Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen tietopalvelut kunnille maksuttomia

Toukokuun 14.–16. järjestettävä Tiedolla toimiva kunta -webinaarikokonaisuus on kerännyt jo yli 200 ilmoittautumista eri puolilta Suomea. Tapahtuma keskittyy kunnille tarjottaviin tietopalveluihin. Paimion kaupunki on hyödyntänyt Maanmittauslaitoksen tietopalveluita taustakarttojen lisäksi muun muassa ylikunnallisessa Tammireitit-yhteistyöprojekteissa.

Pyöräilijä pyöräilee Tammireittien varrella kauniissa kesäsäässä.
Tammireitit.
Kuva:
Iiris Kallajoki

Lähes kaikki kunnille tarjottavat palvelut maksuttomia

Maanmittauslaitos tarjoaa tietoaineistonsa rajapintapalveluiden kautta. Lähes kaikki palvelut ovat kunnille maksuttomia. Maanmittauslaitoksen tietopalveluilla tarkoitetaan kiinteistö-, huoneisto- sekä kartta- ja paikkatietoja.

– Kunnat voivat hyödyntää palveluita ja tietoja suoraan omissa kuntajärjestelmissään. Mikäli rajapintapalveluiden käyttö ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista, kiinteistötietoja ja karttoja voi lisäksi hyödyntää Kiinteistötietopalvelussa, tiivistää Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Tarja Tarvainen.

Ratkaisuja ylikunnalliseen yhteistyöhön

Paimion kaupunki on hyödyntänyt Maanmittauslaitoksen tietopalveluita taustakarttojen lisäksi muun muassa ylikunnallisessa Tammireitit-yhteistyöprojekteissa. Kyseessä on palvelu, joka kokoaa 500 kilometrin edestä virkistysreittejä Kaarinan, Paimion, Liedon ja Sauvon alueella sekä niiden välisillä yhdysreiteillä.

Projektin luonteesta johtuen reittikarttojen tuli löytyä useamman kuin yhden kunnan karttapalvelusta: haasteena oli sopivan esittämistavan löytäminen. 

 

Kuvakaappaus Suomi.fi-kartasta, jossa näkyy virkistysreitti Paimion kunnan alueella. Skärmdump av en Suomi.fi-karta, som visar en friluftsrutt i Pemar.
Kuvakaappaus Suomi.fi-kartasta, jossa näkyy virkistysreitti Paimion kunnan alueella.
Kuva:
Suomi.fi

– Ratkaisuna projektissa päädyttiin Suomi.fi -karttojen käyttöönottoon, jolloin pystyttiin tekemään upotuksia yhtenäiselle Tammireitit –sivustolle. On todella kiva, että on yksi paikka, johon voi pyytää avaamaan omia rajapintoja ja hyödyntää niitä sieltä. Tämä mahdollistaa yhteistyössä myös sen, että päivitettäviä versioita on vain yksi: data on ajantasaista. Lisäksi säästytään sähköpostien lähetyksiltä sekä aineistojen lataamiselta, ja mikä parasta – säästetään hermoja, kertoo Paimion paikkatietopäällikkö, Virpi Lindvall iloisena. 

Tutkimus
Rajapinnat
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit