Hoppa till huvudinnehåll

Lantmäteriverkets informationstjänster för kommuner är gratis

Webbinarierna om informationstjänster för kommuner 14–16 maj har redan nästan 200 anmälningar från olika delar av Finland. Evenemanget fokuserar på Lantmäteriverkets utbud av informationstjänster för kommuner, det vill säga fastighets-, lägenhets-, kart- och geodata. Pemar har använt sig av Lantmäteriverkets informationstjänster för bakgrundskartor och även i det kommunövergripande projektet Ekrutterna (Tammireitit).

Cyclist på.
Ekrutterna.
Bild:
Iiris Kallajoki

Nästan alla tjänster för kommunerna är avgiftsfria 

Lantmäteriverket tillhandahåller datamängder via gränssnittstjänster. Kommunerna kan ta del av nästan alla tjänster utan avgift.

– Kommunerna kan använda sig av tjänsterna och informationen direkt i sina kommunala system. Ifall gränssnittstjänster inte alltid går att använda, kan fastighetsdata och kartor också användas via Fastighetsdatatjänsten, säger Tarja Tarvainen, som är servicechef på Lantmäteriverket. 

Lösningar för kommunövergripande samarbete 

Pemar har använt sig av Lantmäteriverkets informationstjänster för bakgrundskartor och även i det kommunövergripande projektet Ekrutterna (Tammireitit). Det är en tjänst som sammanställer 500 km av friluftsrutter i och mellan S:t Karins, Pemar, Lundo och Sagu.

I ett kommunövergripande projekt var det viktigt att ruttkartorna fanns att tillgå via fler än en kommuns karttjänst, och då gällde det att hitta ett lämpligt visningssätt.  

 

Skärmdump av en Suomi.fi-karta, som visar en friluftsrutt i Pemar.
Skärmdump av en Suomi.fi-karta, som visar en friluftsrutt i Pemar.
Bild:
Suomi.fi

– Lösningen var att ta i bruk Suomi.fi-kartor, och då kunde vi skapa infällda kartor på den gemensamma webbplatsen för Ekrutterna (Tammireitit). Det är otroligt fint att ha ett ställe till vilken man kan be att få egna gränssnitt och sedan använda dem den vägen. Dessutom har vi i vårt samarbete bara en version som uppdateras, och det betyder att vi har aktuella data. Vi slipper onödiga mejl och upp- och nedladdning av data – och bäst av allt så skonar det nerverna, säger Virpi Lindvall som är chef för geodata i Pemar. 

Forskning
Gränssnitt
Tjänster

Nyheter och artiklar