Hyppää pääsisältöön

Näin tuotamme yhteiskunnallista vaikuttavuutta vuonna 2023

Pasi Patrikainen
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos solmi uuden tulossopimuksen vuodelle 2023 maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Sopimus on laaja kokonaisuus monivuotisista tavoitteista. Tänä vuonna toiminnassa korostuvat erityisesti huoneistotietojärjestelmä, peruspaikkatietojen ja referenssijärjestelmien kehittäminen sekä tukemme paikkatietoa hyödyntävän yhteiskunnan kehittymiselle. Maanmittauslaitos tekee kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävää paikkatietoalan tutkimusta, mikä näkyy myös vuoden 2023 toiminnan kehittämisessä.

Huoneistotietojärjestelmän käyttöönotossa on menossa tärkeä vuosi. Taloyhtiöiden on siirrettävä osakasluettelonsa huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä. Tänä vuonna luetteloiden siirtäminen on maksutonta, mutta muuttuu maksulliseksi vuonna 2024. Tavoitteena on, että vähintään 75 prosenttia Suomen 90 000 taloyhtiöstä on siirtänyt tiedot vuoden loppuun mennessä.

Huoneistotietojärjestelmässä katsotaan koko ajan myös pidemmälle, ja tietojärjestelmän seuraavan vaiheen suunnittelu on käynnissä. Jatkokehittämisen tavoitteena on tehdä taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen käyttämisestä helpompaa ja tuottaa positiiviseen luottotietorekisteriin tiedot taloyhtiölainoista.

Maastotietojärjestelmää uudistetaan

Kansallista maastotietojärjestelmää uudistetaan vastaamaan yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin. Järjestelmäuudistuksella parannetaan tietosisältöjä ja tehostetaan tietojen tuotantoprosessia uusilla työvälineillä.

Paikkatietoja meillä ei ole käytössä ilman perusinfraa ja sen kehittämistä tulevaisuuden tarpeisiin. Kansallisten referenssijärjestelmien laatu varmistetaan muun muassa Metsähovin tutkimusaseman toimintojen avulla. Paikkaan sidotun tiedon merkitys ja tarkkuusvaatimukset kasvavat palveluiden ja turvallisuuden varmentamisen vuoksi.

Tuemme paikkatietoja hyödyntävien prosessien kehittymistä Suomessa. Roolimme on tukea organisaatioita, jotka tuottavat paikkatietoaineistoja ja edistää paikkatietojen yhteiskäyttöä muun muassa Paikkatietoikkuna-verkkopalvelun avulla. Turvallisuuden varmistaminen korostuu; pidämme tietovarantomme turvassa ja sähköiset palvelumme häiriöttä käytössä.

Tutkimuksella luodaan uusia innovaatiota

Tutkimuslaitosten yhteistyö yliopistojen ja korkeakoulujen sekä yritysten kanssa varmistaa ja vahvistaa osaajien saatavuuden jatkossakin niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille. Monialaiset tutkimusryhmät tuottavat uusia innovaatioita ja synnyttävät uudenlaista liiketoiminta. Vaikka valtion talouden tilanne haastaa meitä, ovat taloudelliset panostukset niin tutkimukseen kuin toimintojen kehittämiseen ja ylläpitämiseen ovat välttämättömiä. Kansallisella rahoituksella varmistetaan myös kansainvälisen rahoituksen saatavuutta tutkimus- ja innovaatiotoimintaa.

 

Pasi Patrikainen

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen pääjohtaja.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

 

Maanmittauslaitos

Uusimmat blogit