Hyppää pääsisältöön

Kunnille

Maanmittauslaitos tarjoaa kunnille laadukkaita ja ajantasaisia kiinteistö-, huoneisto- ja peruspaikkatietoja sekä palveluita, jotka auttavat kuntia rakennetun ympäristön suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Kunnat ovat tärkeitä tiedontuottajia ja kumppaneita Maanmittauslaitokselle. 

Tarjoamme kunnille myös tukea ja työkaluja muun muassa kiinteistörekisterin pitämiseen, kiinteistökauppojen ja maanvuokrasopimusten laatimiseen sähköisesti sekä paikkatietojen löydettävyyden parantamiseen ja INSPIRE-velvollisuuksien täyttämiseen.

Tutustu keskeisiin palveluihimme tällä sivulla.

Ajankohtaista

Maanmittauslaitos koordinoi Pakkatietojen kuntafoorumia eli PAKUa. Paikkatietojen kuntafoorumi PAKU edustaa kuntien ääntä valtionhallinnon paikkatietoratkaisuihin liittyvän toiminnan ja valtakunnallisten hankkeiden kehittämisessä. PAKUn toiminnassa kunnat ja valtionhallinto vaihtavat tietoa julkishallinnon paikkatietotoimintaa koskettavasta kehitystyöstä ja voivat antaa palautetta kehitystyön tueksi.

Maanmittauslaitos tarjoaa kunnille suunnattua uutiskirjettä, jonka voi tilata kuntien paikkatiedoista kiinnostuneet täältä:


Palvelut viranomaistoiminnan tueksi

Palveluiden kuvaukset

Kerrotaloalue ilmasta kuvattuna.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Kunnat voivat käyttää erilaisia Maanmittauslaitoksen aineistoja ja palveluita viranomaistoimintaan. Palveluiden kautta tarjotaan sekä avoimia, että luvanvaraisia aineistoja. Kunnat voivat käyttää luvanvaraisia aineistoja viranomaistoimintaan. Toiminta helpottuu ja sujuvoituu digitaalisten palveluiden avulla.

  • Jos tarvitset kiinteistöjen kauppahinta- tai omistajatietoja suoraan kunnan järjestelmään, tarjoamme sopimuspohjaisia rajapintapalveluita
  • Kiinteistörekisterin tiedot ja muutokset ovat saatavilla kunnille tiedostoina Aineistopalvelun kautta. Aina et tarvitse omaa sovellusta tai sovelluskehitystä, sillä kiinteistötietoja on tarjolla myös selainpohjaisen käyttöliittymän eli Kiinteistötietopalvelun kautta. Huoneistotietojärjestelmän tietoihin tarvitaan erillinen käyttölupa. 
  • Kiinteistöjen kauppakirjat ja maanvuokrasopimukset on mahdollista laatia ja allekirjoittaa sähköisesti Kiinteistövaihdannan rajapintapalveluita hyödyntämällä.
  • Jos tarvitset esimerkiksi maastotietoja, nimistöä, ilmakuvia tai kiinteistörajoja, voit ladata niitä helposti ja vaivattomasti Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -osiosta tai käyttää karttojen ja paikkatietojen rajapintapalveluita.

Näin hyödyt yhteistyöstä Maanmittauslaitoksen kanssa

Riippusilta.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Yhteistyöstä on monenlaista hyötyä kunnille ja paikkatietoaineistojen hyödyntäjille.

  • Maanmittauslaitoksella on aineistonvaihtosopimus yli 200 kunnan kanssa. Kun kunta tekee aineistonvaihtosopimuksen, se saa maksutta käyttöönsä Maanmittauslaitoksen sopimusperusteisia rajapintapalveluita.
  • On tärkeää, että saamme kunnilta käyttöön ajantasaisia paikkatietoaineistoja. Näin valtakunnallinen aineisto pysyy ajantasaisena. Hyötyjiä ovat kaikki maastotietojen käyttäjät.

Tutustu aineiston toimitukseen ja aineistovaihtosopimuksen tekemiseen.


Karttoja ja paikkatietoja kunnan tarpeisiin

Katu, jonka varrella kasvaa puita.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Tarvitsetko tausta-aineistoa kunnan paikkatietopalveluun, yksittäistä liitekarttaa tai haluatko liittää karttatoiminnon osaksi kunnan asiointipalvelua? Maanmittauslaitos tarjoaa useita eri vaihtoehtoja karttojen hyödyntämiseksi. Voit käyttää rajapintapalveluja, avoimien aineistojen tiedostopalvelua tai Suomi.fi-kartat-palvelua. Maanmittauslaitoksen kartta-aineistot perustuvat maastotietokantaan ja ne päivittyvät, kun maastotietokantaa päivitetään.


Kunnan yhteentoimivat paikkatiedot

Moottoritie, jolla ajaa autoja.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Kaipaatko tukea ja työkaluja  paikkatietojen löydettävyyden ja käytön  helpottamiseen ja INSPIRE-velvoitteiden täyttämiseen? Ovatko kuntanne paikkatietoaineistojen ja -palveluiden kuvaukset ajan tasalla? Haluatko yhdistellä kuntasi karttoja muiden organisaatioiden karttatasoihin Paikkatietoikkunassa?

  • Tuemme metatietojen laatimista ja ylläpitoa Paikkatietohakemistossa
  • Viemme rajapintapalveluiden kautta julkaistuja karttatasoja pyynnöstä Paikkatietoikkunaan
  • Tuemme INSPIRE-direktiivin ja siihen liittyvän kansallisen lainsäädännön tulkinnassa.

Tavoitteena on, että kuntien paikkatiedot löytyvät ja saadaan käyttöön. Kunnat ovat tärkeässä roolissa INSPIRE-direktiivin ja kansallisen paikkatietolainsäädännön toimeenpanijoina. Maanmittauslaitoksessa toimiva INSPIRE-tiimi tukee kuntia tässä työssä. 


Kehitä toimintaa kanssamme

Drone laskeutumassa kuvauslennolta.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Haluaisitko kehittää kuntaasi tutkimuksen avulla? Maanmittauslaitoksen tutkimusyksikkö Paikkatietokeskus on ollut toteuttamassa useita kuntayhteistyöprojekteja. Projektien tulokset hyödyttävät monin tavoin kuntaa itseään, kunnan asukkaita sekä alueella toimivia yrityksiä. Kuntien on mahdollista saada oman osuutensa toteuttamiseen myös ulkopuolista rahoitusta. 

Tutustu Paikkatietokeskuksen toimintaan
 

Tapahtumat ja koulutukset

Järjestämme tapahtumia kunnille. Tule mukaan!

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää aineistoista, aineiston käytöstä ja käyttölupahakemuksiin liittyvistä asioista? 

Täytä yhteydenottolomake.

Katso myös Usein kysytyt kysymykset.