Hyppää pääsisältöön

Voimalinja Elovaara - Kyröskoski

Toimitusnumero
2020-650829
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Hämeenkyrö
Nokia
Ylöjärvi

Toimitus:

Caruna Oy on saanut Maanmittauslaitokselta 16.11.2020 (korjattu 25.11.2020) lunastusluvan koskien Elovaara – Kyröskoski voimajohdon uusimista Hämeenkyrön kunnan sekä Ylöjärven ja Nokian kaupunkien alueilla. Uusittava johto alkaa Nokian kiinteistöltä 536-413-11-3 Ruokosuo ja päättyy Kyröskoskella yhteiselle alueelle 108-421-878-2 Koskipalsta.  Uusittavan johdon pituus on 18.7 km.  Käyttöoikeuden rajoitus kohdistuu pääosin jo vanhaan lunastettuun johtoalueeseen. Lunastustoimituksessa määrätään uusitulle linjalle lunastusluvan mukainen käyttöoikeuden rajoitus sekä käsitellään linjan uusimisesta aiheutuvat korvauskysymykset.

Korvaukset voimalinjan uusimishankkeesta tullaan määrätään lunastustoimituksen loppukokouksessa. Korvauksille lasketaan 6 % vuotuista korkoa haltuunottohetkestä lukien. Johdon uusimistyön valmistuttua asianosaisille vartaan mahdollisuus tehdä korvausvaatimuksia. Korvattavaksi voi tulla ainakin uudet pylväsalat pelloilla, paikoin laajentunut/siirtynyt johtoalue sekä pylväs- ja kulkuoikeushaitat ja mahdolliset sadonmenetykset. Joidenkin maanomistajien kanssa lunastaja on jo sopinut uusien pylväiden rakentamisesta ja korvauksesta. Toimituksessa käsiteltäväksi tulevat korvausasiat voivat koskea myös työnaikaisia vahinkoja, ellei niistä ole sovittu mahdollisen vahingon jälkeen.

Haltuunotto:

Ennakkohaltuunotto on käsitelty kirjallisella menettelyllä.

Useiden peltopylväiden osalta on tehty sopimus haltuunotosta maanomistajien kanssa. Metsämaalle uudet pylväät tulevat vanhalle johtoaukealle, joka on jo korvattu ja jossa johdon pitäjällä on käyttöoikeus ennestään.

Asianosaisille lähetettiin 3.12.2020 kirjeellä tiedote, jossa annettiin tietoa haltuunotosta (ks. liite). Asianosaisille varattiin mahdollisuus tehdä muistutuksia sekä vaatia ennakkokorvausta.

Haltuunotosta on julkaistu kuulutus 3.12.2020 ilmestyneessä Seutulehti UutisOivassa.

Toimitusinsinöörille toimitettiin jonkin verran muistutuksia ja tiedusteluja. Muistutuksissa ei vaadittu ennakkokorvauksia.

Päätös ennakkohaltuunotosta on tehty 13.1.2021 ja päätös on lähetetty tiedoksi asianosaisille. Haltuunotossa hakija Caruna Oy sai lunastusluvassa myönnetyt oikeudet.

Korvaukset voimalinjan uusimishankkeesta tullaan määrätään lunastustoimituksen loppukokouksessa. Korvauksille lasketaan 6 % vuotuista korkoa haltuunottohetkestä lukien. Johdon uusimistyön valmistuttua asianosaisille vartaan mahdollisuus tehdä korvausvaatimuksia. Korvattavaksi voi tulla ainakin uudet pylväsalat pelloilla sekä kiertohaitat ja mahdolliset sadonmenetykset. Joidenkin maanomistajien kanssa lunastaja on jo sopinut uusien pylväiden rakentamisesta ja korvauksesta. Toimituksessa käsiteltäväksi tulevat korvausasiat voivat koskea myös työnaikaisia vahinkoja, ellei niistä ole sovittu mahdollisen vahingon jälkeen.

Rakennustyöt ovat valmistuneet ja Maanmittauslaitos valmistaa toimituskarttaa.

Toimituksen jatkaminen kokouksella:

Toimituksen käsittelyä jatketaan tiistaina 13.2.2024 klo 10 pidettävällä kokouksella Hällä-Pirtillä, Alasentie 36, Kyröskoski.

Asianosaisille on lähetetty kutsukirjeet sekä 24.1.2024 on julkaistu kokouskutsu UutisOivassa ja Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla. Kokouksessa selostetaan hanketta ja varataan mahdollisuus tehdä korvausvaatimuksia. Mahdolliset korvausvaatimukset tulee toimittaa toimitusinsinöörille viimeistään 31.3.2024. Toimitusta koskevat päätökset annetaan myöhemmin pidettävässä loppukokouksessa.

Yhteystietoja hakijan osalta:

TLT-Building Oy / Petri Konttimäki, puh. 040 823 4233, petri.konttimaki@tltgroup.fi ja Mika Ahosmäki, puh. 040 7131825, mika.ahosmaki@tltgroup.fi

Caruna Oy / Mikko Sivonen, puh. 041 730 5451, mikko.sivonen@caruna.fi

Tietoa haltuunotosta ja lunastustoimituksesta:

Toimitusinsinööri Hannu Toola, Maanmittauslaitos, Kauppakatu 12, 39500 Ikaalinen, puh. 040 801 7397, email: hannu.toola@maanmittauslaitos.fi

 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).