Maanmittauslaitos suorittaa ilmakuvauksia valtakunnallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti. Ilmakuvausta varten suoritetaan kuvausalueelta signalointi eli maastoon viedään valkoisia rasteja, joita kutsutaan signaaleiksi. Signaalit rakennetaan tunnetuille kiintopisteille ja niillä varmistetaan ilmakuvauksen sijaintitarkkuus.
Kun ilmakuvia käsitellään, valkoisten kuvissa näkyvien rastien avulla kuvausalueen kaikki ilmakuvat saadaan sidottua haluttuun taso- ja korkeuskoordinaatistoon (esim. ETRS-TM35FIN / N2000). Tällöin loppukäyttäjä voi olla varma, että ilmakuva on sijaintitarkka ja sitä voi luotettavasti hyödyntää erilaisissa tehtävissä.
Signaaleja rakennetaan varsin harvakseltaan, noin 4-5 kpl/1000 km2. Yhtä kuvauskertaa varten tehdyt signaalit pyritään valitsemaan kiintopisteille, joista aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa.
– Toisinaan saamme yhteydenottoja, jossa signaalin käyttötarkoitusta ei ole ymmärretty. On kyselty, rakennetaanko tähän jotakin tai onko Maanmittauslaitos suorittamassa jotakin omistusoikeuteen vaikuttavaa toimitusta. Rasti on myös hämmästyttänyt metsä- tai peltotöitä suorittavia, kertoo johtava asiantuntija Petri Leiso. Rastista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan ja parasta onkin vain antaa sen olla paikallaan, sillä rastilla on tärkeä tehtävä.
Jos rastista on haittaa tai se herättää kysymyksiä, voit olla yhteydessä Maanmittauslaitokseen. Signaalista löytyy "tarra", jossa on Maanmittauslaitoksen logo sekä asiakaspalvelun vaihteen puhelinnumerot 029 530 1110 ja 029 530 1120. Lisäksi tarrasta löytyy sähköpostiosoite kiintopisteet (at) maanmittauslaitos.fi.