Hyppää pääsisältöön

Ahvenanmaalaisille kiinteistönomistajille on tarjolla päivitettyä tietoa tieoikeuksista

Maanmittauslaitos on tehnyt Ahvenanmaalla työtä, jossa kiinteistöjen tieoikeusmerkintöjä on päivitetty kiinteistörekisteriin. Tämä helpottaa ja nopeuttaa kiinteistönomistajan asiointia kiinteistöään koskevissa asioissa. Muutokset liittyvät koko Suomessa tehtävään, kiinteistörekisterin tietoja parantavaan perusparannustyöhön.

Talvinen maisema, jossa tie ja lumiset pellot. Kauempana näkyy metsää ja talo.
Kuva:
Riku Nikkilä

Maanmittauslaitos on saanut tämän vuoden syksyllä lähes koko Ahvenanmaalla valmiiksi tieoikeuksia koskevat perusparannustyöt. Käytännössä Maanmittauslaitos on käynyt läpi ja selvittänyt vanhoista arkistoaineistoista kiinteistöihin kohdistuvien tieoikeuksien merkinnät ja muuttanut ne kiinteistörekisterikartalla näkyviksi oikeuksiksi. Samalla tarpeettomat tieoikeudet on lakkautettu. Kun työ saadaan valmiiksi, on kiinteistörekisterissä vain ajan tasalla olevia tieoikeustietoja.

Päivityksen myötä kiinteistörekisterissä näkyy ajantasainen tieto siitä, onko oman kiinteistön alueella tie, jota muiden kiinteistöjen omistajat voivat käyttää tai onko omalla kiinteistöllä oikeus käyttää muun kiinteistön alueella olevaa tietä, selventää Ahvenanmaan aluepäällikkö Mikael Still Maanmittauslaitoksesta.

Kiinteistönomistajat voivat katsoa oman kiinteistönsä tiedot asiointipalvelusta

Tehty työ helpottaa ja nopeuttaa kiinteistöihin liittyvää asiointia. 

Aiemmin tieoikeuksien selvittäminen vanhoista merkinnöistä on vienyt paljon aikaa esimerkiksi maanmittaustoimituksissa. Nyt merkinnät tieoikeuksista, joilla on myös sijainti kartalla, nopeuttaa kiinteistöihin liittyvien asioiden käsittelyä, toteaa Mikael Still.

Kiinteistönomistajat voivat myös itse tarkastella oman kiinteistön tietoja Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa. Palveluun voi kirjautua henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus. Palvelusta näkee paitsi tieoikeudet myös muut oikeudet ja rajoitukset, joita kiinteistöön kohdistuu, sekä omistus- ja kiinnitystiedot.

Kiinteistörekisterissä olevaa tietoa parannetaan koko Suomessa

Kiinteistörekisterin perusparannustyö on vuosikymmeniä vievä urakka. Perusparannustyön tavoitteena on muun muassa saada keskeiset arkistoissa olevat kiinteistöjä koskevat tiedot kiinteistörekisteriin.

Kiinteistörekisterillä on parisatavuotinen historia ja oikeuksien kirjaamisen käytännöt ovat vaihdelleet Suomessa alueittain sekä kulloinkin voimassa olleen lainsäädännön mukaan. Sähköiset rekisterit ja kartat ovat olleet käytössä vasta parikymmentä vuotta. Näin ollen kaikki tiedot eivät siis ole sähköisissä rekistereissä tai kartoilla, summaa rekisteripäällikkö Kaisa Lehtikangas Maanmittauslaitoksesta.

Arkistoissa olevasta tiedosta valtaosa koskee tieoikeuksia. Muita merkintöjä ovat esimerkiksi tiedot venevalkamista ja kaivoista. Kiinteistörekisterin tieoikeuksia koskeva perusparannustyö kestää Suomessa vielä ainakin 10 vuotta.

Kiinteistönsä tietoja tutkivan kannattaa ottaa huomioon, että kaikkia tietoja ei välttämättä ole vielä oman kiinteistön osalta päivitetty. 

Lisätietoja

Aluepäällikkö Mikael Still, 040 776 0834, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Rekisteripäällikkö Kaisa Lehtikangas, 040 865 5560, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Kiinteistöt
Kiinteistörekisteri

Uusimmat uutiset ja artikkelit