Hyppää pääsisältöön

Kesäharjoittelijat ovat tärkeä osa työyhteisöä – lue, millainen Emilian ja Annukan kesä on ollut!

Maanmittauslaitos on merkittävä kesäharjoittelijoiden työllistäjä ja tänäkin kesänä heitä työskentelee erilaisissa tehtävissä noin 140 ympäri Suomen. Kesäharjoittelijat ovat olleet tutkitusti hyvin tyytyväisiä harjoittelujaksoonsa: viime kesän palautekyselyn mukaan 96% heistä suosittelisi Maanmittauslaitosta työpaikkana. Tervetuloa tutustumaan Emiliaan ja Annukkaan ja kuulemaan heidän ajatuksiaan Maanmittauslaitoksessa työskentelystä!

Harjoittelijat Emilia ja Annukka hymyilevät ja katsovat kameraan
Kuva:
Maanmittauslaitos

Oikeustieteiden opiskelija Emilia: ”Kesätyö Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa on ollut vaihteleva ja palkitseva”

Kuka olet?

Olen Emilia Jaakkola, 23-vuotias opiskelija. Olen syntynyt Kotkassa, mutta asunut lähes koko elämäni Hämeenlinnassa. Vuoden verran ehdin myös asustella Rovaniemellä, kun muutin sinne opiskelupaikan perässä. Nyt kesällä koitan vapaa-ajallani nauttia auringosta ja lämmöstä, ulkoilla, nähdä ystäviä, syödä hyvin ja vain olla.

Mistä tulet? 

Olen opiskellut kaksi vuotta oikeustiedettä, joista ensimmäinen vuosi kului Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Kaipuu kasvoi takaisin Etelä-Suomeen, joten hain uudelleen ja jatkoin opintojani Helsingin yliopistossa. Valtiolla työskentelystä on jo jonkin verran kokemusta, sillä viime kesän työskentelin Digi- ja väestötietovirastossa holhoustoimessa. En ole vielä varma, mikä oikeudenala kiinnostaa minua eniten, joten tänä kesänä on mukava saada kokemusta ja näkemystä aivan toisenlaisesta alasta.  

Mitä teet kesän aikana Maanmittauslaitoksessa?

Työskentelen kesän ajan Hämeenlinnan toimipisteen asiakaspalvelussa. Palvelemme toimipisteen asiakaspalvelutiskillä ja teemme vuoroja valtakunnallisessa puhelinpalvelussa sekä vastaamme sähköpostilla ja verkkolomakkeilla saapuneisiin yhteydenottoihin. Annamme asiakkaillemme neuvontaa erilaisiin palveluihin ja järjestelmiin liittyen. Lisäksi laitamme vireille hakemuksia ja myymme erilaisia tuotteita, kuten otteita ja todistuksia, karttoja sekä arkistoista löytyviä asiakirjoja.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillisenä työpäivänäni tulen toimistolle ja palvelen asiakkaita tiskillä tai vastailen sähköpostilla ja verkkolomakkeilla tulleisiin yhteydenottoihin. Myös puhelinvuoroja on useina päivinä. Joitain päiviä voin tehdä myös etänä, mutta toimistolle tuleminen rytmittää päivää mukavasti. Asiakkaiden kysymykset voivat koskea mitä tahansa, joten jokainen asiakaskohtaaminen on erilainen. Tyypilliseen tiskipäivään kuuluu kuitenkin yleensä ainakin hakemusten vireillelaittoa. Käsittelemäni sähköpostilla tai verkkolomakkeella tulleet kyselyt koskevat usein erilaisten asiakirjojen ja otteiden tilaamista.

Mikä on ollut parasta työssäsi?

Parasta ovat olleet vaihtelevat ja opettavaiset työtehtävät sekä mukava ja joustava työympäristö. Palkitsevinta on nähdä asiakkaan saavan asiansa ratkaistuksi ja olevan tyytyväinen saamaansa palveluun.

Mikä on yllättänyt?

Ehkä eniten on yllättänyt se, miten paljon kaikkea erilaista Maanmittauslaitoksella tehdään, ja miten erilaisia asiakkaiden kysymykset ovat. Puhelimessa tai tiskillä tuleviin kysymyksiin ei voi varautua etukäteen, ja joka päivä tulee vastaan aivan uudenlaisia asioita. Tässä tehtävässä tuntuukin olevan hyötyä ihan joka alan osaamisesta. Yksi asiakas saattaa kysyä toimipisteen osoitetta tai neuvoa hakemuslomakkeen täyttämiseen. Toisessa hetkessä olemmekin jo arkistoissa tutkimassa, miten jokin kiinteistö on muodostunut sata vuotta sitten.

 

Alanvaihtaja, maanmittaustekniikan opiskelija Annukka: ”Hyvä työyhteisö ilahduttaa joka päivä – harjoittelijatkin otetaan mukaan työyhteisöön, kutsutaan kahville ja kysellään kuulumiset”

Kuka olet?

Olen Annukka Debenjak-Ijäs, maanmittaustekniikan AMK-opiskelija Helsingistä. Olen myös arkeologi, jota mittaustekniikka, vanhat kartat ja rajapyykkien kaivaminen innostavat ihan luonnostaan.

Mistä tulet?

Elämän ja varsinkin aiemman arkeologin uran aikana on tullut muutettua niin paljon, etten itsekään ihan tiedä mistä tulen! Tällä hetkellä asun puolison ja koirakaverin kanssa Helsingin Viikissä, ja viihdyn luonnon helmassa kävellen tai meloen.

Mitä teet kesän aikana Maanmittauslaitoksessa?

Porvoon toimipisteen maanmittausharjoittelijana pääsen olemaan mukana perustoimitusten melkein joka vaiheessa. Työhöni kuuluu niin toimistopäiviä kuin maastotöitä toimitusinsinöörien apuna. Nyt toisena harjoittelukesänä valmistelen myös alueellista yksityistietoimitusta.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Päiväni alkaa yleensä leppoisasti toimitusinsinöörin kyydissä matkalla kokouspaikalle. Toimituskokouksessa hoidan RTK-mittaukset, etsin vanhoja rajapyykkejä ja pyykitän uusia rajoja maastoon. Silloin tällöin pääsen kokeilemaan siipiäni ja tekemään lohkomisen maastotöitä itsenäisesti asianosaisten kanssa. Iltapäivän toimistotöinä teen arkistotutkimuksia tulevia toimituskokouksia varten, tai laadin kiinteistöjaotuksen muutosta ja toimituskarttaa menneistä kokouksista.

Välillä työlistalle sattuu “virkistyspäivä”, ja pääsen koko päiväksi maastoon esimerkiksi etsimään vanhoja rajamerkkejä lohkomistoimitusta varten. Silloin pakkaan eväät reppuun, nappaan mittauskaluston olalle ja lapion käteen, ja nautin raikkaasta ilmasta ja liikunnasta.

Mikä on ollut parasta työssäsi?

Luonnossa liikkuminen, työn merkityksellisyys ja hyvä työyhteisö ilahduttavat joka päivä. On hienoa, että harjoittelijatkin otetaan mukaan työyhteisöön, kutsutaan kahville ja kysellään kuulumiset.

Mikä on yllättänyt?

Yllätyin positiivisesti siitä, kuinka monipuolinen harjoittelu on. En ole vain arkistotutkimuskone tai vesurin heiluttaja, vaan saan kokeilla uusia työtehtäviä ja käyttää työaikaa oman osaamisen kehittämiseen pitkällä tähtäimellä.

Kiinnostaisiko kesätyö Maanmittauslaitoksessa?

Seuraavan kesän harjoittelupaikat tulevat hakuun tammikuussa 2024. Hausta ilmoitellaan aktiivisesti niin Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla kuin somekanavissakin, joten eri kanavat kannattaa ottaa seurantaan.

Maanmittauslaitos
Maanmittaus
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit