Hyppää pääsisältöön

Vt 5, kevyen liikenteen väylä välillä Kitkantie- Nissinvaarantie, Kuusamossa

Toimitusnumero
2024-728803
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Kuusamo

Tiehanke ja aikataulut

Toimitus on tullut vireille Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen hakemuksella 11.1.2024 ko.  jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamishankkeen johdosta välillä Kitkantie- Nissinvaarantie (n. 6,8 km), Kuusamossa.
Alla liitteenä tiesuunnitelman hyväksymispäätös ja tiesuunnitelmakartat, samoin myös muuta hankkeen ja toimituksen aineistoa.

Tässä maantietoimituksessa käsitellään mm. hanketta varten tarvittavien alueiden haltuunotto, tarvittavat maastotyöt, tarvittavien maatiealueiden lunastamiset, korvauskysymykset, perustettavat tarvittavat käyttöoikeudet ja lunastuspäätös. Kokouksista tiedotetaan asianosaille kutsukirjeillä.  Tarkemmin toimituksen kulku ja toimituksessa käsiteltävät asiat ilmenevät alla liitteenä olevasta maantietoimitusesitteestä. 

Haltuunoton peruste:  Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin tiesuunnitelman hyväksymispäätös 3.11.2022 (TRAFICOM/282661/05.03.160.01/2020). Tiesuunnitelma on lainvoimainen.
Tiesuunnitelman hyväksymispäätös antaa tienpitäjälle oikeuden lunastuksen toimeenpanoon (LjMTL 54 §).  
Toimitus koskee niitä alueita, jotka tiesuunnitelman mukaan tarvitaan maantiealueiksi ja muihin tiesuunnitelman mukaisiin tarkoituksiin.  

Hankkeen rakentamistyöt alkavat haltuunoton jälkeen toukokuussa ja hankeen on tarkoitus valmistua syksyllä 2025. Pääurakoitsijana toimii  Maanrakennus J. Päkkilä Oy.

Puuston poisto: Hanke vastaa puuston poistosta ja niiden kustannuksista. Poistettu puusto jää maanomistajan omaisuudeksi ja käyttöön/myytäväksi. Maanomistajalla on oikeus poistaa puusto myös itse. Urakoitsija poistaa puuston elleivät urakoitsija ja maanomistaja sovi muusta menettelystä ja käytännöstä.
Urakoitsija ilmoittaa hyötypuun hakkuusta kiinteistöjen omistajille. Maanomistajille tarjotaan mahdollisuutta ja sopimusta osallistua yhteismyyntiin. Tällöin  urakoitsija hoitaa puuston myynnin ja tilittää sopimuksen mukaiset puunmyyntitulot suoraan maanomistajille. 
Jos maanomistaja ei halua osallistua yhteismyyntiin, eikä halua itse poista puustoa, hänen osalta puusto poistetaan urakoitsijan toimesta ja toimitetaan maanomistajan osoittamaan paikkaan asianmukaisiksi puutavaralajeiksi tehtynä. Tällöin maanomistaja saa itse päättää puuston myynnistä taikka muusta hyödyntämisestä. Lähtökohtana puuston määrien määrityksessä on motolistaukset. 

Rakentamisen aikaiset vahingot:  Rakentamisen yhteydessä kiinteistöillä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista tulee olla välittömästi yhteydessä urakoitsijan edustajaan. Rakentamisen aikana voi olla mahdollista suorittaa korjaavia toimenpiteitä ja ainakin estää lisävahinkojen syntyminen.
Mahdolliset vahingot tulee dokumentoida muistiinpanoin ja valokuvin. Vahinkojen asianmukainen dokumentointi helpottaa rakentamisen jälkeen jatkuvaa ratatoimituksen korvauskäsittelyä.
Rakentamisen päättymisen jälkeen ratatoimituksen korvauskäsittelyssä ei hanketta voida määrätä tekemään työsuorituksia, vaan vaatimukset käsitellään siinä vaiheessa korvauskysymyksinä.


Tietoimitusprosessi ja aikataulut

Maantietoimituksen alkukokous pidetään ti 7.5.2024 klo 9:30 alkaen Kuusamon virastotalon kokoushuoneessa (2.kerros, Kaiterantie 20, Kuusamo).  
Kokouksessa mm. selostetaan tiehanketta ja maantietoimitusmenettelyä, suoritetaan maantielain 56 §:n mukainen haltuunottokatselmus ja käsitellään ennakkokorvauksia koskevat asiat. Mahdolliset katselmukset maastossa suoritetaan kokouksen jälkeen iltapäivällä. Mahdolliset katselmustarpeet sekä mahdolliset ennakkokorvausvaatimukset pyydetään lähettämään toimitusinsinöörille jo ennen kokousta (sähköpostitse tai kirjeitse, osoitteet alla), kuitenkin viimeistään kokouksessa.  

Haltuun otettavat alueet merkitään mastoon sinisillä maalimerkeillä ja/tai sinipäisillä puupaaluilla kokoukseen mennessä. Tiedot haltuun otettavasta omaisuudesta (kartat  ja haltuunottoluettelo)  annetaan ao. maanomistajille kokouksessa, ellei niitä ehditä lähettämään postitse ennen kokousta.  
Haltuun otettavat alueet ja sillä oleva omaisuus ilmenevät haltuunottokartoilta ja haltuunottoluettelosta (katso liitteet).  Haltuunottokatselmuksen jälkeen tienpitäjälle syntyy oikeus aloittaa tietyöt haltuun otettavilla alueilla ja muutoin tiesuunnitelman mukaisesti  (LjMTL 56 §).  

Seuraava toimituskokous pidetään tiehankkeen valmistuttua. Silloin on selvillä tarkemmin lunastettavat alueet ja käsitellään mm. korvauskysymyksiä.  Kokouksesta tiedotetaan kutsukirjeellä kaikille asianosaiselle. Loppukokous, jossa kaikki päätökset tehdään, pidetään myöhemmin tämän jälkeen. 


Yhteystiedot

Toimitusinsinööri/ lunastustoimikunta:  Juha Kemppainen, Maanmittausinsinööri (DI), Maanmittauslaitos Kuusamo,  0400 286561,   juha.kemppainen@maanmittauslaitos.fi

-  Maanhankinta, ELY-keskuksen asiamiehenä LandPro Oy Katja Palmu, 040 5933486, 
   katja.palmu@landpro.fi
-  Ely-keskus projektipäällikkö Pirkko Ylitalo,  puh. 0295 038 290
    pirkko.ylitalo@ely-keskus.fi

-  Rakennuttajakonsultti Petri Roivas,  HTJ Oy, puh. 050 249 068
-  Urakoitsijan edustaja Harri Hoppula, Maanrakennus J Päkkilä Oy, puh. 044 7734591,     harri.hoppula@jpakkila.fi
 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).