Hoppa till huvudinnehåll

Studera lantmäteri och geodata

Funderar du på vilket studieområde du ska välja? Har du hört om möjligheterna på lantmäteri- och geodataområdet?

Lantmäteri och geodataområdet erbjuder gott om framtidsmöjligheter. Många lockas till branschen av de mångsidiga arbetsuppgifterna med samhällsrelevans och goda karriärmöjligheter. Utbildning på området erbjuds av yrkesskolor, yrkeshögskolor och universitet.

Är du intresserad av teknik, miljövetenskap, samhällsfrågor, människor och kartor? Läs då vidare!

Mångsidiga karriärmöjligheter och gott om jobb

I ett modernt samhälle som Finland behövs det geodata för att saker och ting ska fungera. Riktiga och aktuella geodata är nödvändiga för till exempel kurirtjänster, byggnation, väderprognoser och stadsutveckling. Eftersom geodata används på varje sektor i samhället finns det otaliga intressanta arbetsuppgifter för dig som är insatt i lantmäteri- och geodataområdet. Du kan arbeta inom kommunen eller staten eller i lantmäteri- eller geodataföretag. Arbetsutsikterna är mycket goda.

Kartläggare från yrkesskola

Du kan bli kartläggare genom en treårig utbildning på yrkesskola för grundexamen inom lantmäteribranschen. Vuxenstuderande kan ta examen på en kortare tid än så. Kartläggare arbetar både på kontor och utomhus. Arbete i fält omfattar bland annat styckning av tomter för fritidshus eller mätning av byggplatser, medan man på kontoret kanske uppdaterar Finlands karta eller arbetar med försäljning och utbildning.

Du kan studera till kartläggare

  • i Helsingfors på yrkesinstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • i Tavastehus på yrkesinstitutet Ammattiopisto Tavastia
  • i Joensuu på yrkesinstitutet Riveria
  • i Rovaniemi på utbildningscentrum Lapin koulutuskeskus REDU
  • i Åbo på Åbo yrkesinstitut

Läs om examen och studieplatserna för kartläggare på Studieinfo

Lantmäteriingenjörer från yrkeshögskola

Inom utbildningsprogrammet i lantmäteriteknik på yrkeshögskola studerar du bland annat geoinformatik, fastighetsförrättningar, planering av markanvändningen och terrängmätning. Som lantmäteriingenjör arbetar du till exempel som förrättningsingenjör eller mätingenjör, planläggare, programutvecklare eller projektchef.

Du kan studera till lantmäteriingenjör på Metropolia i Helsingfors, påLapplands yrkeshögskola  i Rovaniemi och på svenska på Novia i Vasa.

Läs om examen och studieplatserna för lantmäteriingenjörer på Studieinfo

Diplomingenjörer från universitet

På Aalto-universitetet kan du studera till diplomingenjör inom utbildningsprogrammet i fastighetsekonomi och geoinformatik. Det är en examen som öppnar upp många möjligheter inom fastighetsekonomi, geoinformatik eller en kombination av dessa. Utbildningen fokuserar på samhällsrelevanta branscher som kan bidra till människors välbefinnande och miljöns bästa.

Diplomingenjörer arbetar i många uppgifter på geodata- och lantmäteriområdet. En utbildning på området ger dig kunskaper och färdigheter om bland annat fastighetsekonomi, utmaningar i samhället och lösningar på dem, projektledning och forskning.

Läs om utbildningsprogrammet på Aalto-universitetets webbplats