Hyppää pääsisältöön

Tilasto: Ennätysmäärä uusia yhteismetsiä perustettiin viime vuonna

Viime vuoden aikana perustettiin ennätykselliset 46 uutta yhteismetsää. Se on eniten vuodesta 2002 alkaneella tarkastelujaksolla. Metsänomistajat voivat etsiä Laajenevat yhteismetsät -karttapalvelusta yhteismetsiä, jotka ovat kiinnostuneita ottamaan uusia osakkaita.

Kuvituskuva.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Tämän vuoden alussa Suomessa oli 636 yhteismetsää, joiden yhteenlaskettu pinta-ala kattoi 775 700 hehtaaria.

Yhteismetsien lukumäärää vähensi kahden suvun perustaman yhteismetsän osakaskunnan purkautuminen eli yhteismetsät lakkasivat. Lisäksi kaksi pientä yhteismetsää yhdistyi kahteen suurempaan yhteismetsään.

– Uusien yhteismetsien myötä yhteismetsien maapinta-ala kasvoi 14 500 hehtaarilla. Se on miltei 1 500 hehtaaria enemmän kuin viiden edellisen vuoden uusien yhteismetsien pinta-alan vuotuinen kasvu keskimäärin, toteaa johtava asiantuntia Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Yhteismetsien metsäomistus kasvoi vielä noin 4 900 hehtaarilla metsänomistajien liittäessä metsiään yhteismetsiin yhteismetsäosuuksia vastaan ja yhteismetsien ostaessa metsätiloja.

Lisäksi viime vuonna yhteismetsien osakaskunnat hankkivat maata omiin nimiin yli 3 200 hehtaaria liittämättä niitä yhteismetsiin. Viime vuoden lopulla osakaskuntien omistamien alueiden pinta-ala oli 67 100 hehtaaria.

– Uusia yhteismetsiä perustettiin ja olemassa olevia laajennettiin viime vuonna 120 Maanmittauslaitoksen yhteismetsätoimituksessa. Ne valmistuivat nopeasti, keskimäärin hieman yli neljässä kuukaudessa, kertoo palvelupäällikkö Juha Patana Maanmittauslaitoksesta.

Kuvaajassa on kuvattu yhteismetsien lukumäärän ja maapinta-alan kehitystä vuosina 2014-2023.
Kuvaajissa on kuvattu yhteismetsien lukumäärän ja maapinta-alan kehitystä vuosina 2014-2023. 

 

Lisää tietoa yhteismetsistä yhteismetsät-verkkosivulla

Enemmän tietoa yhteismetsistä on kootusti saatavilla Suomen metsäkeskuksen hallinnoimalta yhteismetsät.fi-verkkosivustolta.

– Sivustosta on apua yhteismetsille ja kaikille yhteismetsäomistusta harkitseville. Sieltä löytyy tietoa yhteismetsäomistuksesta ja apua yhteismetsän hallinnointiin, kertoo metsänomistuksen johtava asiantuntija Jukka Matilainen Metsäkeskuksesta.

Uusimpana palveluna sivustolla on Etsi laajeneva yhteismetsä -verkkosivu, jolta yhteismetsään liittymistä harkitseva metsänomistaja löytää kaikki aktiivisesti laajenevat yhteismetsät. Aktiivisesti laajenevat yhteismetsät ovat tällä palvelulla helppo löytää ja niiden tilukset näkyvät myös kartalla.

– Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus kannustavat pohtimaan oman metsän liittämistä johonkin laajenemishaluiseen yhteismetsään, jos helppo ja vaivaton yhteismetsäomistus kiinnostaa metsänomistajaa. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa yhteismetsä on hyvä pitää mukana yhtenä vaihtoehtona, kun mietitään metsänomistuksen siirtämistä jälkipolville, toteaa Matilainen.

Lisätietoja

Palvelupäällikkö Juha Patana, 040 092 6672
Johtava asiantuntija Esa Ärölä, 040 180 1301

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Metsänomistuksen johtava asiantuntija Jukka Matilainen, 040 049 7574, etunimi.sukunimi@metsakeskus.fi
 

Yhteismetsä
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit