Hyppää pääsisältöön

Tietotilinpäätös: Huoneistotietojärjestelmä näkyi vuoden 2023 luvuissa, mukana myös viittaus Euroviisuihin

Maanmittauslaitoksen vuoden 2023 tietotilinpäätös on julkaistu. Tietotilinpäätöksessä kuvataan vastuullista tietojen käsittelyä koskevat periaatteet ja käytännöt sekä esitellään Maanmittauslaitoksen tietokokonaisuudet ja niiden vuosittaisia tunnuslukuja.

Korkeita kerrostaloja auringonlaskussa
Kuva:
Riku Nikkilä

Viime vuoden luvuissa näkyi erityisesti huoneistotietojärjestelmän määräaika taloyhtiöille. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden tuli siirtää osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitokselle vuoden 2023 loppuun mennessä. Vuodenvaihteessa siirtäminen muuttui maksulliseksi. Siirtoaste nousi 92,2 prosenttiin, mikä ylitti Maanmittauslaitoksen ja maa- ja metsätalousministeriön välisen tulossopimuksen tavoitteen. Vuoden 2023 alussa vasta 12 prosenttia noin 87 500 taloyhtiöstä oli siirtänyt osakeluetteloidensa tiedot.

Asiakaspalvelussa käyntiasiakkaiden määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna, kun osakehuoneistojen omistajat toivat palvelupisteisiin alkuperäisiä osakekirjoja saadakseen osakkeidensa omistusoikeuden rekisteröidyksi sähköiseen osakehuoneistorekisteriin.

Euroviisut mainittu paikannimien kautta

Maanmittauslaitoksen tehtävänä on hallinnoida ja ylläpitää erilaisia kiinteistö-, huoneisto-, kartta-, paikka- ja tutkimustietoja. Tietotilinpäätöksessä kuvataan tarkemmin näitä tietokokonaisuuksia ja esitellään niiden käyttöä ja merkittävyyttä yhteiskunnassa.

Tietotilinpäätös on kirjoitettu yleistajuisesti, ja se on tarkoitettu yhtä lailla Maanmittauslaitoksen asiakkaille, sidosryhmille ja laitoksen omille työntekijöille. Tietotilinpäätös on osa Maanmittauslaitoksen asiakirjajulkisuuskuvausta, joka toteuttaa julkisuusperiaatetta ja auttaa asiakkaita tietopyyntöjen tekemisessä. Se tukee myös EU:n yleisessä tietosuoja-asetuksessa (GDPR) tarkoitettua osoitusvelvollisuutta, eli Maanmittauslaitos osoittaa, että se noudattaa henkilötietojen käsittelyssä GDPR:n periaatteita.

Tiesitkö, että yksi Maanmittauslaitoksen tehtävistä on ylläpitää tietoja nimetyistä paikoista ja paikannimistä koko Suomen alueelta yhteistyössä Kotimaisten kielten keskuksen ja Oulun yliopiston kanssa? Käärijä-teemaisten paikannimien kautta tietotilinpäätöksestä löytyy myös Euroviisu-viittaus.

Tutustu Maanmittauslaitoksen tietotilinpäätökseen

Maanmittauslaitos
Vastuullisuus

Uusimmat uutiset ja artikkelit