Oletko ostamassa osakehuoneistoa tai myymässä omistamaasi osakehuoneistoa? Haluatko muuttaa omistamasi osakehuoneiston paperisen osakekirjan sähköiseen muotoon? Vastaamalla asiointiapurin kysymyksiin pystyt helposti tarkistamaan, miten omistuksen rekisteröinti tehdään. Osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröinnistä peritään osakehuoneistokohtainen maksu.
Osakehuoneiston (esim. asunnon tai autopaikan) omistusoikeus rekisteröidään Maanmittauslaitoksessa silloin, kun taloyhtiön osakeluettelo on huoneistotietojärjestelmässä. Nykyinen omistus ilmenee tällöin joko paperisesta osakekirjasta tai sähköisestä omistajamerkinnästä Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmässä.
Käsittelyaika
Katso hakemusten ja maanmittauspalveluiden keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.
Kun haluat rekisteröidä osakehuoneiston omistusoikeuden, toimi näin
- Tarkista joko isännöitsijältä tai Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta, että taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään.
- Täytä hakemus osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröimiseksi.
- Kokoa mahdolliset muut liitteet.
- Toimita hakemus liitteineen postitse, turvaviestillä, sähköpostitse tai tuomalla ne asiakaspalvelupisteeseen. Huomioithan, että tavallinen, suojaamaton sähköposti ei ole tietoturvallinen. Toimita salassa pidettäviä tietoja sisältäviä asiakirjoja turvaviestillä.
- Kun omistus ilmenee paperisesta osakekirjasta, toimita hakemus ja alkuperäinen osakekirja paikan päälle johonkin Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteistä. Voit myös toimittaa hakemuksen ja osakekirjan postitse. Huomioithan, että osakekirja on arvopaperi, jonka lähetykseen on syytä valita turvallinen lähetystapa. Katso lisää esimerkiksi Postin sivuilta.
- Paperinen osakekirja mitätöidään Maanmittauslaitoksessa samalla, kun omistuksesi merkitään rekisteriin. Jos osakekirja on pankissa, kiirettä omistuksen rekisteröintiin ei ole. Voit valtuuttaa pankin hakemaan omistuksen rekisteröintiä puolestasi, mutta pankki voi periä tästä erillisen maksun.
- Koko osakehuoneiston omistus on rekisteröitävä samalla kertaa, vaikka omistajia on useampi kuin yksi. Jos omistajia on useampi kuin yksi, omistuksen rekisteröintiä voi hakea samalla hakemuksella.
- Jos haluat paperisen osakekirjan takaisin itsellesi mitätöinnin jälkeen, rastita "Kyllä" hakemuksen kohtaan "Haluatko, että osakekirja palautetaan mitätöinnin jälkeen?" Palautamme mitätöidyn osakekirjan yhteyshenkilölle ja perimme palauttamisesta hinnaston mukaisen maksun.
- Paperinen osakekirja mitätöidään Maanmittauslaitoksessa samalla, kun omistuksesi merkitään rekisteriin. Jos osakekirja on pankissa, kiirettä omistuksen rekisteröintiin ei ole. Voit valtuuttaa pankin hakemaan omistuksen rekisteröintiä puolestasi, mutta pankki voi periä tästä erillisen maksun.
- Kun omistus ilmenee sähköisestä omistajamerkinnästä, toimita luovuttajan suostumus hakemuksesi liitteeksi.
Autopaikan omistuksen rekisteröinti
Jos autopaikalla on oma osakekirja, hae autopaikalle omistuksen rekisteröintiä samalla tavalla kuin osakehuoneistolle. Uudiskohteissa autopaikan omistuksen rekisteröintiä hakee uusi omistaja edellisen omistajan suostumuksella.
Jos autopaikalla ei ole omaa osakekirjaa, sinun ei tarvitse hakea autopaikan rekisteröintiä erikseen, koska huoneistoa ja autopaikkaa hallitaan samalla osakeryhmällä. Osakeryhmällä hallittavat kohteet näkyvät yhtiöjärjestyksessä ja osakehuoneistotulosteella.
Omistusoikeuden rekisteröinti tulee kyseeseen seuraavissa tilanteissa
- Nykyinen omistaja haluaa rekisteröidä omistuksensa sähköiseksi ja mitätöidä paperisen osakekirjan. Omistajalla on 10 vuotta aikaa hakea omistuksensa rekisteröimistä alkaen siitä, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään.
- Osakehuoneisto on osakeluettelon siirron jälkeen vaihtanut omistajaa ja omistus osoitetaan paperisella osakekirjalla. Tällöin uuden omistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä 2 kuukauden kuluessa luovutuskirjan allekirjoituksesta. Kun kyseessä on uusi asunto, tai luovutus on varainsiirtoverosta vapaa, on rekisteröintiä haettava 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä.
- Osakehuoneisto on vaihtanut omistajaa ja osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä. Tällöin uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä.
Omistus voi vaihtua esimerkiksi kaupalla, lahjalla, osituksella tai perintönä.
- Taloyhtiössä on tehty yhtiöjärjestyksen muutos, jonka seurauksena osakeryhmät ovat muuttuneet.
Yhtiöjärjestyksen muutos aiheuttaa osakeryhmien muuttumisen esimerkiksi korjaus- ja lisärakentamisen yhteydessä, osakkeiden numerointia muutettaessa sekä huoneistoja yhdistettäessä tai jaettaessa. Huom! Jos yhtiöjärjestyksen muutoksessa muodostuu täysin uusia osakeryhmiä, tulee taloyhtiön ilmoittaa omistajatiedot huoneistotietojärjestelmään. Jos yhtiöjärjestyksen muutoksessa lakkaa osakeryhmiä, joiden sijaan tulee uusia osakeryhmiä, tulee osakkeenomistajan hakea omistuksen rekisteröintiä sijaan tulleisiin osakeryhmiin. Lue lisää osakeryhmien muutostilanteista Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta
Osakehuoneiston omistaja merkitään huoneistotietojärjestelmään. Tämän jälkeen omistaja näkyy osakehuoneistotulosteella.
Uusi omistaja merkitään osakeluetteloon, kun Maanmittauslaitos on saanut selvityksen varainsiirtoverosta. Tieto veron suorittamisesta tai ensiasunnon varainsiirtoverovapaudesta siirtyy Verohallinnolta Maanmittauslaitokselle automaattisesti.
Katso varainsiirtoveron maksuohjeet.
Omistusoikeuden selvennyskirjaus
Jakamattoman kuolinpesän osakkaat voivat hakea yhteisesti osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröintiä kuolinpesälle kuuluvaan huoneistoon. Omistusoikeuden selvennyskirjauksen hakeminen ei ole pakollista, mutta se helpottaa asioiden hoitoa. Toimita hakemuksen liitteeksi vainajan perukirja, sukuselvitys ja mahdollinen testamentti.
Selvennyskirjausta kannattaa hakea esimerkiksi silloin, kun kuolinpesä haluaa myydä edesmenneen omistajan osakehuoneiston. Tällöin ostajalle ei tarvitse antaa vainajan perukirjaa ja sukuselvitystä omistusoikeuden rekisteröintiä varten.
Tarvittavat liitteet
Tarvittavat liitteet vaihtelevat luovutuksen tyypin mukaan. Liitteet voi toimittaa kopioina, lukuun ottamatta paperista osakekirjaa tai väliaikaistodistusta, jotka tarvitaan aina alkuperäisenä.
Tyypillisimmät liitteet on kerrottu alla.
Kauppa
- Paperinen osakekirja/väliaikaistodistus alkuperäisenä tai luovuttajan suostumus
Lahja
- Paperinen osakekirja/väliaikaistodistus alkuperäisenä tai luovuttajan suostumus
Ositus- ja perinnönjako
- Ositus- ja perinnönjakosopimus
- Mahdollinen paperinen osakekirja/väliaikaistodistus
- Vainajan perukirja ja sukuselvitys
- Mahdollinen testamentti
Testamentti
- Testamentti
- Testamentin tiedoksiantoilmoitukset tai hyväksymiset pesän osakkailta
- Mahdolliset lakiosailmoitukset ja selvitys lakiosan suorittamisesta
- Mahdollinen paperinen osakekirja/väliaikaistodistus alkuperäisenä
- Vainajan perukirja ja sukuselvitys
Ositussopimus
- Ositussopimus
- Mahdollinen paperinen osakekirja/väliaikaistodistus
Yhtiöjärjestyksen muutos, jonka myötä osakeryhmiin tulee muutoksia
- Taloyhtiön selvitys uusien osakeryhmien muodostumisesta sekä vanhojen lakkaamisesta. Taloyhtiön selvityksen tulee kattaa kaikki yhtiöjärjestyksen muutoksessa tapahtuneet muutokset. Selvitys voi olla esimerkiksi taloyhtiön yhtiökokouksen pöytäkirja, jossa yhtiöjärjestyksen muutosasia on käsitelty.
- Paperinen osakekirja/väliaikaistodistus alkuperäisenä, jos yhtiöjärjestyksen muutoksessa lakanneen osakeryhmän omistus on perustunut paperiseen osakekirjaan.
- Pantinhaltijan ja rajoituksella suojatun tahon hakemus / suostumus, jos yhtiöjärjestyksen muutoksessa lakanneella osakeryhmällä on ollut huoneistotietojärjestelmään kirjattuja panttaus- tai rajoitusmerkintöjä.