Hyppää pääsisältöön

Vanhat kartat, ilmakuvat ja asiakirjat

Maanmittauslaitokseen on arkistoitu maanmittaustoimituksiin liittyviä asiakirjoja ja karttoja sekä peruskarttoja ja pitäjänkarttoja. Arkistossa on toimituksiin liittyviä asiakirjoja ja karttoja 1700-luvulta lähtien. Vanhojen asiakirjojen tilaaminen tapahtuu asiakaspalvelun kautta.

Tilaa vanhoja asiakirjoja

  1. Selvitä ensin kyseessä olevan alueen voimassa olevia kiinteistötunnuksia.
  2. Ota yhteyttä asiakaspalveluun. Ilmoita yhteydenotossa kiinteistötunnukset ja tilan nimi.
  3. Mainitse, mitä olet erityisesti etsimässä.

Toimitusasiakirjoista löytyy tietoja esimerkiksi kiinteistöjen syntyhistoriasta, rajamerkeistä, tieoikeuksista ja muista mahdollisista rasitteista, sekä osuuksista yhteisiin maa- ja vesialueisiin.

Vanhat painetut kartat

Maanmittauslaitoksen ja Topografikunnan julkaisemia maastokarttoja voit katsella ja ladata Vanhat painetut kartat -verkkopalvelusta:

  • 1:20 000-mittakaavaiset Perus - ja Topografikartat on painettu vuosina 1949–1998
  • 1:50 000-mittakaavaiset topografiset kartat, peruskartan pienennökset ja Maastokartat ovat vuosilta 1964 – 2006.

Vanhoja peruskarttoja voi katsella myös Vanhat kartat -verkkopalvelussa.

Pitäjänkartat ovat peruskartan edeltäjiä ja niitä painettiin 1940-luvulle asti. Pääosa kartoista valmistui vuosina 1840–1865. Pitäjänkartoista löytyy lisää tietoa Kansallisarkiston sivuilta.

Karjalan kartoista kiinnostuneille on oma palvelu. Lue lisää Karjalan kartat -palvelusta.

Vanhoja Karjalan karttoja voi myös ladata maksutta

Saantoasiakirjat

Saantoasiakirjoja ovat esimerkiksi vanhat kauppakirjat ja perinnönjakosopimukset. Arkistoidut kauppakirjat ovat pääosin julkista tietoa ja niitä voi tilata vapaasti. Perinnönjakosopimukset ja eräät muut sopimukset ovat salassa pidettäviä, eikä niitä voi tilata ilman perusteltua syytä.

Maanmittauslaitos on arkistoinut 1.12.1993 jälkeen myönnettyjen lainhuutojen saantoasiakirjat. Tätä vanhemmat saantoasiakirjat on arkistoitu maakunta-arkistoihin. Saantoasiakirjoista on mahdollista tilata maksullisia kopioita ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Ilmakuvat

Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistossa on 1,5 miljoonaa ilmakuvaa. Vanhimmat ilmakuvat ovat 1930-luvulta. Vanhoja ilmakuvia voit hyödyntää esimerkiksi metsävarantojen muutostulkinnassa ja kaupunkitutkimuksessa.

Vanhoja ilmakuvia voit katsella Paikkatietoikkunassa. Palvelu toimii parhaiten tietokoneen ruudulla ja käytettäessä normaalia hiirtä. Ohjeet palvelun käyttöön löydät Paikkatietoikkunan ohje-sivulta.

Huomioithan, että ilmakuva ei sovellu kiinteistön rajojen selvittämiseen.

Kaava- ja mittausaineistot saat kunnalta

Kaava- ja mittausaineistoihin liittyvissä tiedusteluissa palvelevat kunnat ja kaupungit.

Julkaisuoikeudet

Mikäli haluat julkaista avointa aineistoamme, sinun on mainittava sen lisenssi. Huom! Saantoasiakirjat ovat maksullista aineistoa, ja niiden julkaisuoikeuksista on kysyttävä erikseen asiakaspalvelusta.

Avoin tietoaineisto, jonka tekijä on Maanmittauslaitos, on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä. Myös Karjalan kartat -palvelun aineisto on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä.

Jos julkaiset aineistoa, mainitse lisenssinantajan nimi, aineiston nimi ja ajankohta, jolloin Maanmittauslaitos on luovuttanut aineiston (esimerkiksi: sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 06/2014 aineistoa).

Lue lisää vanhoista ilmakuvista

Olemme koonneet yhteen arkiston käyttäjien usein kysymiä kysymyksiä.