Hyppää pääsisältöön

Huoneistotietojärjestelmä (ASREK-hanke)

Maanmittauslaitoksen tuottama ja ylläpitämä huoneistotietojärjestelmä on otettu käyttöön Suomessa vuonna 2019. Järjestelmän perustaminen ja suunnittelu aloitettiin vuonna 2015 poikkihallinnollisena ASREK-hankkeena, josta maa- ja metsätalousministeriö vastasi ja joka oli yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Vaikka varsinainen hanke on päättynyt vuoden 2019 lopussa, järjestelmän kehittäminen ja ylläpitäminen jatkuu edelleen.

Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.

Huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot huoneistojen ominaisuuksista, omistuksista ja hallintaoikeuksista ovat sähköisessä muodossa. Sen lisäksi, että kansalaisten tiedonsaantimahdollisuudet paranevat, huoneistotietojärjestelmä helpottaa kymmenien tuhansien henkilöiden työtä taloyhtiöissä, isännöinnissä, kiinteistövälityksessä, rahoituslaitoksissa sekä julkishallinnossa.

Lisätietoa hankkeesta löytyy hankesivustolta. Siellä voi tilata hankkeen uutiskirjeen sekä lähettää hankkeeseen liittyviä kysymyksiä ja kommentteja.

Huoneistotietojärjestelmällä on myös oma Twitter-tili.