Hyppää pääsisältöön

Karvoskylän tilusjärjestely

Toimitusnumero
2022-699563
Toimituslaji
Tilusjärjestely
Kunta
Nivala

Hankkeen tavoitteet ja tausta

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jonka tavoitteena on korjata ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan aikaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Lisäksi järjestelyllä on oltava maanomistajien vahva kannatus.

Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelyistä kertova esittelyvideo sekä lisätietoja tilusjärjestelyistä löytyvät osoitteesta https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot/maanmittauspalvelut/tilusjarjestely.

Toimitus sai alkunsa maanomistajien haettua tilusjärjestelyselvitystä Nivalan Karvoskylän peltoalueille syksyllä 2022. Ennen toimitushakemusta alueella tehtiin Haapaperän alueen kanssa yhteinen tilusjärjestelyselvitys. Selvityksen perusteella tilusjärjestely olisi Karvoskylän alueella tehokas ja kannattava keino tilussijoituksen parantamiseen. Selvityksen tuloksista voi lukea lisää sen omilta  verkkosivuilta.

 

Hankkeen eteneminen

Toimituskokoukset

Tilusjärjestelytoimituksen 1. toimituskokous järjestettiin 15.12.2022. Kokouksessa esiteltiin tilusjärjestelyä ja hankkeen etenemistä sekä valittiin toimituksen toimitsijat. Kokouksen diat sekä pöytäkirja löytyvät liitetiedostoista. Kokouksessa ei tehty tilusjärjestelyn toimitusalueeseen tai maiden vaihtumiseen liittyviä päätöksiä.

Valtion maanhankinta

Tilusjärjestely jatkuu valtion maanhankinnalla. Valtio hankkii maata tilusjärjestelyalueilta käytettäväksi jakosuunnittelun apuna ja lisämaaksi halukkaille viljelijöille. Tähän mennessä maata on alueelta saatu ostettua noin 20 hehtaaria. Valtion ostamat palstat löytyvät liitetiedostoissa olevasta kartasta. Lisätietoa valtion maanhankinnasta sekä maanostovastaavan yhteystiedot löytyvät sivun lopusta. Myydessään maata valtiolle maanomistaja saa verohyötyä. Valtiolle myytäessä kaupasta jää käteen noin 12 % kauppahinnasta enemmän kuin yksityisten välisessä kaupassa. Valtio maksaa maasta alueen käypää markkinahintaa.  Lisätietoa ja valtion maanhankintavastaavan yhteystiedot sivun lopussa.

Jakosuunnittelun eteneminen

Tällä hetkellä tavoitteena on esitellä 1. jakosuunnitelmaehdotus maanomistajille ja kerätä siitä palautetta syksyllä 2023 Tarkempi ajankohta riippuu valtion maanhankinnan etenemisestä ja onnistumisesta. Saadun palautteen perusteella laaditaan 2. jakosuunnitelmaehdotus, joka on tarkoitus esitellä maanomistajille ennen viljelyskauden alkua keväällä 2024. Edelleen saadun palautteen pohjalta laaditaan 3. jakosuunnitelmaehdotus, jonka on tavoitteena valmistua syksyllä 2024. Tämän viimeisen ehdotuksen perusteella tehdään toimituksen edellytys- ja laajuuspäätös sekä päätös jakosuunnitelman vahvistamisesta toimituskokouksessa. Tästä ehdotuksesta maanomistajat voivat jättää kirjallisia huomautuksia ennen toimituskokousta. Toimituskokouksen ajankohta on tämänhetkisen aikataulun mukaan syksyllä 2024. 

 

Ensimmäinen jakosuunnitelmaehdotus

Ensimmäinen jakosuunnitelma ehdotus on valmistunut ja toimitettu maanomistajille vuoden 2023 lopussa. Jakosuunnitelman liittyvät haastattelut järjestetään Nivalan kaupungintalolla tammikuussa 2024. 

Jakosuunnitelmaehdotuksen kartta löytyy sivun alalaidasta. 

Ehdotuksen mukaan

  • alueella vaihtuisi peltoa noin 520 hehtaaria
  • keskimääräinen lohkokoko kasvaisi 3,48 hehtaarista 5,15 hehtaariin
  • keskimääräinen viljelyetäisyys lyhenisi 2,58 kilometristä 2,10 kilometriin
  • lohkojen lukumäärä vähenisi 450:stä 304:ään.
  • kustannussäästöä syntyisi noin 1 100 000 €

Kustannukset ja perusparannushankkeet

Tilusjärjestelyn toimituskustannuksista jää maanomistajien maksettavaksi noin 25 %. Loppuosa kustannuksista on valtion tukea. Viime vuosina toteutuneet maanomistajien kustannukset ovat olleet noin 250 € / vaihtuva peltohehtaari. Kustannukset ositellaan hankkeesta saadun hyödyn mukaan. 

Tilusjärjestelyn yhteydessä on mahdollista toteuttaa perusparannushankkeita alueen tie- ja vesienhallintaverkostoon. Näistä tarpeista kerätään tietoa maanomistajilta hankkeen edetessä. Toteutusvaiheessa hankkeet maksetaan valtion varoista. Hankkeisiin saa valtion tukea 50 % kustannuksista, ja loppuosaan saa valtion rahoituksen. Rahoituksella on takaisinmaksuaikaa noin 10 vuotta hankkeen päättymisestä. Hanke päättyy nykyisen aikataulun mukaan aikaisintaan vuonna 2026. 

 

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Hermanni Hentunen
050 4499 514
hermanni.hentunen@maanmittauslaitos.fi

Valtion maanhankinnan yhteyshenkilö: Miikka Ketonen
050 300 3279
miikka.ketonen@maanmittauslaitos.fi