Hyppää pääsisältöön

Farmari-messuilla keskusteltiin riittävästä peltolohkon koosta

Farmari-messuilla 30.6.–1.7. Mikkelissä Maanmittauslaitos toi yhdessä maa- ja metsätalousministeriön Peltorakenteen kehittämisohjelman kanssa esille suomalaista peltorakennetta erilaisin teemakartoin. Tällä hetkellä peltolohkojen keskikoko Suomessa on 3,18 ha.

Viljelijöitä Farmarimessuilla.
Viljelijät Jari Eerola, Anne-Mari Heikkinen ja Kalle Mattila keskustelevat viljelijäpaneelissa Saimaa-lavalla.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Viljelijät haluavat isompia peltolohkoja

Viljelijöitä Farmari-messuilla paneelikeskustelussa.
”Ei ole vielä liian suuriin lohkoihin törmätty”, totesi viljelijä Mikko Nykänen Rantasalmelta viljelijäkeskustelussa perjantaina. Mukana myös vasemmalta viljelijät Paavo Sävilammi Kangasniemeltä, Pentti Jarkko Sastamalasta, Aleksis Kyrö Orimattilasta, Lauri Ollila Raumalta ja Tero Lahikainen Kangasniemeltä.

Farmarissa järjestettiin joka päivä Saimaa-lavalla viljelijäkeskustelu riittävästä peltolohkon koosta. Keskusteluihin osallistui yhteensä 14 viljelijää eri puolilta Suomea. Vastausten keskiarvoksi tuli 14,3 hehtaaria.

Samaa asiaa kysyttiin messuvierailta myös Maanmittauslaitoksen ja Peltolohkorakenteen kehittämisohjelman yhteisellä pisteellä. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 501 messuvierasta. Vastaukset vaihtelivat yhdestä hehtaarista tuhanteen, mutta vastausten mediaani oli 8 hehtaaria.

Näyttää siis siltä, että sekä viljelijöiden että messuvieraiden mielestä riittävä peltolohkon koko on selvästi isompi kuin nykyinen 3,18 ha.

Lue lisää tilusjärjestelyistä

Peltojen kiinteistörakenteen kehittämisohjelma (mmm.fi)

Lisätietoja

Projektipäällikkö Hannu Tölli,029 516 2025, Hannu.Tolli@gov.fi, Peltorakenteen kehittämisohjelma / maa- ja metsätalousministeriö

Tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen, 040 563 6066, kalle.konttinen@maanmittauslaitos.fi, Maanmittauslaitos

Tilusjärjestely
Kiinteistöt
Maanmittaus

Uusimmat uutiset ja artikkelit