Hyppää pääsisältöön

Osakeluettelon siirto taloyhtiöille

Osakeluettelon siirtopalvelu on Maanmittauslaitoksen palvelu, jolla taloyhtiö voi siirtää yhtiön osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään.

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa.

Vaihe 1: Taloyhtiö siirtää osakeluettelon

Taloyhtiö siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään 31.12.2023 mennessä. Siirron voi tehdä isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Uusien eli vuonna 2019 tai sen jälkeen perustettujen taloyhtiöiden ei tarvitse siirtää osakeluetteloa, koska tiedot tulevat automaattisesti huoneistotietojärjestelmään kaupparekisteriin rekisteröinnin yhteydessä.

Vanhat taloyhtiöt siirtävät osakeluettelon siirtopalvelussa, johon voi tuoda taloyhtiön tiedot myös siirtotiedostolla isännöintijärjestelmästä. Osakeluettelon siirron yhteydessä tiedot pitää vielä tarkistaa ja täydentää.

Mitä taloyhtiön tulee tehdä ennen siirtoa?

Katso lista siirrettävistä tiedoista

Siirrä osakeluettelo

Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään, taloyhtiön on viipymättä ilmoitettava osakeluettelon siirrosta osakkaille. Taloyhtiön ei tarvitse enää ylläpitää osakeluetteloa eikä selvittää omistajavaihdoksia. Taloyhtiö ja isännöitsijä saavat jatkossa tiedot huoneistotietojärjestelmästä.

Tietoa taloyhtiön yhtiökokoukseen, osakastiedotteet

Vaihe 2: Osakas hakee omistuksensa rekisteröintiä

Osakeluettelon siirron jälkeen taloyhtiön osakas hakee omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Osakkailla on osakeluettelon siirron jälkeen 10 vuotta aikaa hakea omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnissä osakas toimittaa Maanmittauslaitokselle paperisen osakekirjan mitätöitäväksi ja huoneistolle tehdään sähköinen omistajamerkintä. 

Asuntokaupan yhteydessä uuden osakkaan on haettava omistuksensa rekisteröintiä. 

Rekisteröi osakehuoneiston omistusoikeus

Asiointiapuri: näin rekisteröit huoneistosi omistuksen

Katso omistuksen rekisteröinnin käsittelyajat