Opiskele maanmittausalaa

Kuvassa nuoria maanmittausalalle suuntaavia.

Mietitkö, mitä alaa kannattaisi opiskella? Maanmittausala sopii sinulle erinomaisesti, jos pidät esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, kartoista ja tiimityöstä.

Tältä sivulta löydät tietoa alan opiskelupaikoista.

Hae opiskelupaikkaa

Katso tarkemmat tiedot eri tutkinnoista ja hae opiskelupaikkaa Opintopolku.fi-palvelussa.

Suurin osa opiskelupaikoista on haettavissa kevään ja syksyn yhteishauissa.

Monipuolista työtä

Alalla on tarjolla myös muutakin kuin perinteistä maanmittaustyötä, kuten esimerkiksi tutkimustyötä tai IT-palvelujen kehittämistä. Niiden pariin voi päästä muitakin reittejä pitkin kuin alla listatuista opiskelupaikoista.

Maanmittausalan perustason opinnoissa ja työssä opit lukemaan karttaa, mittaamaan maastoa ja hyödyntämään tietotekniikkaa. Alan huipulle päästäksesi tarvitset jonkin verran matematiikkaa, lakikirjoja ja yhteistyötä eri asiantuntijoiden kanssa.

Maanmittausalaa voi opiskella ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Opiskelupaikkoja on ympäri Suomen. Valmistuttuasi voit työskennellä kunnissa, valtiolla tai maanmittaukseen tai paikkatietoihin erikoistuneissa yrityksissä. 

Valmistu ammattikoulusta kartoittajaksi

Ammattikoulusta valmistuu kartoittajaksi opiskelemalla kolmivuotisen maanmittausalan perustutkinnon. Kartoittaja voi olla ulkona maastossa lohkomassa mökkitonttia tai mittaamassa rakennuspaikkoja. Yhtä hyvin kartoittaja voi päivittää Suomen karttaa tai toimia myynti- tai koulutustehtävissä.

Opiskele maanmittausinsinööriksi ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulun maanmittaustekniikan koulutusohjelmassa opiskellaan muun muassa paikkatietotekniikkaa, kiinteistötoimituksia ja kartan tekemistä. Maanmittausinsinööri (AMK) voi olla ammatiltaan esimerkiksi toimitusinsinööri, kaavoittaja, sovelluskehittäjä tai projektipäällikkö.

Maanmittausinsinööriksi voi opiskella Espoossa Metropoliassa, Vaasassa ruotsinkielisessä Noviassa ja Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulussa.

Opiskele diplomi-insinööriksi yliopistossa

Aalto-yliopistossa voi opiskella diplomi-insinööriksi, joka on suuntautunut kiinteistötalouteen tai geoinformatiikkaan. Diplomi-insinöörien tehtäväkenttä paikkatieto- ja maanmittausalalla on laaja. Ammattinimikkeenä voi olla vaikkapa perustoimituspäällikkö, kehitysjohtaja, paikkatietokonsultti, sovelluspäällikkö tai kaupungingeodeetti.

Lue Maanmittauslaitoksessa kesätöissä olleen geoinformatiikan opiskelijan blogi.