Hyppää pääsisältöön

Matkanivan tilusjärjestely

Toimitusnumero
2022-702618
Toimituslaji
Tilusjärjestely
Kunta
Oulainen

Perustietoa

  • Oulaisten Matkanivan tilusjärjestelyn alueeseen kuuluu Matkanivan keskeiset peltoalueet Pyhäjoen molemmin puolin mukaan luettuna etäämmälle ulottuvat haarat sekä Perikankaantien varren peltoja. Tarpeen mukaan aluetta voidaan laajentaa, mikäli uusien alueiden mukaan ottaminen edistää jakosuunnitelman laatimista ja parantaa maatilojen kiinteistörakennetta.
  • Toimituksen käsittely aloitettiin informaatiokokouksella 15.12.2022 Matkanivan kylätalolla. Kokouksessa oli läsnä 18 alueen maanomistajaa.
  • Kokouksessa esiteltiin touko-syyskuussa 2022 tehdyn tilusjärjestelyselvityksen tuloksia, alustavaa aluerajausehdotusta sekä yleisiä tilusjärjestelyyn liittyviä asioita. Kokouksessa esitettyä aineistoa ja kokouksen pöytäkirja löytyy tämän sivun alaosassa olevista liitteistä.

Tilusjärjestelytoimitus

  • Tilusjärjestelyn tavoitteena on parantaa kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Hajallaan sijaitsevista peltopalstoista kootaan vaihtojen avulla järkeviä viljelykokonaisuuksia, jotka parantavat maatalouden kannattavuutta ja tuovat elinvoimaa alueelle vuosikymmeniksi eteenpäin.
  • Uuden tilussijoituksen suunnittelussa pyritään huomioimaan maanomistajien tarpeet ja toiveet. Neuvotteluja käydään koko suunnitteluvaiheen ajan. Järkevän tilussijoituksen suunnittelu voi aiheuttaa muutostarvetta myös niiden maanomistajien maille, jotka eivät muutoksia halua. 
  • Tilusjärjestelyssä vaihtuvat tilukset arvioidaan ja arvojen erotus korvataan maanomistajien välisinä tilikorvauksina.
  • Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset, ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Lisäksi järjestelyllä on oltava maanomistajien kannatus.

Ajankohtaista

  • Maanomistajia on haastateltu jakosuunnitelman laatimista varten talven ja kevään 2023 aikana. Haastatteluja tullaan tekemään lisää vuonna 2024. Lisäksi joillekin maanomistajille voidaan antaa erilaisia alustavia ehdotuksia kommentoitavaksi, jotta suunnittelussa päästään eteenpäin.
  • Maanomistajilta tulevat ideat auttavat hyvään tilusrakenteen pääsemistä. Toivotaan aktiivista keskustelua koko hankkeen ajan.
  • Jakosuunnitelmaehdotus koko alueelle on tarkoituksenmukaista esittää sen jälkeen, kun valtion maanhankinta on edennyt vähän pidemmälle. Todennäköinen ajankohta jakosuunnitelmaehdotuksen antamiselle on syksyllä 2024.

Valtion maanhankinta

  • Valtion maanosto tilusjärjestelyalueella on käynnissä. Valtio (ELY-keskus) on ostanut alueelta peltoa tilusjärjestelyä varten noin 35 ha. Uusia kohteita voidaan edelleen hankkia, mikäli ne edistävät jakosuunnitelman toteuttamista.
  • Myyjällä on käytettävissä merkittävä veroetu valtiolle myydessä. Tarkempaa tietoa valtion maanhankinnasta löytyy sivun alaosan liitteestä.

     

Päivitetty 24.4.2024 MK

 

Yhteystiedot

Juhana Cajanus 
040 730 4165
juhana.cajanus@maanmittauslaitos.fi

Miikka Ketonen
050 300 3279
miikka.ketonen@maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitos, Valtakatu 4, 84100 Ylivieska