Hyppää pääsisältöön

Etsisitkö uuden marjastuspaikan? Katso hyvät marjapaikat kartalta etukäteen

Kartat ja muut netissä selattavat Maanmittauslaitoksen paikkatietoaineistot ovat oivallinen apu marjastuspaikkojen etsimiseen.

Metsä ja järvi
Kuva:
Adobe stock

Maanmittauslaitoksen kartat ja näihin perustuvat paikkatietopalvelut tarjoavat kattavasti tietoa Suomen maastoista ja metsistä. Verkossa avoimesti saatavilla olevia aineistoja voi hyödyntää myös harrastuksiin, kuten retkeilyreittien suunnitteluun ja marjastukseen.
- Suotuisia marjastuspaikkoja voi etsiä jo ennakkoon kotoa käsin tietokoneen tai puhelimen avulla tutustumalla karttoihin ja niiden tarjoamaan tietoon, vinkkaa Maanmittauslaitoksen metsätalousinsinööri Heikki Ala-aho.

Ala-aho on vapaa-ajallaan innokas marjastaja, jolle paikkatietoaineistot ovat tuttu apuväline. Hän kokosi ohjeet, joiden avulla muutkin marjastajat pääsevät hyödyntämään paikkatietoaineistoja.

Hyödynnä vinkit marjastuspaikkojen etsimiseen 

Marjastuspaikkojen etsimiseen voi hyödyntää Maanmittauslaitoksen maksutonta Karttapaikka-palvelua, josta löytyy maastokarttoja, ilmakuvia ja taustakarttoja. Karttoja voi hakea koko Suomesta esimerkiksi paikannimillä. Katso karttamerkkien selitteet, kuten värit täältä. 
•    Sopivia marjastusalueita kannattaa tutkia kartalla näkyvien, alueita kuvaavien värien mukaan. Puustoiset alueet ovat usein hyviä marjastukseen ja ne näkyvät maastokartassa valkoisella värillä. 
•    Marjoja voi löytää myös avohakkuiden reunamilta. Avohakkuut on merkitty karttaan vihreällä vinoviivoituksella. 
•    Marjoja saattaa löytää myös voimalinjojen reunametsistä. Voimalinjat tunnistaa kartasta mustana viivana, jossa on poikittaisia viivoja.  
•    Karttapaikassa ja Paikkatietoikkunassa on katsottavissa myös ilmakuvia. Niistä voi tarkistaa tuoreiden hakkuualueiden ajourat. Tällaiset alueet ovat yleensä hyviä marjastuskohteita muutaman vuoden ajan. 
•    Katso kartalta myös alueen tiestöä ja suunnittele reittisi, jotta et vahingossa riko maastoliikennelakia. Monella yksityistiellä ajaminen on kiellettyä. Yksityistiet näkyvät kartalla paksulla mustalla viivalla. Usein myös mökeille johtavat tiet ovat yksityisiä, ja niitä on syytä välttää. 
•    Älä eksy metsään: ota mukaan myös kartta ja vähintään kuvakaappaus puhelimen näytöllä olevasta kartasta. Varmista näin etukäteen, että tiedät aina sijaintisi. 
Karttapaikan merkintöjen avulla pääsee marjastuksessa jo hyvään alkuun. Avuksi on myös toinen Maanmittauslaitoksen karttapalvelu, ilmainen, mutta laajojen ominaisuuksiensa johdosta hieman monimutkaisempi Paikkatietoikkuna. Se tarjoaa metsistä tarkempia tietoja. Marjastajille hyödyksi ovat esimerkiksi vääräväri-ilmakuva, Suomen metsäkeskuksen Latvusmalli ja Metsänkäyttöilmoitukset sekä Luonnonvarakeskuksen metsän Kasvupaikka. Retkeilijät voivat katsoa Paikkatietoikkunasta myös Natura-alueet ja muinaisjäännösten sijainnit.

Lisätietoja 

Metsätalousinsinööri Heikki Ala-aho, 050 301 4795, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Kartat
Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit