Hyppää pääsisältöön

Osakeluettelot siirretään pian huoneistotietojärjestelmään – miten voimme auttaa?

Huoneistotietojärjestelmä on sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista sekä panttauksista. Huoneistotietojärjestelmästä on monia hyötyjä useille eri tahoille. Esimerkiksi tiedot asuinhuoneistoista ja niiden omistamisesta ovat luotettavampia, kun ne saadaan yhtäläiseen, sähköiseen muotoon. Samalla tiedon saatavuus paranee, eikä toimijoiden tarvitse enää kerätä dataa useista eri lähteistä.

Kaksi henkilöä katselee hymyillen yhdessä vihreäkantista Taloyhtiön vastuunjakotaulukko -kirjaa.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Taloyhtiöt osaksi huoneistotietojärjestelmää

Taloyhtiöt pääsevät osaksi huoneistotietojärjestelmää siirtämällä järjestelmään osakeluettelonsa. Uusien taloyhtiöiden tiedot ovat olleet 1.1.2019 jälkeen automaattisesti huoneistotietojärjestelmässä. Sen sijaan aiemmin perustettujen taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa järjestelmään itse tai isännöitsijän avulla.

Osakeluettelon siirtäminen on maksutonta vuoden 2023 loppuun saakka. Pohjatöihin, kuten osakemerkintöjen ja -luettelojen tarkistamiseen, on viisasta taloyhtiössä kuitenkin jo ryhtyä, sillä siirto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä. Mitä aiemmin taloyhtiö toimii, sen varmemmin ruuhkilta vältytään.

Miten osakeluettelon siirto käytännössä tapahtuu?

Osakeluettelon siirto tehdään Maanmittauslaitoksen tarjoamassa siirtopalvelussa. Siirron apuna voi käyttää isännöintijärjestelmässä tuotettua siirtotiedostoa. Palvelu on avattu huhtikuussa 2020.

Isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa kuitenkin tehdä siirto vasta, kun isännöintijärjestelmän ja huoneistotietojärjestelmän välinen tiedonsiirto on täydessä mitassaan mahdollista. Osan kohdalla siirto on jo tehtykin, ja kaikkien kohdalla siirto onnistuu arviolta vuoden 2022 aikana.

Mistä lisätietoa?

Taloyhtiöille suunnattua tietoa ja ohjeita osakeluettelon siirtoon on kattavasti tarjolla verkkosivuillamme. Verkosta löydät myös usein kysyttyjä kysymyksiä siirtoon liittyen.

Jos kysymykseesi tai ongelmaasi ei löydy verkosta ratkaisua, kaikkiin osakeluettelon siirtoon liittyviin kysymyksiin vastaa Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirron tuki.

Verkko-ohjeiden ohella järjestämme säännöllisesti kaikille avoimia ja maksuttomia verkkokoulutuksia. Niissä asiantuntijamme neuvovat käytännönläheisesti osakeluettelon siirron tekemisessä sekä vastaavat myös kysymyksiin. Katso milloin seuraavat tilaisuutemme järjestetään ja ilmoittaudu mukaan.

Kysy meiltä lisää tai tule koulutuksiimme – autamme mielellämme!

Kysy lisää

Tietopalveluasiantuntija Susanna Koivula, susanna.koivula@maanmittauslaitos.fi

Huoneistotietojärjestelmä
Osakeluettelon siirto

Uusimmat uutiset ja artikkelit