Hyppää pääsisältöön

Tutustu Meijun ja Tepon urapolkuihin Maanmittauslaitoksella

Meiju on vastavalmistunut maanmittausinsinööri ja Teppo on työskennellyt alalla jo yli 20 vuoden ajan. Mitä he ajattelevat maanmittausalasta ja Maanmittauslaitoksesta työpaikkana?

Meiju ja Teppo istuvat sohvalla

Harjoittelupaikan kautta töihin ja kouluttautumista työn ohessa

Meiju valmistui maanmittausinsinööriksi huhtikuussa 2023 ammattikorkeakoulu Metropoliasta maanmittaustekniikan tutkinto-ohjelmasta. Opintojen aikana hän oli kolmena kesänä työharjoittelussa Maanmittauslaitoksessa ja teki myös opinnäytetyön Maanmittauslaitokselle. Lokakuussa 2023 hän sai työpaikan insinöörinä alueellisten yksityistietoimitusten parissa.

Teppo on ollut alalla jo pidempään. Hän valmistui vuonna 1998 Mikkelin ammattikorkeakoulusta maanmittausinsinööriksi ja pari vuotta sen jälkeen hän sai työpaikan Maanmittauslaitoksesta. Ajat olivat silloin hyvin epävarmat ja taloustilanne näytti huonolta koko Suomessa, mutta töitä on onneksi riittänyt vuosituhannen alusta saakka. Teppo lähti opiskelemaan diplomi-insinööriksi työn ohessa ja valmistui vuonna 2006.
 

Maantieto, luonto ja suunnistus innostivat alalle

Meiju ja Teppo ovat molemmat tottuneet luonnossa liikkumiseen: Teppo kuvailee olevansa maatilan poika, jolle luonto on aina ollut lähellä sydäntä. Meiju taas on harrastanut pienestä pitäen suunnistusta ja koulussa hän tykkäsi maantiedosta – mantsan tunneilla tulivat mm. paikkatietoasiat hyvinkin tutuiksi. Teppo sai lisäinnostuksen alalle armeijasta, jossa hän palveli tykistössä ja perehtyi sitä kautta koordinaatistoon melko syvällisesti.

Millaiset kiinnostuksenkohteet alalle hakeutuvalla sitten kannattaisi olla? Ainakin kokemus ulkona ja maastossa liikkumisesta on eduksi. Lisäksi mittaus, laitteet ja kartat tulevat töissä tutuiksi, eli jos kartat kiinnostavat ja on jollain tavalla matemaattinen, maanmittausala on hyvä alavalinta. Hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ovat todella tärkeitä. Alalla korostuu yhteiskunnallinen merkitys erityisesti suurien hankkeiden kohdalla: Maanmittauslaitos on mukana mm. energia- ja tuulivoimahankkeissa. Ala on monipuolinen ja siksi monenlaisilla kiinnostuksenkohteilla voi löytää unelmatyönsä maanmittausalalta.


Monipuolinen ura Maanmittauslaitoksessa

Iso asiantuntijaorganisaatio tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia. Tepolla on kertynyt kokemusta niin perustoimituksista kuin vaativimmistakin toimituksista esimerkiksi lunastuksiin ja arviointeihin liittyen.

Kouluttautumalla olen saanut laajennettua osaamistani ja edettyä urallani. Oma aktiivisuus on tärkeää ja vuosien myötä osaaminen karttuu. Yksikään toimitus ei ole samanlainen, mikä ruokkii tietenkin motivaatiota, Teppo kuvailee.

Meiju taas on uransa alkuvaiheessa, mutta katse on jo pidemmällä.

Haaveilen pitkästä urasta täällä ja toivon pääseväni tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Haluan kehittyä ja kasvattaa alan osaamistani. Tykkään paljon maastotöistä ja toimitusten parissa työskentely kiinnostaa jatkossakin. On kiva päästä työskentelemään asiakkaiden kanssa ja mielestäni työn merkityksellisyyden näkee hyvin asiakkaiden kautta, kertoo Meiju.

Molemmat kertovat, että nimenomaan monipuolisuus, vaihtoehtojen laajuus ja sopivan haastavat tehtävät innostavat työskentelemään Maanmittauslaitoksessa. Maanmittausalan koulutuksella voi työskennellä esimerkiksi rakennustyömaiden parissa, toimitustöissä tai merellä syvyysmittauksissa. Paikkatietoalakin tarjoaa erilaisia työmahdollisuuksia. Työllistyä voi valtiolle, kunnille tai yksityiselle sektorille. Ei pidä myöskään unohtaa ihmisten merkitystä alan töissä. 

Vuosien varrelta on kertynyt vaikka kuinka paljon hauskoja tarinoita ja sattumuksia. Olen päässyt tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja osalliseksi monenlaisiin tilanteisiin. Asiakkaat ovat todella tärkeä osa työtä, ja tätä työtä tehdäänkin paljon ihmisten kanssa, Teppo kertoo.

 

Neuvoja vastavalmistuneelle

Meiju ja Teppo kannustavat vastavalmistuneita olemaan avoimia oppimaan ja kehittymään sekä menemään rohkeasti kohti niitä asioita, jotka itseä kiinnostavat. Maanmittauslaitoksella on tehtäviä laidasta laitaan ja hyvät mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä ammattilaisena itselle sopivaan tahtiin. Alan kehityksessä kannattaa pysyä kärryillä esimerkiksi seuraamalla ajankohtaisia asioita mediassa. Maanmittausalaan liittyy paljon teknologiaa ja esimerkiksi droonien sovellusalat laajenevat maanmittaustoimituksissa. Myös mittausteknologia kehittyy. Maanmittauslaitos kouluttaa henkilökuntaa aktiivisesti ja Maanmittauslaitoksen tutkimuslaitos Paikkatietokeskus tekee huippututkimusta alaan liittyen.

Suosittelemme maanmittausalaa ja Maanmittauslaitosta työpaikkana. Tämä työ on aidosti kiinnostavaa ja sitä pääsee tekemään mukavien ihmisten kanssa, Meiju ja Teppo komppaavat toisiaan. 

Maanmittaus
Maanmittauslaitos

Uusimmat uutiset ja artikkelit