Hyppää pääsisältöön

Taloyhtiöiden hallinnolliset tiedot

Huoneistotietojärjestelmän tietosisältö laajenee käsittämään myös taloyhtiöiden hallinnollisia tietoja. Huoneistotietojärjestelmässä ylläpidetään taloyhtiölainatietoja sekä taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötietoja. 

Jatkossa taloyhtiöt ja luotonantajat ylläpitävät tietoja rajapinnan tai verkkoasioinnin kautta. Tavoitteena on parantaa tietojen saatavuutta ja mahdollistaa monipuoliset huoneistotietoja koskevat palvelut eri toimijoille. 

Ylläpidämme huoneistotietojärjestelmää 

Huoneistotietojärjestelmässä olevista omistus-, panttaus- ja rajoitustiedoista sekä niiden päivittämisestä ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Tietojen oikeellisuudesta vastaa tietojen toimittaja. Seuraavaksi järjestelmään tuodaan tietoja taloyhtiöiden ja osakkaiden remonteista, yhtiölainoista ja vastikkeista.  Vastuu näiden tietojen päivittämisestä ja ilmoittamisesta on taloyhtiöillä ja isännöitsijöillä. Jos esimerkiksi huoneistolta puuttuu osakkaan remonttitieto (esim. tehty keittiöremontti), virheen korjaa taloyhtiö toimittamalla ajantasaisen tiedon huoneistotietojärjestelmään.

Mitä tarkoitetaan hallinnollisilla tiedoilla? 

Hallinnollisilla tiedoilla tarkoitetaan niitä huoneistotietojärjestelmän tietoja, jotka otetaan käyttöön huoneistotietojärjestelmässä 2025–2026. Näitä tietoja ovat: kunnossapito- ja muutostyötiedot (taloyhtiön ja osakkaiden remonttitiedot), kunnossapitotarveselvitys (KPTS) (taloyhtiön hallituksen yhtiökokoukselle esittämä kirjallinen selvitys yhtiön kunnossapitotarpeista seuraavien viiden vuoden ajalle) ja yhtiölainat, lainaosuudet ja vastikkeet.

Kunnossapito- ja muutostyöhankkeina pidetään sellaisia hankkeita, jotka on esitettävä asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 3 §:n 2 momentissa kohdassa 3 tarkoitetut hallituksen kirjalliset selvitykset yhtiökokoukselle. Käytännössä kyseessä on uudisrakentamis-, perusparannus-, korjaus- tai muutoshanke, joka kirjataan isännöitsijäntodistukseen. Sen sijaan säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ja pienimuotoisia kunnostustöitä ei pääsääntöisesti ilmoiteta huoneistotietojärjestelmään.  

Edellä mainittujen lisäksi taloyhtiöt ilmoittavat huoneistotietojärjestelmään osakkaiden tekemistä asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 28 §:ssä tarkoitetuista kunnossapito- ja muutostöistä. Käytännössä ilmoitetaan sellaiset osakkaiden työt, joista osakkaan tulee informoida taloyhtiön hallitusta. Osakkaan tekemät remontit ilmoitetaan vasta silloin, kun ne on toteutettu.

Taloyhtiön jatkuvaan toimintaan liittyviä ns. hoitolainoja ei tarvitse ilmoittaa huoneistotietojärjestelmään.

Vastikkeista ilmoitetaan mm. hoito-, tontti-, kunnossapito- ja pääomavastikkeet, mutta ei käyttökorvauksia, kuten pyykkitupamaksuja.

Vaikka huoneistotietojärjestelmään saadaan luottojen ja lainaosuuksien tietoja sekä luotonantajilta että taloyhtiöltä, ei näitä tietoja verrata keskenään huoneistotietojärjestelmässä.  

Aikataulu 

Lain mukaan huoneistotietojärjestelmän piiriin kuuluvien taloyhtiöiden tulee ilmoittaa tiedot kunnossapitotarveselvityksistä sekä kunnossapito- ja muutostyöhankkeista viimeistään vuonna 2026. Ilmoitusvelvollisuus ei koske taloyhtiöitä, joissa on korkeintaan viisi osakehuoneistoa ja joissa osakkailla ei ole lainkaan taloyhtiölainoja; vuokrataloyhtiöitä tai rakentamisvaiheessa olevia taloyhtiötä.
Luotonantajien tulee ilmoittaa vuodesta 2025 lähtien sellaiset yhtiölainat, joiden käyttötarkoitus on uudisrakentaminen tai perusparannus. 

Luottolaitokset tiedon tuottajana ja käyttäjänä 

HTJ-laki velvoittaa luotonantajia tuottamaan asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden lainavastuutietoja ja ylläpitämään niitä osana Huoneistotietojärjestelmää. Luotonantajien tulee ilmoittaa vuodesta 2025 lähtien sellaiset yhtiölainat, joiden käyttötarkoitus on uudisrakentaminen tai perusparannus sekä korjausrakentamiseen liittyvät luotot. Luotonantajien ilmoitusvelvollisuus taloyhtiöiden lainavastuutiedoista alkaa 1.9.2025. Tiedot siirretään huoneistotietojärjestelmään rajapintasovelluksia käyttäen.

Luottolaitokset vastaavat jatkossa siitä, että huoneistotietojärjestelmään tulevat taloyhtiölainat ovat oikein. Taloyhtiö puolestaan vastaa siitä, että osakeryhmäkohtaiset lainaosuudet on tallennettu oikein huoneistotietojärjestelmään.

Pankit ja luottolaitokset hyötyvät nopeammasta tiedonsaannista, kun ne tekevät luottopäätöksiä asuntokauppatilanteissa tai arvioivat huoneistojen käyttöä luoton vakuutena. Tieto voidaan siirtää koneellisena järjestelmien välillä, jolloin myös tiedon luotettavuus paranee, kun manuaaliset työvaiheet jäävät pois. 

Huoneistotietojärjestelmä osana Positiivista luottotietorekisteriä 

Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittäminen palvelee myös Verohallinnon positiivista luottotietorekisteriä. Huoneistotietojärjestelmään kootaan taloyhtiöiden taloudellisia tietoja sekä luotonantajilta että taloyhtiöiltä. Pankit ja luottolaitokset toimittavat taloyhtiölainoja koskevat tiedot huoneistotietojärjestelmään. Taloyhtiöt ja isännöitsijät puolestaan jyvittävät nämä yhtiölainat osakkaille ja ilmoittavat osakkaiden lainaosuudet ja vastiketiedot huoneistotietojärjestelmään. Huoneistotietojärjestelmästä lainaosuus- ja vastiketiedot päivitetään edelleen positiiviseen luottotietorekisteriin.

Positiivinen luottotietorekisteri ennaltaehkäisee kotitalouksien ylivelkaantumista sekä auttaa yksityishenkilöitä oman taloutensa hallinnassa. Luotonantajat pystyvät jatkossa hyödyntämän yksityishenkilöiden lainavastuutietoja kattavammin arvioidessaan luotonhakijan maksukykyä.

Ohje ohjelmistotoimittajille rajapintojen testaukseen 

Ohjelmistotoimittajilla on mahdollisuus päästä tarkastelemaan yhtiön hallinnollisten tietojen rajapintapalveluiden teknisiä dokumentteja sekä testata ylläpidon rajapintoja testiympäristössä jo ennen palvelun virallista käyttöönottoa.

Rajapintojen teknisten dokumenttien saamiseksi tulee ilmoittautua sähköpostin jakelulistalle lähettämällä sähköpostia osoitteeseen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi. Otsikkoon teksti ”HTJ2 dokumentaation jakelulista”.  

Testiympäristön käyttämiseksi tulee hakea koekäyttölupaa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi. Käyttölupa on mahdollista saada ilman erillisiä perusteita, mikäli hakijalla on suomalainen Y-tunnus ja käyttö tapahtuu EU-alueelta. Myönteisen käyttöluvan saajalle toimitetaan testikäytön edellyttämä sertifikaatti sekä käyttäjätunnus ja tekninen dokumentaatio. 

Testiympäristöstä kiinnostuneille huomiona, että vaikka testiympäristöön pääsylle ei ole tiukkoja kriteereitä, edellyttää varsinaisen datan käyttö omaa erillistä käyttölupaa ja lain sekä asetusten määräämien ehtojen täyttymistä (Laki huoneistotietojärjestelmästä 1328/2018).

Kehittämistyö on parhaillaan käynnissä Maanmittauslaitoksessa osana maa- ja metsätalousministeriön asettamaa huoneistotietojärjestelmän jatkokehittämishanketta. Hanke rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF). Lue lisää jatkokehittämisestä maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta.