Hyppää pääsisältöön

Tarkoilla mittauksilla varmistetaan ettei yksityisomistajien puita kaadeta

Keski-Suomen ELY-keskus parantaa liikenneturvallisuutta useilla teillä keväällä ja syksyllä poistamalla liian lähelle tietä kasvanutta puustoa. Maanmittauslaitos varmistaa merkinnöillään ettei yksityisten omistajien puita kaadeta.

Nuoria koivuja makaa kaadettuna tien pientareella.
Kuva:
Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus käynnistää puiden raivauksen maantieltä 16607 Tikkala-Myllyjärvi (Jyväskylä–Muurame), maantieltä 630 Autiokangas–Uurainen, maantieltä 6304 Uurainen–Saarijärvi ja kantatieltä 56 Jämsä. Näiden tieosuuksien pientareet raivataan juhannukseen mennessä.

Puunpoistoa tienvarsilta on harjoitettu Keski-Suomessa jo usean vuoden ajan. Erityisen kustannustehokkaaksi toiminnan tekee se, että poistettu puuaines myydään jatkokäyttöä varten. Saadut kokemukset ovat olleet pääosin hyviä.

– Raivauksilla parannetaan turvallisuutta, kun tienvarsien näkemäalueet kasvavat. Samalla pinta kuivuu sateen jälkeen nopeammin, mikä vähentää kosteuden aiheuttamia vaurioita tien rakenteisiin, sanoo kiinteistöpäällikkö Markku Karvonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Työ jatkuu syksyllä maantiellä 343 Halli–Mänttä, maantiellä 16615 Muurame–Isolahti ja maantiellä 431 Etelä-Savon maakuntaraja–Kälä (Joutsa).

Maanmittauslaitos merkitsee maiden rajat

Maanmittauslaitos osallistuu työhön teiden varsilla merkitsemällä missä menee valtion tien ja yksityisen maanomistajan välinen raja.

– Metsäkoneiden satelliittipaikannuksen tarkkuus ei riitä siihen, että kone tunnistaisi maiden välisen rajan sijainnin riittävän tarkasti. Maanmittauslaitoksen kartoittajat käyttävät tarkkoja mittauslaitteita työssään ja merkitsevät niiden avulla tien rajan, kertoo tuotantopäällikkö Ilkka Laakso Maanmittauslaitoksesta.

Kartoittajat rakentavat tarvittaessa uudelleen myös pysyvät rajamerkit ja merkitsevät niiden tarkat sijainnit kiinteistörekisterikartalle. Rajamerkit auttavat myös tien kunnossapidossa ja toimivat tiesuunnittelun luotettavana lähtötietona myöhemminkin.

ELY-keskuksen ja Maanmittauslaitoksen työstä aiheutuu vain vähäistä haittaa liikenteelle, mutta työkoneiden läheisyydessä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Lisätietoja

Keski-Suomen ELY-keskuksessa
Kiinteistöpäällikkö Markku Karvonen, p. 029 502 4687, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Maanmittauslaitoksessa
Tuotantopäällikkö Ilkka Laakso, p. 029 531 4713, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Mediatiedote
Maanmittaustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit