Hyppää pääsisältöön

Osakehuoneiston myyjän muistilista

Osakehuoneistojen kauppa on siirtymässä uuteen sähköiseen järjestelmään. Paperiset osakekirjat poistuvat käytöstä ja tieto osakehuoneiston omistajasta viedään Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään.

Siirtymäkauden aikana osakekirjat voivat olla paperisia tai omistus osoitetaan sähköisellä merkinnällä huoneistotietojärjestelmässä.

Uuden omistajan täytyy ilmoittaa omistuksen vaihtumisesta eri tavoin riippuen siitä, onko taloyhtiön osakeluettelo siirretty sähköiseen huoneistotietojärjestelmään ja onko osakehuoneistolla jo sähköinen omistusmerkintä. 

Milloin omistuksen vaihdos pitää rekisteröidä huoneistotietojärjestelmään?

Jos taloyhtiö ei ole siirtänyt osakeluetteloaan huoneistotietojärjestelmään, kaupat tehdään kuten tähänkin asti paperisilla osakekirjoilla eikä osakehuoneiston omistajatietoja kirjata osakehuoneistorekisteriin. Omistuksen siirto ja uusi omistaja merkitään paperiseen osakekirjaan.

Jos taloyhtiön osakeluettelo on viety huoneistotietojärjestelmään, uuden omistajan on haettava kaupanteon jälkeen omistuksensa rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään. Jos myytävän osakkeen omistajatietoja ei ole vielä siirretty sähköiseen järjestelmään, kaupat tehdään paperisilla osakekirjoilla ja osakekirjat mitätöidään omistuksen rekisteröinnin yhteydessä.

Katso myös

Asiointiapuri: Näin rekisteröit osakehuoneiston omistusoikeuden
Tietoa ja ohjeita asuntokaupasta Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla.
Tietoa taloyhtiön osakeluettelon siirrosta

Siirrä taloyhtiösi osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään

Osakeluettelon siirtopalvelu palvelee erityisesti taloyhtiöitä, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää.

Lue lisää osakeluettelon siirrosta >