Hyppää pääsisältöön

Vastaa kyselyyn tosiortojen käyttötarpeista

Keräämme huhtikuun aikana potentiaalisten tosiortokuvien käyttäjien näkemyksiä tosiortojen käyttötarpeista ja kuvien käytön mahdollisuuksista eri organisaatioissa.

Kuvassa vasemmalla tosiortokuva ja oikealla maanpintaortokuva.
Kuvassa vasemmalla tosiortokuva ja oikealla maanpintaortokuva.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos (MML) tuottaa vuosittain ilmakuvausohjelman mukaisista kuvauksista ns. maanpintaortoja, joita käytetään MML:n verkkopalveluissa ja rajapintajakelussa. MML tuottaa tällä hetkellä omiin tarpeisiinsa myös ns. tosiortoja. Tosiortot eroavat maanpintaortoista siinä, että ortoilla olevat kohteet kuvautuvat suoraan ylhäältä päin. Tosiortojen avulla on helpompi kouluttaa tekoälyä havainnoimaan esimerkiksi rakennuksia. 

– Maanmittaus hyödyntää tosiortoja muun muassa tekoälymallien kanssa työskenneltäessä. Tekoäly etsii vektorirakennukset tosiortokuvista, sillä sen on vaikea ymmärtää maanpintaortokuvista mikä on rakennus, kertoo johtava asiantuntija Mikko Sippo. Tekoälyn käyttö vähentää ihmisen tekemää kuvien tulkintatyötä ja nopeuttaa prosesseja huomattavasti.

Harkitsemme nyt, pitäisikö tosiortoja julkaista paikkatietotuotteena verkkopalveluissa ja rajapintajakelussa. Keräämme kyselyn avulla näkemyksiä käytöstä eri organisaatioissa, jotta opimme paremmin tuntemaan käyttäjien tarpeita ja vastaamaan omassa työssämme eri käyttäjien tarpeisiin. Voi hyvin olla, että tosiortoille olisi käyttöä muissakin organisaatioissa.

– Jos tosiortoille nähdään laajaa yhteiskunnallista käyttömahdollisuutta ja organisaatioissa on tarvetta kuville, niin voimme mahdollisesti edetä kyselyn viitoittamalla tiellä kohti toteutusta, Sippo toteaa.

Kysely on auki 29.4. saakka.

Lisätietoja

Mikko Sippo, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Ilmakuvaus
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit