Hyppää pääsisältöön

Karttatasot

Miten voin lisätä karttatasoja karttanäkymään? Lue tästä ohjeesta, miten lisääminen onnistuu, miten voit muuttaa karttatasojen asetuksia ja miten saat näkyviin karttatasoon liittyvät kohdetiedot.

Karttatasot
Kuva: Voit esittää useita karttatasoja päällekkäin ja luoda kokonaan uuden näkymän.


Lisää karttatasoja karttanäkymään

Käytettävissä olevat karttatasot löytyvät Karttatasot-valikon Hae karttatasoja -välilehdestä. Hae karttatasoa jollakin seuraavista tavoista:

 • Selaa karttatasoja aiheen mukaan.

 • Selaa karttatasoja tiedontuottajan mukaan. Tiedontuottaja on karttatason tuottava organisaatio.

 • Kirjoita tekstikenttään hakusana. Hakusana voi olla aineiston nimi, tiedontuottajan nimi tai avainsana. Voit katkaista hakusanan *-merkillä.

Yläreunassa olevia painikkeita klikkaamalla voit valita jos haluat nähdä listalla vain osan karttatasoista:

 • Uusimmat: Viimeksi päivitetyt karttatasot

 • Vektoritasot: Kohdetietoja sisältävät karttatasot, joiden kohteille voidaan tehdä paikkatietoanalyyseja.

 • Julkaistavissa: Karttatasot, jotka ovat käytettävissä Karttajulkaisun kautta julkaistavissa upotettavissa kartoissa.

Kunkin karttatason vieressä on seuraavat symbolit:

Saatavuus: Karttataso on saatavilla tällä hetkellä, jos symboli on vihreä.

Tyyppi: Tieto, minkä tyyppinen karttataso on kyseessä. Mahdolliset tyypit on kuvattu alla.

Lisätieto: Linkki karttatasoa kuvaileviin metatietoihin. Metatiedot kertovat muun muassa karttatason kattavuudesta, päivitystiheydestä ja tietosisällöstä.

Karttatasot voivat olla eri tyyppisiä:

Karttataso (WMS): Karttakuvista koostuva karttataso

Karttataso (WMTS)

Tietotuote (WFS): Kohdetietoja sisältävä karttataso

Indikaattori: Tilastotietoja sisältävä karttataso, joita käytetään Teemakartat-toiminnon kautta.

Analyysitaso: Analyysin tuloksena syntyneitä tietoja sisältävä karttataso.

Analyysitasoja voit muodostaa Analyysi-toiminnon avulla.


Valitut tasot

Valitut tasot -välilehdestä näet valitsemasi karttatasot ja voit mm. säätää niiden järjestystä ja läpinäkyvyyttä.

Valitut karttatasot on lueteltu listassa, jossa ylimpänä on karttanäkymässä päällimmäisenä oleva karttataso. Voit muuttaa karttatasojen järjestystä raahaamalla yhden karttatason kerralla kuuden pisteen kohdalta karttatason vasemmassa ylälaidassa.

Tason peittävyyttä (läpinäkyvyyttä, englanniksi opacity) säätämällä voit vaikuttaa siihen, näkyvätkö kyseisen karttatason alla olevat karttatasot kyseisen karttatason läpi. Voit säätää karttatason läpinäkyvyyttä 0 - 100% välillä vierittämällä palkkia.

Karttatason kohteet saat näkyviin kartalle valitsemalla Paikanna kohteet -toimintoa.

Kolmen pisteen alta pääset katsomaan karttatason karttaselitteet ja metatiedot, mikäli ne ovat saatavilla.

Voit myös laittaa karttatason tilapäisesti piiloon silmän kohdalta.

Osalle karttatasoista voit valita käytettävän tyylin tai määritellä oman tyylin kynäpainikkeella. Tarkistathan, minkä tyyppisiä kohteita karttatasolla on. Jos karttatasolla on esimerkiksi viivakohteita, määrittele tyyli viivakohteille. Jos valitset viivalle keltaisen värin, viivakohteet muuttuvat keltaisiksi, mutta pisteet ja alueet säilyvät edelleen alkuperäisen värisinä.

Karttatasot uusi

 

Kuva: Valittujen karttatasojen asetukset näkyvät kunkin karttatason kohdalla


Kohdetiedot

Jos tietotuote (aineisto) sisältää kohdetietoja, pääset katsomaan kyseisen tietotuotteen kohdetietoja Valitut tasot -valikon kautta.

Kohdetietojen katselu on mahdollista myös mittakaavasäätimen alapuolella olevan Kohdetiedot-linkin kautta. Lisäksi yhden kohteen tietojen katselu onnistuu klikkaamalla kohtaa kartalla, jolloin aukeavassa ikkunassa näkyvät kaikkien valittujen kohdetietoja sisältävien karttatasojen ominaisuustiedot kyseiselle kohdalle.

Kohdetietojen näyttäminen

Kuva: Valittujen karttatasojen kohdetiedot näytetään taulukossa, joka aukeaa
klikkaamalla Kohdetiedot-painiketta karttanäkymän oikeassa laidassa.

 

Kohdetietotaulukossa on eri välilehdillä kaikki valitsemasi kohdetietoja sisältävät karttatasot. Taulukko sisältää karttatason kaikki karttanäkymässä näkyvissä olevat kohteet ja niiden ominaisuustiedot. Voit järjestää kohteiden tiedot klikkaamalla sarakkeen nimeä.

Voit valita kohteita klikkaamalla niitä joko kartalla tai taulukossa. Valittuna olevat kohteet korostetaan taulukossa keltaisella, ja vastaavasti kartalla. Voit myös valita useampia kohteita pitämällä CTRL-näppäintä pohjassa klikatessasi haluamiasi kohteita.

Voit tallentaa kohdetiedot omalle koneellesi joko Excel-taulukkoon tai CSV-tiedostoon. Klikkaa "Aineiston vienti", valitse haluamasi vaihtoehdot ja klikkaa lopuksi "Vie".


Karttaselitteet

Valittujen karttatasojen karttaselitteet näet Karttaselitteet-valikosta. Karttaselitteistä selviävät kartalla käytetyt karttamerkit ja väritykset. Klikkaamalla i-painiketta näet kyseisen karttatason metatiedot. Selitteitä on tarjolla vain osalle karttatasoista.


Historialliset ilmakuvat

Paikkatietoikkunassa voit tutkia historiallisista ilmakuvat -aikasarjatyökalulla, miten maisema on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana aina 1930-luvulta lähtien nykypäivään.

Tässä käyttöohjeessa ja alla olevalla videolla kerromme, miten tämä onnistuu. 

Tässä käyttöohjeessa kerromme, miten tämä onnistuu. Voit myös katsoa ohjevideon, jossa kerromme työkalun käytöstä. 

Ota työkalu käyttöön

Ota historialliset ilmakuvat käyttöön Paikkatietoikkunassa:

 1. Siirry tästä historiallisten ilmakuvien näkymään Paikkatietoikkunassa TAI

 2. Avaa Paikkatietoikkuna ja valitse Karttatasot-välilehdeltä karttataso "Historialliset ilmakuvat". Karttataso löytyy "Ilma- ja ortokuvat" -aiheen alta tai hakusanalla "historialliset". 

Kun olet valinnut karttatason, kartan yläreunaan aukeaa aikasarjatyökalu. 

Lähempänä ilmakuvia, kauempana lähestymiskartta

Jos olet zoomannut lähelle kohdetta, näet alueen ilmakuvan siltä vuodelta, joka on valittu aikajanalla.

Historialliset ilmakuvat lähestymiskartalla

Jos olet zoomannut koko Suomen tai ison alueen Suomesta näkyviin, näet lähestymiskartan. Keltaisella näkyvät alueet, joille palvelussa on tarjolla ilmakuva kyseiseltä vuodelta.

Siirry aikajanalla ilmakuvasta toiseen

Yhden vuoden näkymä

Aikajanalla näkyy pieniä mustia ympyröitä eri vuosien kohdalla. Näiltä vuosilta ilmakuvat löytyvät kartalla näkyvältä alueelta. Klikkaa tiettyä vuotta janalla ja näet ilmakuvan kyseiseltä vuodelta.

Aikajanan päädyissä olevilla keltaisilla nuolinäppäimillä voit siirtyä ilmakuvasta toiseen aikajärjestyksessä (ja hypätä yli vuosista, joilta ei kyseisessä näkymässä kuvia ole tarjolla).

Katso ilmakuvia valitsemaltasi aikaväliltä

Työkalun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta voit vaihtaa aikavälinäkymään. 

Valitse aikaväli antamalla alku- ja loppuvuosi. Valittu aikaväli näkyy janalla keltaisena. Kartalla näkyvät nyt kaikki ilmakuvat kyseiseltä aikaväliltä, uusin päällimmäisenä.

Katsotaan työkalun toimintaa esimerkin kautta: Olet zoomannut kartalla näkymään, joka sijaitsee vuosien 1942 ja 1947 ilmakuvien rajalla. Jos olisit oletusnäkymässä, näkisit vain yhden ilmakuvan kerrallaan ja kuva katkeaisi keskeltä aluetta. Aikavälinäkymässä voit valita esimerkiksi välin 1940-1950, jolloin näet ilmakuvat 1942 ja 1947 yhtenäisenä kuvana. Kun tarkastelet suurempaa aluetta, voi olla parempi tarkastella esim. kaikkia 40-luvun kuvia kuin yhtä vuotta kerrallaan. 

Lähestymiskartta aikavälillä

Lähestymiskartalla on merkitty keltaisella ne alueet, joista ilmakuvia on katseltavissa valitsemaltasi aikaväliltä. Tummemman keltaisella näkyvät ne alueet, joista on useampia ilmakuvia eri vuosilta kyseiseltä aikaväliltä.

Klikkaamalla ilmakuvaa tai keltaista aluetta lähestymiskartalla, aukeavat kohteen Kohdetiedot, jossa kerrotaan juuri sillä hetkellä, siinä pisteessä, näkyvän kuvan kuvausvuosi. 

Voit palata samalla yläkulman painikkeella takaisin yksittäisen vuoden valintanäkymään.

Vertaile ilmakuvia karttatasoihin

Erityisen hyödyllinen työkalu historiallisten karttojen tutkimiseen on myös Karttatasojen vertailu -työkalu (eli "swiippaus"). Lue tarkemmin työkalun ohjeesta. 

Jäikö jotain epäselväksi?

Historiallisista ilmakuvista voit lukea lisää täältä. Paikkatietoikkunan käyttöön liittyviiin kysymyksiin vastaamme Paikkatietoikkunan asiakastuessa.


Heatmap

Heatmapin eli "lämpökartan" avulla esitetään, miten kohteiden esiintymistiheys vaihtelee eri alueilla tietyllä ominaisuustiedolla painotettuna.
Heatmap on Paikkatietoikkunassa käytössä esimerkiksi seuraavilla Tilastokeskuksen WMS-karttatasoilla (harmaa ruutusymboli):

 • Väestöruutuaineisto 1 km x 1 km keskipisteet

 • Tieliikenneonnettomuudet

 • Oppilaitokset

Otetaan esimerkiksi Tieliikenneonnettomuudet. Alla olevassa kuvassa on esitetty heatmap, joka kuvaa tieliikenneonnettomuuksien määrää eri alueilla. Alueet, joissa tapahtuu paljon onnettomuuksia, on esitetty keltaisella. Punaisella näytetään alueet, joissa onnettomuuksia tapahtuu vähemmän. Sinisellä näytetään alueet, joissa onnettomuuksia on tapahtunut, mutta hyvin vähän. Niitä alueita, joissa onnettomuuksia ei ole tapahtunut, ei ole värjätty. Kuvassa kolmioilla on merkitty onnettomuuspaikat.

Kuva. Heatmap-esimerkki.

Saadaksesi heatmapin käyttöön Paikkatietoikkunassa toimi näin:

 1. Valitse sopiva karttataso karttataso-listalla.
 2. Avaa Valitut karttatasot-listalta kyseinen karttataso ja klikkaa "Heatmap".
 3. Määrittele heatmapin asetukset (ks. alla) ja paina OK.
 4. Heatmap näkyy kartalla. Voit käyttää siten kuten muita karttatasoja.

Heatmapin asetukset:Heatmapin asetukset

 • Säde: Etäisyys, jolta kohteet haetaan. Etäisyys ilmoitetaan pikseleinä.

 • Pikselien määrä solussa: Resoluutio, jolla heatmap lasketaan. Oletusarvo on 1. Suuremmalla arvolla suorituskyky paranee, mutta visuaalisesta esityksestä tulee epätarkempi.

 • Painotettava muuttuja: Valitse minkä muuttujan tiheyttä haluat esittää kartalla. Muuttujien selitykset löytyvät metatiedoista.

 • Väriteemat: Valitse väriteema, jolla heatmap esitetään. Väriteemassa oikeanpuoleisimpana olevalla värillä esitetään ne alueet, joissa kohteita on eniten. Vasemmanpuoleisimmalla värillä esitetään ne alueet, joissa kohteita on, mutta vähiten.

 • Valitse värit: Valitse tämä jos haluat määritellä väriteeman itse. Klikkaa neliötä, jolloin aukenee värinvalintatyökalu.