Hyppää pääsisältöön

Maanmittausinsinööri (DI) Krista

Krista rantakallioilla työparin kanssa.

Kun Krista aikoinaan mietti eri opintovaihtoehtoja, hänellä oli kriteerinä, että tulevassa ammatissa pitäisi joskus päästä tietokoneen äärestä uloskin. 

– Isäni vinkistä päädyin googlettamaan maanmittausalaa ja hain sitten lopulta sitä opiskelemaan. Opintojen alussa en osannut vielä arvata, miten tämä ala tulee viemään minut kokonaan mukanaan. Minä todella tykkään tehdä tätä työtä, sanoo Krista.

Krista valmistui ensin Rovaniemen ammattikorkeakoulusta (nyk. Lapin AMK) maanmittausinsinööriksi, minkä lisäksi hän opiskeli myöhemmin työn ohessa kiinteistötalouden diplomi-insinööriksi.

Maanmittauslaitoksessa Krista oli opiskeluaikana kahtena kesänä harjoittelussa ja valmistumisen jälkeen vuonna 2011 hän aloitti Maanmittauslaitoksessa vakituisessa työsuhteessa, jossa hän on viihtynyt siitä lähtien. Kiinnostusta työhön on ylläpitänyt vuosien saatossa se, että Krista on päässyt tekemään monipuolisia töitä ja kehittymään urallaan.

Urapolku vei lunastusten pariin

Nykyään Kristan työtehtäviin kuuluvat niin sanotusti vaativammat maanmittaustoimitukset; lunastus- ja arviointitoimitukset. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset kaavoihin ja hankkeisiin perustuvat lunastukset, halkomiset tai vaikka yhteisten alueiden jaot. Ne ovat kokoluokaltaan suurempia maanmittaustoimituksia, joihin liittyy usein paljon asianosaisia. 

– Tässä työssä tarvitaan erityisesti itseohjautuvuutta ja yhteistyötaitoja. On tärkeää osata kuunnella ja pyrkiä ymmärtämään ihmisiä, Krista kuvailee.

Työtehtäviin kuuluu esimerkiksi toimituksiin liittyvää tutkimus-, valmistelu-, ja tiedottamistyötä sekä toimituskokousten pitämistä asianosaisille. Toimituskokouksissa Krista tekee tarvittavat päätökset yksin tai joskus yhdessä uskottujen miesten kanssa.

– Vaikka teen itse enää harvoin toimitukseen liittyviä maastotöitä, niin ilokseni pääsen kyllä edelleen raittiiseen ulkoilmaankin. Esimerkiksi vesijätön lunastuksissa menemme kartoittajan kanssa usein yhdessä toimituskokoukseen paikan päälle, ja minä arvioin maastoa kartoittajan tehdessä mittaustyöt, kertoo Krista.