− Om du använder dig av geografisk information när du planerar vandringar, ökar du säkerheten och vandringarna blir trevligare. När vandrarna vet exakt vart de är på väg och vad de kan förvänta sig kan de fokusera på att njuta av naturen och de upplevelser den erbjuder, säger Riikka Kivekäs, sakkunnig vid Lantmäteriverket.
För att hitta en intressant och ändamålsenlig plats för din utflykt kan du använda Lantmäteriverkets karttjänst Paikkatietoikkuna, som innehåller mer än 3 000 kartlager från olika informationsproducenter.
Planera din rutt med hjälp av verktygen i Paikkatietoikkuna
I Paikkatietoikkuna kan du planera dina framtida utflykter genom att spara vandringsrutter, löprundor och andra objekt som intresserar dig i tjänsten. Du kan skissa upp en rutt på kartan genom att rita punkter och linjer och mäta avstånd med mätverktyget. Du kan använda verktyget för terrängprofil för att ta en titt på höjdskillnaderna på rutten och bestämma om du vill ta det lugnt i platt terräng eller svettas i branta backar. Du kan även dela den planerade rutten med dina vandringskamrater eller andra intresserade personer.
Att utforska de olika kartlagren i Paikkatietoikkuna hjälper dig att få en känsla för ett nytt område och kan även visa intressanta platser i ett bekant område.
− De kartlager som är intressanta för vandrare är bland annat terrängkartan, som visar till exempel myrar, klippor och åkrar längs rutten, ortofotona, som är en kombination av enskilda flygbilder och som till geometrin motsvarar en karta, och terrängskuggningen, som visar höjdskillnaderna visuellt, säger Kivekäs.
Om du har en smartklocka eller annan enhet som registrerar hur du har rört dig, kan du studera rutten på kartan i efterhand genom att ladda upp den till Paikkatietoikkuna.
Historiska objekt och ingående information om naturen i omgivningen
I Paikkatietoikkuna kan du se många intressanta historiska objekt på kartan, såsom fornlämningar, spår efter istiden och arkeologiska objekt. Du kan även hitta objekt som är viktiga för kultur- och byggnadsarvet och objekt som finns med på UNESCO: s världsarvslista, till exempel punkter som ingår i Struves meridianbåge.
− Ett av våra mest populära kartlager är historiska flygbilder, som bjuder på en djupdykning i den lokala historien. I Paikkatietoikkuna kan du jämföra nutida och gamla flygbilder, eftersom du kan visa olika kartlager ovanpå varandra eller sida vid sida, säger Kivekäs.
Paikkatietoikkuna tillhandahåller ingående information om naturen i omgivningen, oberoende av om du planerar en utflykt eller redan befinner dig mitt i naturen. I tjänsten ser du till exempel områden som hör till naturskyddsnätverket Natura 2000, naturskyddsobjekt som staten äger och marina skyddsområden. De olika kartlagren ger dig även information om var olika naturtyper finns eller hur gammalt trädbeståndet är.
− Det är en god idé att använda Paikkatietoikkuna i telefonens webbläsare också när du rör dig i naturen. Du kan se din position genom att trycka på positionsknappen, och samtidigt kan du utforska vad de olika kartlagren berättar om din omgivning, tipsar Kivekäs.
Se till så du inte tappar bort dig i skogen
När du ger dig ut i skogen kan internetanslutningen vara sämre än väntat, så det är alltid bra att ta med sig en kartutskrift eller åtminstone ta en skärmdump av kartan på telefonskärmen. Samtidigt bör man komma ihåg att alla objekt inte finns med på kartan och att den naturliga miljön förändras.
– Terrängkartan i Paikkatietoikkuna är ett bra hjälpmedel för att orientera sig i skogen. Tjänsten visar till exempel alla stigar som finns i Lantmäteriverkets terrängdatabas. Det finns dock inte heltäckande information om stigarna. Det finns alltid fler stigar i skogen än vad som syns på kartan, påpekar Kivekäs.
I händelse av nödsituationer bör du även ladda ner appen 112 Finland, som gör det lättare för räddningsverket att hitta dig i terrängen. Den visar nödcentralen dina exakta koordinater.