Hyppää pääsisältöön

Huoneistotietojärjestelmä taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen tietopankkina

Huoneistotietojärjestelmästä säädetään laissa, ja sen toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Huoneistotietojärjestelmä otettiin käyttöön ensin taloyhtiöillä. Taloyhtiöiden siirrettyä osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään, on osakehuoneiston omistajien vuoro sähköistää osakekirjat 10 vuoden sisällä taloyhtiön siirtymisestä.  

Taloyhtiöt siirtyivät huoneistotietojärjestelmään

Ennen vuotta 2019 perustetuilla taloyhtiöillä oli määräaika siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Kaikki vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut asunto-osakeyhtiöt ja keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt ovat suoraan huoneistotietojärjestelmässä. Kun taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, Maanmittauslaitos vastaa osakeluettelon ylläpidosta, ja osakeluettelon saa huoneistotietojärjestelmästä. 

Huom! Jos taloyhtiösi ei ole vielä siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, tehdään siirto osoitteessa https://osakehuoneistorekisteri.fi.

Lue lisää taloyhtiön tietopalvelusta osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolta.

Osakehuoneiston omistaja hakee omistuksen rekisteröintiä

Kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, jokainen osakehuoneiston omistaja hakee omistuksen rekisteröintiä. 

Kun osakehuoneiston omistaja vaihtuu, esimerkiksi kaupan tai perintötilanteen kautta, on uuden omistajan haettava omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa. Muussa tapauksessa omistuksen rekisteröintiin on aikaa 10 vuotta. Määräaika alkaa siitä ajankohdasta, kun taloyhtiösi on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään.

Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, osakehuoneiston omistustiedot saa huoneistotietojärjestelmästä. 

Lue lisää omistuksen rekisteröinnistä 

Tietoa eri toimijoiden käyttöön

Huoneistotietojärjestelmästä tarjotaan tietopalvelua tulosteina, joita ovat osakeluettelo ja osakehuoneistotuloste. Tulosteet sisältävät perustietoja omistuksista.

Osakeluettelo kattaa perustiedot taloyhtiöstä, osakehuoneistoista ja niiden omistajista. Osakehuoneistotulosteeseen on koottu yhtä huoneistoa koskevat tiedot: perustiedot yhtiöstä, huoneistosta, omistajista, panttauksista ja rajoituksista. Näitä tulosteita tarvitaan esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä.

Tietopalvelua tarjotaan myös rajapintojen kautta sitä työssään tarvitseville ammattilaisille. Henkilötietoja sisältäviä tulosteita voi saada käyttöönsä ainoastaan silloin, kun tietojen käytölle on hyväksyttävä syy.

Osta tulosteita

Lue lisää huoneistotietojen rajapintapalveluista

Tietosisältöä kasvatetaan

Maanmittauslaitos tarjoaa ammattilaisille rajapinnat huoneistotietojärjestelmän tietoihin. Käytössä olevien rajapintojen lisäksi Maanmittauslaitos toteuttaa rajapinnat hakemuksien lähettämiseen sähköisesti Maanmittauslaitokseen. 

Huoneistotietojärjestelmän tietosisältö laajenee tulevaisuudessa käsittämään myös taloyhtiöiden hallinnollisia tietoja. Jatkossa huoneistotietojärjestelmässä näkyy muun muassa osakehuoneiston omistajien osuus taloyhtiölainasta. 

Lue lisää huoneistotietojärjestelmän kehittämisestä 

Oletko asunto-osakkeen omistaja tai toimitko työssäsi asuntokaupan parissa?

Osakkeenomistajille tarkoitetut palvelut löytyvät Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta ja ammattilaisille suunnatut palvelut osakehuoneistorekisteri.fi-hankesivustolta.