Hyppää pääsisältöön

Maanmittausinsinööri Laura

Laura Laukkanen

Maanmittausinsinööri Lauran työnkuvaan kuuluvat mm. lohkomiset, rajankäynnit ja lainhuudot. Lohkominen on maanmittaustoimitus, jossa tontista erotetaan maa-alue itsenäiseksi kiinteistöksi. Rajankäynnissä taas selvitetään kiinteistön rajoja ja rajamerkkejä koskevia epäselvyyksiä. Lainhuudosta on kyse silloin, kun asiakas on ostanut kiinteistön ja kaupan osalta tutkitaan, että kaikki on kunnossa.

Työtä sekä ulkona että sisällä

Laura on normaalisti viikossa kolme päivää maastossa ja kaksi toimistolla. Hänen mielestään yksi maanmittausinsinöörin työn vahvuuksista onkin ehdottomasti monipuolisuus:

– On iso hyvä puoli, että tässä työssä ei tarvitse istua koko ajan tietokoneen ääressä vaan pääsee myös luontoon liikkumaan.

Lauran tyypillinen maastotyöpäivä alkaa aamulla toimistolta, josta hän hakee tarvittavat paperit ja mittauslaitteet mukaansa toimituspaikalle. Maastotöiden jälkeen hän valmistelee toimitukseen liittyvät asiakirjat toimistolla tai kotona.

Maanmittausinsinöörin työ on Lauran mukaan monipuolista ja ihmisläheistä. Työ on vahvasti myös asiakaspalvelua, jossa toimitaan laki taustalla. Maanmittauslaitoksessa Laura näkee monia työviihtyvyyttä lisääviä tekijöitä, joista hän nimeää esimerkiksi liikkuvan työn, joustavat työajat ja oman työn suunnittelun.

– Työ haastaa minua eikä ole kyllä tullut tylsää. Olen viihtynyt hyvin, hän kertoo.

Taustalla maanmittaustekniikan opinnot

Laura valmistui vuonna 2017 Lapin ammattikorkeakoulusta Rovaniemeltä, jossa hän opiskeli maanmittaustekniikkaa. Laura kertoo hakeutuneensa maanmittausalalle, koska oli lukiossa kiinnostunut matematiikasta ja kemiasta. Lisäksi vanhempien tuttava oli maanmittausinsinööri, jonka tarinat työstään herättivät Lauran kiinnostuksen. Aiempaa kokemusta alasta hänellä ei ollut.

– Ihmiset eivät yleisesti tiedä paljoa maanmittausalasta, hän pohtii.

Maanmittauslaitokselle Laura päätyi hyvän sattuman ansiosta, kun hänen sijaisuutensa Kuopion kaupungilla päättyi ja Maanmittauslaitokselle haettiin toimitusinsinööriä Kuopioon:

– Olin monesti miettinyt, että Maanmittauslaitos olisi varmasti hyvä vaihtoehto. Käytännössä ehdin olla työttömänä vain viikonlopun.