Hoppa till huvudinnehåll

På Farmari-mässan diskuterades vad som är ett tillräckligt stort åkerskifte

På Farmari-mässan 30.6–1.7 i S:t Michel presenterade Lantmäteriverket tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet ett program för utveckling av åkerstrukturen i form av olika temakartor. För närvarande är den genomsnittliga storleken på åkerskiften i Finland 3,18 ha.

Odlarna Jari Eerola, Anne-Mari Heikkinen och Kalle Mattila.
Odlarna Jari Eerola, Anne-Mari Heikkinen och Kalle Mattila diskuterar i odlarpanelen på Saimaa-arenan.
Bild:
Lantmäteriverket

Odlarna vill ha större åkerskiften

Viljelijöitä Farmari-messuilla paneelikeskustelussa.
”För stora skiften har man ännu inte stött på”, konstaterade odlaren Mikko Nykänen från Rantasalmi under odlarsamtalet på fredagen. Övriga odlare som var med; från vänster Paavo Sävilammi från Kangasniemi, Pentti Jarkko från Sastamala, Aleksis Kyrö från Orimattila, Lauri Ollila från Raumo och Tero Lahikainen från Kangasniemi.

På Farmari-mässans Saimaa-arena arrangerades varje dag ett odlarsamtal om vad som är en tillräcklig storlek för ett åkerskifte. I samtalen deltog sammanlagt 14 odlare från olika delar av Finland. Medeltalet av svaren blev 14,3 hektar.

Samma fråga ställdes till mässdeltagarna också vid den gemensamma punkten för Lantmäteriverket och Programmet för utveckling av åkerstrukturen. Enkäten besvarades av totalt 501 mässbesökare. Svaren varierade mellan en och tusen hektar, men mediansvaret var 8 hektar.

Det ser alltså ut som om både odlarna och mässbesökarna tycker att en tillräcklig storlek på åkerskiftet är klart större än nuvarande 3,18 ha.

Läs mer om ägoreglering

Peltojen kiinteistörakenteen kehittämisohjelma (mmm.fi)

Ytterligare information

Projektchef Hannu Tölli, 029 516 2025, Hannu.Tolli@gov.fi, Peltorakenteen kehittämisohjelma / jord- och skogsbruksministeriet

Chef för ägoreglering Kalle Konttinen, 040 563 6066, kalle.konttinen@lantmateriverket.fi, Lantmäteriverket

Ägoreglering
Fastigheter
Lantmäteri

Nyheter och artiklar