Hyppää pääsisältöön

Kartassa on virhe! Näin annat siitä palautetta

Löysitkö Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta tai tilaamastasi karttatuotteesta virheen? Paikan nimi voi olla väärin, rakennustieto puuttua tai polku ohjata väärään paikkaan. Saamme palautetta karttojen virheistä suoraan niiden käyttäjiltä. Virheitä korjataan, kun niistä ilmoitetaan meille. 

Tietokoneen ruutu jossa on rakennuksia
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen kartoille tiedot ilmestyvät monien eri vaiheiden ja lähteiden kautta. Suurin osa tiedosta tulkitaan ilmakuvia tarkastelemalla ja osa tiedosta tulee suoraan esimerkiksi kunnista. Jos maastossa oleva tieto ei ole tulkittavissa esimerkiksi kaukokartoitusaineistosta, kartoittajamme käyvät katsomassa tilannetta paikan päällä ja korjaavat tiedot maastotietokantaan.

Entä jos huomaa, että kartalla oleva kiinteistöraja ei vastaa sitä, mitä näkee maastossa? Kiinteistörajat kartoilla ovat rekisteritilanteen mukaiset rajat. Kiinteistörajat ovat kartalla suuntaa antavat, koska rajapyykkien koordinaateissa voi olla historiallisista syistä useita metrejäkin heittoa.
– Epäselvissä tilanteissa kannattaa hakea meiltä rajankäyntitoimitusta. Silloin raja selvitetään maastossa ja se tarkentuu kartallekin, kun rajapyykkien koordinaatit mitataan modernilla tekniikalla, muistuttaa johtava asiantuntija Teemu Saloriutta

Miten palautetta voi antaa?

Poikkeamia maaston ja kartan välille syntyy silloin, kun maastossa tapahtuu muutoksia. Muutos voi olla vaikkapa purettu rakennus tai uusi tie. Tieto muutoksista ei aina välity Maanmittauslaitokselle. Palautetta kartan virheistä voi helposti antaa Karttapaikan palautetyökalun avulla. Käyttäjä voi suoraan osoittaa kartalta kohdan, jota palaute koskee.
– Korjaus voi ilmestyä kartalle muutamassa päivässä, mutta käsittelyajassa on tietysti eroja sen mukaan, millaisesta palautteesta on kyse. Joka tapauksessa pyrimme mahdollisimman nopeasti hoitamaan kartalla olevat tiedot kuntoon, jos niissä ilmenee virheitä, Teemu Saloriutta sanoo.  

Kartan tietoja ei voi itse muuttaa

Mediassa on viime aikoina kerrottu muun muassa karttapalveluun ilmestyneestä, hupitarkoituksessa muutetusta koulun nimestä sekä muista luvattomista muokkauksista, jotka näkyvät yllättäen kartan käyttäjille. Tällöin tausta-aineistona on jokin muu kuin Maanmittauslaitoksen tarjoama kartta. 
– Maanmittauslaitoksen karttojen käyttäjät eivät itse pääse lisäämään tai korjaamaan tietoja. Varmistamme tarkasti, että saadun palautteen perusteella korjausta tietoihin todella tarvitaan, kertoo kartastopäällikkö Reima Ronkainen.

Sovelluksen ylläpitäjä, hyödynnä aineistopalauterajapintaa

Jos hyödynnät Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja tuottamassasi paikkatietosovelluksessa, kannattaa hyödyntää aineistopalauterajapintaa. Sen kautta voi lähettää Maanmittauslaitoksen aineistoa koskevan palautteen suoraan sovelluksesta. Näin palautteet ohjautuvat suoraan meille, ja pääsemme korjaamaan virheet.

Anna palautetta virheellisistä tiedoista kartalla

Lue myös: Kiinteistöni rajat ovat kartalla vinksallaan - onko syytä huolestua?

Kuvakaappaus Karttapalvelun palautetyökalusta
Kuvakaappaus Karttapaikan palautetyökalusta

 

Kartat
Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit