Hyppää pääsisältöön

Kahdessa päivässä luotiin innovatiivisia ratkaisuja älykaupunkiin

Kansainvälisessä Location intelligence for smart cities -hackathonissa nähtiin kiinnostavia innovaatioita älykaupunkien ongelmien ratkaisemiseksi. Voiton kilpailussa vei suomalainen Make a BIM-tiimi.

Ryhmäkuva hackathon osallistujista
Hackathoniin valittiin lähes 40 osallistujaa eri puolilta maailmaa, ja lisäksi tapahtumaan osallistui mentoreita ja järjestäjiä.
Kuva:
Ultrahack

Maanmittauslaitoksen ja Viron maanmittauslaitos Maa-Ametin yhdessä järjestämässä Location intelligence for smart cities -hackathonissa neljätoista tiimiä kilpaili parhaan innovaation kehittämisestä annetun datan pohjalta. Datana tapahtumassa käytettiin harmonisoituja ja avoimia paikkatietoaineistoja, kuten 3D-rakennuksia, tieverkkoa ja ilmastodataa useista eri Euroopan maista.

– Vaikka tapahtuma oli suhteellisen lyhyt hackathoniksi, osallistujat pystyivät innokkuudellaan ja sisullaan tuottamaan aivan mahtavia esimerkkejä siitä, miten sijaintitietoa voidaan hyödyntää älykaupunkien kontekstissa, kertoo Joonas Jokela Maanmittauslaitokselta. 
– Tapahtuma oli meille tärkeä tilaisuus saada palautetta GeoE3-projektin aineistoista ja siitä, tukevatko uudet OGC-standardit paikkatietojen käyttöä yli maiden rajojen. Saimme myös tietoa siitä, miten aineistoja ja jakelualustaa voidaan jatkossa kehittää, Maa-Ametin paikkatietoasiantuntija ja tapahtumassa mentorina työskennellyt Ann Rehemaa sanoo.

Voittajanelikkoon valittiin tiukassa kisassa tiimit Make a BIM, SPADE, Chaos Architects ja CityPulse. Näiden tiimien lopputuotokset osoittivat suurta potentiaalia siinä, kuinka GeoE3-projektissa tuotettuja tietoja voitaisiin hyödyntää maailmanlaajuisesti. Tiimit jakavat palkintopotin ja osa heistä pääsee mukaan Leipzigin dataviikoille kesäkuussa esittelemään sovelluksia eurooppalaiselle yleisölle.

Tekoälyä hyödyntävä BIM-sovellus voittajaksi

Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui useita hackathon-konkareita. Arkkitehti ja yrittäjä Leo Salomaa tuli tapahtumaan kahden kollegan kanssa jatkamaan jo aiemmin luodun innovaationsa kehittämistä. Voittajaksi valittu Make a BIM-sovellus generoi rakennusten tietomalleja tekoälyn avulla . 
– Tutkimme hackathonin ajan, miten GeoE3-projektin aineistoja, erityisesti 3D-rakennuksia voidaan hyödyntää. Data vaikuttaa hyödylliselle, esimerkiksi kattojen kulmat ja rakennuksen korkeudet voisivat olla hyödynnettävissä, Salomaa kertoo. Salomaan tiimissä ongelmaa ratkaisivat matemaatikko Jami Valorinta ja data engineer Ville-Matti Tanninen. Tärkeää Salomaan näkökulmasta on saada palautetta innovaatiosta, jotta sitä voidaan kehittää eteenpäin.
– Voittaminen tuntui hienolta etenkin siksi, että kilpailuun osallistui monta erinomaista tiimiä. Leipzigin matkaa tulemme hyödyntämään oppimiseen ja näkyvyyden lisäämiseen, Salomaa sanoo.

Mentoreilla tärkeä tukitehtävä

Hackathonissa tiimejä auttoivat mentorit. Mentorin tehtävä oli tukea tiimejä eri työvaiheissa, tarjota tietoa datoista ja tukea niiden hyödyntämisessä. Paikkatietoasiantuntija Alpo Turunen Paikkatietokeskus FGI:stä osallistui ensimmäistä kertaa hackathoniin mentorin roolissa ja mentoroi kuutta eri tiimiä.
– Tiimeillä on ollut hyvin erilaisia ideoita, osa aika villejäkin ja osa perinteisempiä. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten työ etenee ja millaisia toteutuksia lopulta tulee. Alkuun mietin, onkohan minusta riittävästi apua mentorina, mutta ilokseni huomasin nopeasti, että kyllä on, Turunen pohtii.   

Uudet ratkaisut tarvitsevat yhteentoimivaa dataa

GeoE3-projektin päätavoitteita on edistää Euroopan kansallisten aineistojen saatavuutta, yhteentoimivuutta ja käytettävyyttä. Tapahtuma osoitti, että hankkeessa harmonisoitua dataa voidaan hyödyntää innovatiivisiin sovelluksiin. 
– Datan hyödyt tulevat paikallisesta käytöstä, mutta sovelluskehittäjät tarvitsevat datan yhdestä paikasta ajantasaisena. Ilman GeoE3:n yhteentoimivuusratkaisua tämä ei ole mahdollista muille kuin globaaleille toimijoille. Voisi sanoa niin, että smart cities needs smart countries eli fiksut valtiot huolehtivat, että aineisto on saatavilla, pohtii GeoE3-projektin projektipäällikkö Antti Jakobsson Maanmittauslaitoksesta.   

Parhaat tiimit pähkinänkuoressa

  • Make a BIM: helposti käytettävä ja skaalattavissa oleva metodi vanhan rakennuskannan BIM-mallien generoimiseen
  • SPADE: Ratkisuvaihtoehto hulevesien ja tulvariskialueiden mallintamiseen korkeusmallin, satelliittikuvien ja sijaintitiedon avulla.
  • Chaos architects: Työkalu rakennetun alueen energiatehokkuuden parantamiseen.
  • Citypulse: Mobiiliapplikaatio, jossa yhdistetään käyttäjien liikkumistietoa GeoE3 dataan kaupungissa tapahtuvien tapahtumien reaaliaikaiseen havainnointiin.

Lisätietoa hackathonista Ultrahackin sivuilta

Lisätietoja GeoE3-projektista

Paikkatieto
Paikkatietokeskus

Uusimmat uutiset ja artikkelit