Hyppää pääsisältöön

Pyykkijahti-palvelun käyttö päättyy – Maanmittauslaitos kiittää pyykkibongaajia

Pyykkijahdissa kerättiin yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa kansalaisvoimin. Rajapyykkejä bongattiin yhteensä yli 30 000. Pelin avulla saatiin tietoa matkapuhelimien paikannuksen tarkkuudesta ja soveltuvuudesta rajamerkkien sijaintitarkkuuden parantamiseen sekä yleensä maastokohteiden kansalaismittauksesta. Pyykkijahti-palvelun käyttö päättyy 5.10.2022.

Henkilön käsi, jossa on puhelin. Puhelimen näytöllä on Pyykkijahti-palvelu.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Yksi pyykkijahdin keskeisistä tavoitteista oli selvittää, päästäänkö matkapuhelimella alle metrin sijaintitarkkuuteen rajamerkkien mittaamisessa. Tällöin saadut koordinaatit olisivat suoraan hyödynnettävissä kiinteistörekisterikartan rajojen tarkentamisessa. Tulokset osoittivat, että näin tarkkaan mittaukseen matkapuhelimilla ei vielä päästä. 

– Kuitenkin rajamerkit, joista on kaksi tai useampia mittaushavaintoja tullaan hyödyntämään rekisterikartan kiinteistörajojen tarkentamisessa. Myös tieto rajamerkin olemassaolosta ja laadusta voi olla hyödynnettävä tieto, rekisteripäällikkö Mauno Pyykönen kertoo.

Palvelun käyttö päättyy 5.10.2022

Pyykkijahti-palvelua jatkettiin viime vuoden joulukuun jälkeen, koska sitä käytettiin jatkoprojektin käyttöliittymän alustana. Tässä jatkoprojektissa rakennettiin älypuhelinsovellus, jolla hankittiin lisätietoa paikannussatelliiteista mittausten sijaintitarkkuuden parantamiseksi. Varsinainen tulosten analysointi tämän projektin osalta jatkuu ja valmista on tulossa loppuvuodesta, jolloin kyseinen projektikin päättyy.

– Pyykkijahti-palvelun käyttö päättyy 5.10.2022. Olemme mielenkiinnolla seuranneet kuinka ”vanhat” Pyykkijahdin käyttäjät ovat havainneet palvelun olevan käytössä ja aktiivisesti bonganneet pyykkejä, projektipäällikkö Juha-Matti Vääränen sanoo.

Kiitokset pyykkibongaajille

Maanmittauslaitoksessa iloitaan Pyykkijahdin menestymisestä ja kokeilun onnistumisesta. Tulokset ylittivät odotukset kirkkaasti ja pelin käyttäjät – ulkoilijat, retkeilijät ja geokätköilijät – ottivat pelin hienosti vastaan. Suosiota kuvaa se, että pelaajat kerryttivät runsaasti mittausaineistoa vielä kilpailuosuuden päättymisen jälkeenkin.

Rajapyykkejä bongattiin yhteensä yli 30 000. Merkkien löytyminen on jo itsessään hyödyllinen tieto. Se osoittaa, että joukkoistaminen voi toimia datan keräämisessä ja soveltua kiinteistörekisterikartan laadun parantamiseen sekä muiden maastokohteiden mittauksiin. Pitkällä aikavälillä myös säästetään huomattavasti, kun kansalaisten keräämä koordinaattitieto voidaan ottaa hyötykäyttöön.

Kiitämme lämpimästi jokaista pyykkibongaajaa!

Lisätietoja

Projektipäällikkö Juha-Matti Vääränen, 040 801 7680, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Yhteinen hyvä houkutti kansalaiset Pyykkijahtiin

Kiinteistöt
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit