Hyppää pääsisältöön

Maankäyttö- ja maanpeitetiedon yhteistyöryhmä jatkaa Mammutin jalanjäljissä

Lähes vuosi sitten päättyneessä Mammutti-hankkeessa kehitettiin yhteistä tietopohjaa maankäytön ja sen muutosten seurannalle. Hankkeen työtä jatkaa Maankäyttö- ja maanpeitetiedon ekosysteemi, joka järjestää jatkossa muun muassa kiinnostavia tietoiskuja maankäyttötiedon hyödyntämisestä kiinnostuneille.

Sakeri Savola ja Mikko Väisänen.
Sakeri Savola ja Mikko Väisänen.

Mammutti-hankkeen tavoitteena oli tuottaa tarkkaa ja ajantasaista tietoa maankäytöstä ja sen muutoksista valtakunnallisesti ja paikallisesti päätöksenteon tueksi sekä lähtötiedoiksi kansainvälisiin raportointeihin. Lisäksi hankkeessa tuotettiin uusia tietotuotteita, joissa yhdistettiin ja jalostettiin eri toimijoiden tuottamia aineistoja. Tietotuotteita testattiin kasvihuonekaasuinventaarioiden tekemisessä. 

Hankekumppaneina olivat Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Ruokavirasto ja Suomen metsäkeskus, ja Maanmittauslaitoksen tehtävänä hankkeessa oli Maastotietokannan kehittäminen sekä erilaisten maatalouteen liittyvien tietotuotteiden tuottaminen. 

– Hankkeen aikana käytiin hyvää vuoropuhelua tiedon tuottajien ja käyttäjien välillä ja todettiin, että työtä on tärkeää jatkaa. Marraskuussa kokosimme saman pöydän ääreen aiheesta kiinnostuneet ja loimme pohjan maankäyttötiedon suomalaiselle ekosysteemille, kertoo johtava asiantuntija Mikko Väisänen Maanmittauslaitokselta. 

Maankäyttö- ja maanpeitetiedon ekosysteemi kehittää tietotuotteita, dataa ja palveluita, tarjoaa vertaistuen ja yhteisen oppimisen foorumin aiheesta kiinnostuneille ja järjestää erilaisia tilaisuuksia, joista tiedotetaan erikseen.

Tutustu tietotuotteisiin

Mammutti-hankkeessa toimijat tuottivat maankäyttöä ja sen muutoksia kuvaavia tietotuotteita. Niitä tuotettiin neljästä teemasta: metsät, suot ja kosteikot, maatalousmaa sekä rakennetut alueet ja taajamien viheralueet.

Maanmittauslaitos tuotti kolme maatalouteen liittyvää tietotuotetta: maastotietokannan maatalousmaat, uudet maatalousmaat ja poistuneet maatalousmaat. MTK:n maatalousmaista on vuosiversiot 2020 ja 2021. Uusissa ja poistuneissa on vertailtu kolmea eri ajanhetkeä. Tietotuotteita voi hyödyntää kuka tahansa maankäyttötietoa tarvitseva.

– Maastotietokannan maatalousmaat päivittyvät nyt vuosittain, kun aikaisemmin päivitys tapahtui kolmen vuoden välein. Ilmakuvien lisäksi ylläpidossa hyödynnetään Ruokaviraston peltolohkorekisteriä, Mikko Väisänen kertoo.  

Tutustu Maanmittauslaitoksen tuottamiin maatalousmaiden tietotuotteisiin.

Lisätietoa Maankäyttö- ja maanpeitetiedon ekosysteemistä:

Mikko Väisänen, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos. puh. +358 40 755 0795
Sakeri Savola, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos, puh. +358 50 330 6931

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit