Hyppää pääsisältöön

Opiskele maanmittausalaa

Kolme nuorta ja teksti Luo omat rajasi ja ylitä ne

Mietitkö, mitä alaa kannattaisi opiskella? Maanmittausala sopii sinulle erinomaisesti, jos pidät esimerkiksi luonnossa liikkumisesta ja kartoista. Alan huipulle päästäksesi tarvitset myös jonkin verran matematiikkaa, tietotekniikkaa, lakikirjoja ja yhteistyötaitoja.

Tältä sivulta löydät tietoa maanmittausalan opiskelupaikoista. Jos olet jo maanmittausalan tai jonkin muun alan opiskelija tai valmistunut, lue lisää erilaisista työpaikoistamme.

Hae opiskelupaikkaa

Opiskelupaikkoja haetaan yhteishaussa. 

Katso tarkemmat tiedot eri tutkinnoista ja hae opiskelupaikkaa Opintopolku.fi-palvelussa.

Monipuolista työtä

Alalla on tarjolla myös muutakin kuin perinteistä maanmittaustyötä, kuten esimerkiksi tutkimustyötä tai IT-palvelujen kehittämistä. Niiden pariin voi päästä muitakin reittejä pitkin kuin alla listatuista opiskelupaikoista.

Valmistuttuasi voit työskennellä kunnissa, valtiolla tai maanmittaukseen tai paikkatietoihin erikoistuneissa yrityksissä. Työllisyysnäkymät ovat maanmittausalan ammattilaisille hyvät.

Maanmittausalaa voi opiskella ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Valmistu ammattikoulusta kartoittajaksi

Ammattikoulusta valmistuu kartoittajaksi opiskelemalla kolmivuotisen maanmittausalan perustutkinnon. Kartoittaja voi olla ulkona maastossa lohkomassa mökkitonttia tai mittaamassa rakennuspaikkoja. Yhtä hyvin kartoittaja voi päivittää Suomen karttaa tai toimia myynti- tai koulutustehtävissä.

"Parhaimpina päivinä kävelet maastossa ja saat katsella hienoja maisemia" – kartoittajan haastattelu Työmarkkinatori-sivustolla

Katso kartoittaja-tutkinnon opiskelupaikat

Opiskele maanmittausinsinööriksi ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulun maanmittaustekniikan koulutusohjelmassa opiskellaan muun muassa paikkatietotekniikkaa, kiinteistötoimituksia, maankäytön suunnittelua ja maastomittauksia. Maanmittausinsinööri voi olla esimerkiksi toimitusinsinööri, kaavoittaja, mittausinsinööri, sovelluskehittäjä tai projektipäällikkö.

Maanmittausinsinööriksi voi opiskella Helsingissä Metropoliassa, Vaasassa ruotsinkielisessä Noviassa ja Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa.

Tähtää diplomi-insinööriksi yliopistossa

Aalto-yliopistossa voi opiskella diplomi-insinööriksi Kiinteistötalous- ja geoinformatiikka -hakukohteessa. Monien mahdollisuuksien koulutusohjelmassa voi suuntautua joko kiinteistötalouteen, geoinformatiikkaan tai näiden yhdistelmään.

Diplomi-insinöörien tehtäväkenttä paikkatieto- ja maanmittausalalla on laaja. Ammattinimikkeenä voi olla vaikkapa paikkatietoasiantuntija, toimitusinsinööri, kunnan tekninen johtaja, kiinteistöarvioinnin asiantuntija, sovelluskehittäjä tai kaupungingeodeetti.