Hyppää pääsisältöön

Maanmittareiden ja kartoittajien maastokausi käynnistyi – älä säikähdä pihalle kurkistavaa työntekijää

Lumien sulettua myös Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit alkavat liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Maanmittauslaitoksen kartoittajat päivittävät Suomesta maastotietokantaa, joka on perustana Suomen kartoille.

Maanmittauslaitoksen työntekijä on menossa sisälle autoon.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen työntekijät tunnistat työvaatteista, henkilökortista ja auton kyljessä olevasta tunnuksesta. Oman kartoitustyön lisäksi Maanmittauslaitos ostaa ilmakuvausta ja laserkeilausta. Työhön sisältyy myös maastokäyntejä aineiston laadun varmistamiseksi. Ostopalveluna Maanmittauslaitokselle kartoitusta tekevät työntekijät eivät välttämättä puhu suomea tai ruotsia. Heidän kauttaan saa tarvittaessa yhteyden Maanmittauslaitoksen kartoituksesta vastaavaan työnjohtajaan.

Pihoille vain poikkeustapauksissa

Kartoittajat tekevät työnsä lähinnä ilmakuvien perusteella. Jos tietoja ei näe ilmakuvilta, piipahtavat työntekijät talojen tai kesämökkien pihoilla tarkastaakseen rakennusten määrän, sijainnin tai onko kyseessä asuin- vai talousrakennus. Vierailujen ajankohtia ei valitettavasti ole mahdollista ilmoittaa etukäteen.

Yksittäisillä teillä kartoittajat tarkistavat teiden pinnan ja leveyden.

Maanmittaustoimituksista ilmoitetaan etukäteen

–Maanmittaustoimituksen osallisille ilmoitetaan etukäteen toimituksen ajankohta toimituskokouksen kutsussa, kertoo johtaja Petri Notko Maanmittauslaitoksesta.

Toimituksen maastotyöt voidaan tehdä ennen kokousta tai kokouksen yhteydessä. Joissakin tapauksissa toimitusinsinöörit voivat kuitenkin käydä tarkistamassa tulevan toimitusalueen rajapyykkejä jo aikaisemmin, jos he ovat lähialueella tekemässä toista toimitusta. Tämä helpottaa tulevia toimituksia, kun vanhojen rajapyykkien paikat ovat jo etukäteen tiedossa, eikä niiden etsimiseen kulu aikaa.

Hyödynnä tarkkoja ja ajantasaisia karttoja

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä maastotietokanta on tarkin koko maan kattava karttamateriaali, jota päivitetään jatkuvasti. Karttoja ja sijaintiin sidottuja aineistoja voi käyttää vapaasti ja maksutta eri tavoin. Selailemiseen helpoin ja tunnetuin on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Karttapaikka osoitteessa www.karttapaikka.fi. Kartta-aineistoja voi myös itse ladata ja käsitellä. Moni toimija käyttääkin Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoa oman tuotteensa pohjatietoina.

Lisätietoja

Toimitusinsinöörien maastokäynneistä
Johtaja Petri Notko, 040 071 1948

Ilmakuvauksiin liittyvistä maastokäynneistä
Johtaja Heli Laaksonen, 040 098 8243

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Mediatiedote
Kartat
Maanmittaustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit