Hyppää pääsisältöön

Näin tarkistat, minä vuonna ilmakuva on otettu

Yksi kysytyimpiä kysymyksiä Maanmittauslaitoksen avoimista aineistoista on se, milloin jokin tietty ilmakuva on otettu. Tiedon saamiseksi on joitain keinoja, jotka esitellään tässä artikkelissa.

""

Ortokuvat ja historialliset ilmakuvat

Maanmittauslaitoksen karttakuvatarjontaan sisältyy runsas ilmakuva-aineisto. Käyttäjille näkyvät ilmakuvat ovat useimmiten tarkalleen ottaen ortokuvia, jotka tuotetaan lentokoneesta kuvatuista ilmakuvista. Ortokuva tarkoittaa, että ilmakuvista on yhdistelty kattava, koordinaatistossa oleva karttamainen pinta. Maanmittauslaitoksen ortokuva-aineisto kattaa koko Suomen ja päivittyy vuosittaisten ilmakuvaussuunnitelmien mukaisesti.

Ortokuvia voi katsella MML:n verkkopalveluissa, kuten Karttapaikalla ja Paikkatietoikkunassa. Kuvia voi myös ladata tiedostomuodossa itselleen Karttapaikan Lataa avoimia aineistoja -osiossa tai niitä voi käyttää rajapintapalvelun kautta jossakin omassa ohjelmistossa. Ortokuvia on saatavilla vuodesta 1995 alkaen.  

Historiallisia ilmakuvia on saatavilla jopa 1930-luvulta lähtien, ja ne ovat katseltavissa Paikkatietoikkunassa sekä WMS-rajapintapalvelun kautta. WMS-rajapintapalvelu käyttö edellyttää sopimusta Maanmittauslaitoksen kanssa. Vanhimpia historiallisia ilmakuvia ei ole olemassa täysin kattavasti koko Suomesta.

Kuvausvuoden selvittäminen indeksikartalta

Ilmakuvia katsova käyttäjä törmää tyypillisesti tilanteeseen, ettei ole aivan varma siitä, minä vuonna kuva on otettu. Maanmittauslaitoksen palveluissa näytetään aina uusinta saatavilla olevaa ilmakuvaa, mutta joskus käyttäjälle on tarpeen tietää tarkka kuvausvuosi. 

Jos katsot kuvaa jostakin tutusta paikasta, saatat tunnistaa, että se ei ole aivan viime ajoilta. Mutta miltä vuodelta se sitten on?

Karttapaikan kuvakaappaus Helsingin Pirkkolasta.
Helsingin Pirkkolan alue Karttapaikalla, joka näyttää uusinta tarjolla olevaa ortokuvaa (elokuu 2022).

 
Yksi tapa selvittää kuvausvuosi on mennä Maanmittauslaitoksen ilmakuvausten ja laserkeilausten indeksikarttaan. Tässä karttapalvelussa voi valita valikosta eri vuosina kuvatut alueet. 

Ruksittamalla eri vuosien ortokuva- tai ilmakuvatasoja päälle huomataan, että osuma sijaintiin tulee vuodelta 2020. Karttapaikassa näkyvä ilmakuva Pirkkolasta on siis otettu vuonna 2020.

Kuvakaappaus indeksikartasta, jonka vasemmassa reunassa voi valita karttatasoina eri vuosia ja alueet päivittyvät kartalle.
Indeksikartta, joka näyttää toteutuneet ja suunnitellut ilmakuvaukset ja laserkeilaukset.

 

Kuvausvuoden selvittäminen Paikkatietoikkunasta

Toinen tapa saada kuvausvuosi selville on hyödyntää historiallisten ilmakuvien karttatasoa Paikkatietoikkunassa. Tämän tason valitsemalla kartalle ilmestyy aikajana, jolla olevat merkit ilmaisevat, miltä vuosilta ilmakuvia on saatavilla. 

Uusin merkki näyttää uusimman kuvan, eli sen, jota Paikkatietoikkuna ja Karttapaikka oletuksenakin näyttävät. Vanhempia kuvia pystyy katsomaan siirtämällä liukukytkintä halutun merkin päälle.

Katso ohjevideo: Historialliset ilmakuvat Paikkatietoikkunassa (kesto noin 3 min)

Kuvakaappaus Paikkatietoikkunasta. Sivun yläreunassa on liukukytkin, jonka avulla pystyy valitsemaan näytettävän ilmakuvausvuoden.
Paikkatietoikkunassa on historiallisten ilmakuvien selaustoiminto.


Tämäkin palvelu siis kertoo, että Karttapaikalla ja Paikkatietoikkunassa elokuussa 2022 näkyvä ilmakuva Helsingin Pirkkolasta on kuvattu vuonna 2020.

Ammattimaisen käyttäjän keinot

Jos ilmakuvan haluaa ladata itselleen tiedostona käytettäväksi esimerkiksi jossain paikkatieto-ohjelmassa, se onnistuu Karttapaikan Lataa avoimia aineistoja -osiossa. Kun tässä palvelussa on valinnut haluamansa ilmakuvan karttalehtijakoon perustuen, saa latausvaiheessa tietoonsa myös tiedoston metatiedot, mukaan lukien kuvausvuoden.
 
WMS-rajapintapalvelua käyttävät voivat hakea omaan paikkatieto-ohjelmaan uusimman kuvan lisäksi myös kaikkia historiallisia ilmakuvia, ja kuvien ominaisuustietojen mukana näkee myös kuvan kuvausvuoden. Palvelussa on myös omana karttatasonaan kuvausvuodet ilmaiseva indeksiruudukko, jota voi hyödyntää kuvausvuosien selvittämisessä.

Ilmakuvaus
Historia
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit