Hyppää pääsisältöön

Ketkä kirivät huoneistotietojärjestelmän käyttöönotossa loppuvuonna?

Heinäkuussa Yle ja monet lehdet tarttuivat tiedotteeseemme huoneistotietojärjestelmästä: taloyhtiöiden tulisi hoitaa velvollisuutensa ja viedä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään tänä vuonna.

Puolivartalokuvassa puku päällä Pasi Patrikainen katsoo kameraan
Kuva:
Maanmittauslaitos

Kesällä osakeluetteloita siirsivät eniten isot taloyhtiöt, joissa taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät olivat ottaneet viestimme vakavasti. Loistavaa! Kun taloyhtiössä ollaan ajoissa liikkeellä, ehtii isännöitsijä selvittää mahdolliset esille tulevat hankaluudet. Esimerkiksi kuolinpesien asioiden selvittelyä voidaan tehdä rauhassa asianosaisten kanssa ilman aikataulupaineita, ja isoin urakka on tehty ennen syksyn tavanomaisia kiireitä.

Olemme hyvässä vauhdissa, mutta tahtia pitää kiihdyttää. Elokuun lopulla huoneistotietojärjestelmässä oli 40 prosenttia asunto-osakeyhtiömuotoisten taloyhtiöiden osakeluetteloista. Kuten tuloksesta voidaan nähdä, on vielä paljon taloyhtiöitä, joilla on tekemistä. Nyt on oikea aika kannustaa isännöitsijät ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajat toimimaan!

Aika edetä tietoisuudesta toimintaan

Teetimme toukokuussa tutkimuksen siitä, ovatko meidän ja monien toimijoiden viestit huoneistotietojärjestelmästä tavoittaneet taloyhtiöiden hallitukset eli ne, joiden pitää tänä vuonna toimia. Lähes kaikki haastatellut (97 %) olivat kuulleet, että taloyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Osa on jo mennyt hieman sekaisinkin taloyhtiöiden ja osakkaiden tehtävistä: taloyhtiöiden tekojen takaraja on tämän vuoden lopussa, mutta yksittäisillä osakkailla on 10 vuotta aikaa. Helpointa onkin rekisteröidä oma asunto-osakkeensa viimeistään uuden asunnon ostajana. Kaupanteon yhteydessä voit tehdä osakkeen rekisteröinnin itse tai valtuuttaa esimerkiksi pankin tekemään rekisteröinnin. Rekisteröinti on tehtävä viimeistään kahden kuukauden kuluttua kaupanteosta.

Taloyhtiöiden on hyvä aloittaa osakeluetteloiden siirto pikimmiten, jos vaikka tulisi tenkkapoo ja tarvetta tuelle. Autamme palvelupuhelimessa ja siirtoklinikka-tapahtumissa, joihin voivat osallistua isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat, jotka siirron tekevät.

Kannustan jokaista isännöitsijää ja hallitusaktiivia kirimään ja hoitamaan taloyhtiön osakeluettelon siirron. Se on tehtävä tämän vuoden puolella ja siirtäminen on tänä vuonna vielä maksutonta. Tehdään yhdessä iso palvelus Suomen omistusasumisen digitalisaatiomatkalla ja siirrytään turvallisempaan tapaa säilyttää asunto-osakekirja.

Pasi Patrikainen

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen pääjohtaja.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Maanmittauslaitos

Uusimmat blogit