Hyppää pääsisältöön

Blogi: Vahvana kohti uutta hallituskautta

Pasi Patrikainen
Kuva:
Maanmittauslaitos

Takanani on reilu puoli vuotta Maanmittauslaitoksen pääjohtajana. Aika on ollut antoisaa ja juuri sellaista kuin oletinkin. Ensimmäisen puolen vuoden tärkein tavoitteeni oli tutustua henkilöstöön, sidosryhmiin ja kollegoihin eri virastoissa. Olen tavannut kasvotusten noin 1400 maanmittauslaitoslaista etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Tapaamiset olivat minulle tärkeitä, ja saamani palautteen mukaan myös henkilöstö koki vierailut tarpeellisiksi. Tärkeitä ovat olleet myös johtajakollegojen ja kansliapäällikköjen tapaamiset, joissa ovat korostuneet Maanmittauslaitoksen monialaisuus ja laaja yhteistyö yli hallinnonalojen.

Hyvän ja tuloksellisen toiminnan takana on osaava, motivoitunut ja erittäin sitoutunut henkilöstö. Vuoden 2022 henkilöstöraportin mukaan Maanmittauslaitoksen keski-ikä oli 47,5 vuotta ja eläköitymisen keski-ikä 65 vuotta, mikä kertoo syvästä sitoutumisesta. Myös työtyytyväisyys on ollut useamman vuoden yli 4 (asteikolla 1–5). Maanmittauslaitoksen laaja tehtäväkenttä edellyttää monenlaista osaamista. Vuonna 2022 Maanmittauslaitokseen palkattiin 190 uutta henkilöä sekä korvaamaan lähteneitä tekijöitä että hoitamaan uusia tehtäviä. Yhteensä maanmittauslaitoslaisia on tällä hetkellä lähes 1 800 henkeä.

Kolmasosa toiminnasta budjettirahalla

Rahoitus on edellytys toimintamme ylläpitämiseen kuin työmme kehittämiseen. Maanmittauslaitoksella on 140–150 miljoonan euron vuosibudjetti. Summasta 90–100 miljoonaa euroa veloitetaan asiakkailta maksuina, joita syntyy maanmittaustoimituksista kuten lohkomisista, yksityistietoimituksista ja rajankäynneistä sekä huoneistotietojärjestelmän kirjauksista. Kolmasosa toiminnasta katetaan valtion budjettivaroista.

Maanmittauslaitos on tähän asti kehittänyt ja uudistanut toimintaansa käytössä olevalla rahoituksella, mutta muutokset julkisessa taloudessa ovat alkaneet näkyä myös Maanmittauslaitoksen tulovirroissa. Myös me odotamme uuden hallituksen syntyä ja uutta hallitusohjelmaa. Millaisia kokonaisuuksia on tulossa talouden vakauttamiseen? Onko tulossa lainsäädännön uudistuksia, joilla voidaan edistää tuottavuutta? Nämä meille selviävät varmaan muutamien viikkojen sisällä, kun uusi hallituspohja on tiedossa ja hallitusohjelman valmistelu käynnissä.

Pasi Patrikainen

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen pääjohtaja.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Maanmittauslaitos

Uusimmat blogit