Hyppää pääsisältöön

Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla

Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.

Ilmakuva järvimaisemasta, jossa sinistä vettä ja vihreiden metsien peitossa olevia saaria. Horisontissa pilviä.
Paikkatiedon hyödyntäminen retkeilyn suunnittelussa parantaa turvallisuutta ja tekee retkistä miellyttävämpiä.
Kuva:
Maanmittauslaitos

− Paikkatiedon hyödyntäminen retkeilyn suunnittelussa parantaa turvallisuutta ja tekee retkistä miellyttävämpiä. Kun retkeilijät tietävät tarkalleen, minne ovat menossa ja mitä odottaa, he voivat keskittyä nauttimaan luonnosta ja sen tarjoamista elämyksistä, sanoo Maanmittauslaitoksen asiantuntija Riikka Kivekäs

Mielenkiintoisen ja omaan tarkoitukseen sopivan retkeilypaikan etsimisessä voit hyödyntää Maanmittauslaitoksen karttapalvelu Paikkatietoikkunaa, joka sisältää yli 3 000 karttatasoa eri tiedontuottajilta.

Suunnittele reittisi Paikkatietoikkunan työkaluilla 

Paikkatietoikkunassa voit suunnitella tulevia retkiäsi tallentamalla palveluun retkeily- tai lenkkeilyreittejä sekä muita itseäsi kiinnostavia kohteita. Voit hahmotella reittiä kartalle piirtämällä pisteitä ja viivoja ja mittaamalla etäisyyksiä mittaustyökalulla. Reitillä oleviin korkeuseroihin voit tutustua maastoprofiili-työkalulla ja päättää, haluatko kulkea leppoisasti tasaisessa maastossa vai nostaa hikeä pintaa jyrkissä mäissä. Voit myös jakaa suunnittelemasi reitin vaelluskavereille tai muille kiinnostuneille.

Paikkatietoikkunan eri karttatasojen tutkiminen auttaa uuden alueen hahmottamista ja voi tuoda esiin mielenkiintoisia kohteita tutultakin seudulta. 

− Retkeilijälle kiinnostavia karttatasoja ovat muun muassa maastokartta, josta näkee esimerkiksi reitille osuvat suot, kalliot ja pellot, ortokuva eli yksittäisistä ilmakuvista tehty yhdistelmä, joka vastaa geometrialtaan karttaa sekä rinnevarjoste, joka esittää korkeuserot visuaalisesti, kertoo Kivekäs.

Jos käytössäsi on älykello tai muu laite, joka tallentaa kulkemasi reitin, voit tarkastella reittiäsi jälkikäteen kartalla lataamalla reitin Paikkatietoikkunaan.

Historiallisia kohteita ja syventävää tietoa ympäröivästä luonnosta

Paikkatietoikkunassa voit nähdä kartalla monia kiinnostavia historiallisia kohteita kuten muinaisjäännöksiä, jääkauden jälkiä sekä arkeologisia kohteita. Löydät kartalta myös kulttuuri- ja rakennusperinnön kannalta tärkeitä kohteita ja Unescon Maailmanperintökohteet, kuten Struven ketjun pisteet.

− Yksi suosituimmista karttatasoistamme on historialliset ilmakuvat, joka tarjoaa sukelluksen paikallishistoriaan. Paikkatietoikkunassa voi vertailla nykyisiä ja vanhoja ilmakuvia, sillä eri karttatasoja voi katsoa päällekkäin tai rinnakkain, mainitsee Kivekäs.

Ympäröivästä luonnosta Paikkatietoikkuna tarjoaa syventävää tietoa, olitpa sitten suunnittelemassa retkeä tai jo luonnon keskellä. Palvelusta näet esimerkiksi Natura 2000 -luonnonsuojeluverkostoon kuuluvat alueet, valtion omistamat luonnonsuojelukohteet sekä merelliset suojelualueet. Eri karttatasoilta saat myös tietoa eri luontotyyppien sijainnista tai puuston iästä. 

–  Paikkatietoikkunaa kannattaa hyödyntää myös luonnossa liikkuessa puhelimen selaimella. Oman sijaintinsa näkee paikannuspainikkeesta ja samalla voi tutkia, mitä eri karttatasot kertovat ympäristöstä, neuvoo Kivekäs. 

Ethän eksy metsään 

Metsään mennessä huono verkkoyhteys voi yllättää, joten on aina hyvä ottaa mukaan karttatuloste tai vähintään kuvakaappaus puhelimen näytöllä näkyvästä kartasta. Samalla kannattaa muistaa, että aivan kaikki kohteet eivät löydy kartalta ja luonnon ympäristö muuttuu.

– Paikkatietoikkunan maastokartta toimii hyvin metsässä suunnistaessa. Palvelussa näkyvät esimerkiksi kaikki polut, jotka ovat Maanmittauslaitoksen maastotietokannassa. Poluista ei kuitenkaan ole tietoa kaiken kattavasti. Metsässä risteilee aina enemmän polkuja kuin kartalla näkyy, muistuttaa Kivekäs.

Puhelimeen kannattaa myös ladata hätätilanteiden varalle 112 Suomi -sovellus, joka auttaa pelastuslaitosta löytämään sinut maastosta helpommin. Se näyttää hätäkeskukseen tarkat koordinaattisi.
 

Paikkatieto
Kartat
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit