Hyppää pääsisältöön

Valtatie 5 parantaminen välillä Hurus - Hietanen

Toimitusnumero
2021-658729
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Mikkeli
Hirvensalmi

Yleistä

Pohjois-Savon ELY-keskus on hakenut Maanmittauslaitokselta maantietoimitusta, koskien valtatie 5 parantamista välillä Hurus-Hietanen Hirvensalmen kunnan ja Mikkelin kaupungin alueilla (noin 8,5 km).

Hakemus perustuu Liikenneviraston (nykyisin Väylävirasto) 10.2.2010 hyväksymään tiesuunnitelmaan nro 977/0720/2010. Kyseinen tieosa rakennetaan keskikaiteella erotettavaksi ohituskaistatieksi. Lisäksi tiehankkeeseen sisältyy mm. valtatien rinnakkaistien rakentaminen hitaalle ja kevyelle liikenteelle sekä yksityistiejärjestelyjä, melusuojaukseen, tiealueen kuivatukseen  ym. liittyviä toimenpiteitä. 

Hakemuksen johdosta Maanmittauslaitos on käynnistänyt maantietoimituksen, jossa lunastetaan maantietä varten tarvittavat alueet ja käsitellään lunastuksesta aiheutuvat korvauskysymykset.

Tiesuunnitelma, karttamateriaalia sekä tienpitäjän tiedote löytyvät oheisista liitetiedostoista. Lisäksi tietoa löytyy Väyläviraston verkkosivuilta alla olevasta linkistä "Tiehanke". Tienpitäjän tiedotteessa "VT5 Hu-Hi haltuunottotiedote" tietoa mm. haltuunotettavien alueiden puuston poistomenettelystä.

Maantietoimitus

Maastotyöt

Maantietoimituksen alkuvaiheessa on suoritettu tiesuunnitelman mukaisen ja maantietoimituksessa tienpitäjän haltuun otettavan uuden maantiealueen maastoon merkintä. Lisäksi maastoon on merkitty tiesuunnitelman mukaiset uudet yksityistiealueet, laskuoja-alueet, maa-ainesten läjitysalueet sekä muut työnaikaiset haltuunottokohteet. 

Maastoon merkintä on suoritettu Maanmittauslaitoksen toimesta kesän 2021 aikana. Edellä mainitut alueet on merkitty sinisillä puupaaluilla ja sinisillä kuitunauhoilla. Kiinteistöjen väliset rajat on merkitty lisäksi punaisella kuitunauhalla.

Alkukokous ja alueiden haltuunotto

Maantietoimituksen alkukokous pidetään 16.11.2021 (kts. erillinen kokouskutsu). Maantie- ym. alueiden haltuunotto tienpitäjälle tapahtuu alkukokouksessa ja tarpeellisin osin suoritettavassa haltuunottokatselmuksessa. Maanmittauslaitoksen maantietoimitusesite löytyy liitetiedostona nimellä "Maantietoimitusesite".

Korvaukset ja korvauskäsittely

Kiinteistöjen omistajilla tai haltijoilla on oikeus korvauksiin niistä menetyksistä, jotka aiheutuvat lunastushankkeesta. Lunastaja ja asianosaiset voivat sopia korvauksista, mutta tavanomainen menettely on kuitenkin, että korvaukset käsitellään toimituksessa. Kiinteistöjen omistajat voivat tehdä kirjallisen korvausvaatimuksen kiinteistölle lunastuksen aiheuttamista menetyksistä. Korvaukset käsitellään kuitenkin edunvalvontakulukorvauksia lukuun ottamatta viran puolesta niiden kiinteistöjen osalta, joita kiinteistöjä lunastaminen välittömästi koskee, vaikkei vaatimusta olisi tehtykään. Näin ollen erillistä korvausvaatimusta ei ole välttämätöntä tehdä, mutta korvausvaatimuksen tekeminen voi olla tarpeellinen erityisesti mahdollisten haitta- ja vahinkokysymysten esille tuomiseksi.

Korvauslainsäädännön lähtökohtana on, että omaisuudesta sekä haitoista ja vahingoista aiheutuvat taloudelliset menetykset korvataan täysimääräisesti. Ellei korvauksista ole sovittu, päättää niistä lunastustoimikunta, johon kuuluu toimitusinsinöörin lisäksi kaksi kaupungin- tai kunnanvaltuuston valitsemaa uskottua miestä. 

Tien rakentamisenaikaisista vahingoista vastaa urakoitsija. Jos maanomistaja tai haltija katsoo urakoitsijan aiheuttaneen hänelle vahinkoa, on asiasta syytä välittömästi ilmoittaa urakoitsijan edustajalle ja pyrkiä sopimaan asia. Jälkikäteen vahingon toteen näyttäminen ja aiheuttajan vastuuseen saattaminen voi olla hankalaa.

Maantietoimituksen varsinaiset korvauskysymykset käsitellään tiehankkeen valmistumisen jälkeen maantietoimituksen loppukokouksessa. Asianosaisilla on kuitenkin alkukokousvaiheessa halutessaan mahdollisuus vaatia lunastettavasta omaisuudesta ennakkokorvausta. Ennakkokorvauksia voidaan määrätä ainoastaan asianosaisen vaatimuksesta, pääsääntöisesti 3/4 lunastuskorvauksen arvioidusta likimääräisestä määrästä. Mahdollisten ennakkokorvausvaatimusten määräajasta päätetään alkukokouksessa. Mikäli ennakkokorvauksia ei vaadita, kaikki korvausasiat käsitellään tiehankkeen valmistumisen jälkeen ja korvauksille maksetaan 6% vuotuinen korko haltuunottopäivästä lukien.

 

Suunnitellut aikataulut

  • Lunastettavien ja haltuun otettavien alueiden maastoon merkintä kesä 2021
  • Toimituksen alkukokous 16.11.2021 ja haltuunotto
  • Haltuunotettavien alueiden puuston poiston määräaika 28.2.2022 (kts. tiedote "VT5 Hu-Hi haltuunottotiedote"
  • Tien rakentaminen vuosina 2022-2023
  • Korvauskäsittely tiehankkeen valmistumisen jälkeen (tämänhetkisen tiedon mukaan vuosien 2023-24 aikana)

 

Ajankohtaista

  •  

Yhteystietoja

Maantietoimitus, toimitusinsinööri

Timo Viitakoski, Maanmittauslaitos

Jääkärinkatu 14

50100 Mikkeli

040 - 523 3873

timo.viitakoski@maanmittauslaitos.fi

Tienpitäjän edustajat toimituksessa

Maanhankinta- korvaus- ja lunastusasiat,  ELY-keskuksen yhteyshenkilö

Aleksi Mechniakov, puh. 0295 026 110, aleksi.mechniakov@ely-keskus.fi

Rakentamisasiat, Väyläviraston yhteyshenkilö Marja Wuori, puh. 0295 34 3834, marja.wuori@vayla.fi

Yhteyshenkilöt puuston poistoasioissa (Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys)

Susanna Kantanen, puh. 040 726 4007, susanna.kantanen@mhy.fi

Taina Kekkonen, puh. 0440 124 123, taina.kekkonen@mhy.fi.

 

Linkit
Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).