Hyppää pääsisältöön

Hae osakehuoneiston panttauksen tai sen muutoksen rekisteröintiä

Lainanantaja (yleensä pankki) hakee panttauksen rekisteröintiä, kun osakehuoneiston omistaja käyttää osakehuoneistoa lainan vakuutena. Panttaus rekisteröidään Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Huoneistotietojärjestelmässä oleva panttausmerkintä korvaa osakekirjan käyttämisen lainan vakuutena.

Panttaus voidaan rekisteröidä, kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä huoneistotietojärjestelmässä. Pankki voi hakea panttauksen ja omistuksen rekisteröintiä samanaikaisesti.

Osakehuoneiston panttausmerkintä näkyy osakehuoneistotulosteella.

Näin haet panttauksen rekisteröintiä

  1. Tarkista isännöitsijältä tai Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta, että taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään.
  2. Tarkista, että huoneistolla on sähköinen omistajamerkintä.
  3. Täytä hakemus osakehuoneiston panttauksen rekisteröimiseksi. Liitä hakemukseen osakehuoneiston omistajan suostumus. Panttaus voidaan rekisteröidä osakehuoneistoon sen koko arvosta tai euromääräisesti rajoitettuna.
  4. Lähetä hakemus liitteineen turvaviestillä tai postitse.

Panttausmerkinnän poistaminen tai muuttaminen

Panttausmerkinnän poistamista hakee tyypillisesti lainanantaja eli pantinsaaja. Panttausmerkinnän poistamiseen ei tarvitse liittää suostumusta, kun hakijana on huoneistotietojärjestelmään merkitty pantinsaaja.

Lainanantaja voi hakea panttausmerkinnän muuttamista esimerkiksi rahamäärän tai etusijan osalta. Panttausmerkinnän muuttamiseksi tarvitaan sen suostumus, jonka asema heikentyy muutoksen takia.

Panttausmerkinnän poistamista tai muuttamista haetaan hakemuksella.

Käsittelyaika

Katso hakemusten ja maanmittauspalveluiden keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.

Hinta

Osakehuoneisto lainan vakuutena

Panttauksen käsittelystä peritään maksu jokaisen vahvistetun panttauksen osalta erikseen. Huomioithan, että panttaus on osakeryhmäkohtainen.

Tuote Hinta € (ilman alv.) Hinta € (sis. alv.)
7482101000
Panttauksen kirjaaminen tai muuttaminen
30,00 Ei arvonlisäveroa
7482101010
Panttauksen poistaminen
0,00 Ei arvonlisäveroa

Panttauksen poistamisesta ei peritä maksua.