Hyppää pääsisältöön

Valkoinen rasti maassa varmistaa ilmakuvausten sijaintitarkkuuden

Löysitkö oudon valkoisen rastin maastossa? Olet törmännyt todennäköisesti kiintopisteiden signalointiin ja löytänyt maastosta signaalin. Signaali tekee kohteen näkyväksi, jotta koordinaateiltaan tunnetut kiintopisteet erottuvat ilmakuvilta. Signaali on hyödyksi, jotta saamme luotettavia, sijaintitarkkoja ilmakuvia yhteiskunnan käyttöön.

Ilmakuvaussignaali, eli valkoinen rasti maastossa.
Tältä signaali näyttää maastossa. Jos törmäät siihen, on parempi antaa sen olla vain paikoillaan, sillä rastilla on tärkeä tehtävä.

Maanmittauslaitos suorittaa ilmakuvauksia valtakunnallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti. Kaikki tämän vuoden kuvauspaikat ja kuvausten etenemisen voi katsoa Tuotannon tilannekartasta. Ilmakuvausta varten suoritetaan kuvausalueilla signalointi eli maastoon viedään valkoisia rasteja, joita kutsutaan signaaleiksi. Signaalit rakennetaan tunnetuille kiintopisteille ja niillä varmistetaan ilmakuvauksen sijaintitarkkuus. Rasti on suurikokoinen, koska ilmakuvaus tehdään n. 8 km korkeudesta.

Kun ilmakuvia käsitellään, valkoisten kuvissa näkyvien rastien avulla kuvausalueen kaikki ilmakuvat saadaan sidottua haluttuun taso- ja korkeuskoordinaatistoon (esim. ETRS-TM35FIN / N2000). Tällöin loppukäyttäjä voi olla varma, että ilmakuva on sijaintitarkka ja sitä voi luotettavasti hyödyntää erilaisissa tehtävissä.

Signaaleja rakennetaan varsin harvakseltaan, noin 4 - 5 kpl/1000 km2. Yhtä kuvauskertaa varten tehdyt signaalit pyritään valitsemaan kiintopisteille, joista aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa.

– Toisinaan saamme yhteydenottoja, jossa signaalin käyttötarkoitusta ei ole ymmärretty. On kyselty, rakennetaanko tähän jotakin tai onko Maanmittauslaitos suorittamassa jotakin omistusoikeuteen vaikuttavaa toimitusta. Rasti on myös hämmästyttänyt metsä- tai peltotöitä suorittavia, kertoo johtava asiantuntija Petri Leiso. Rastista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan ja parasta onkin vain antaa sen olla paikallaan, sillä rastilla on tärkeä tehtävä.

Jos rastista on haittaa tai se herättää kysymyksiä, voit olla yhteydessä Maanmittauslaitokseen. Signaalista löytyy "tarra", jossa on Maanmittauslaitoksen logo sekä asiakaspalvelun vaihteen puhelinnumerot 029 530 1110 ja 029 530 1120. Lisäksi tarrasta löytyy sähköpostiosoite kiintopisteet@maanmittauslaitos.fi.

Ilmakuvaus
Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit