Hyppää pääsisältöön

Taloyhtiöiden arki helpottuu osakeluettelon siirron jälkeen

Tuoreen tilaston mukaan 44 % Suomen taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Siirtohetkestä lähtien Maanmittauslaitos vastaa taloyhtiön osakeluettelon ylläpidosta, mikä vähentää taloyhtiöiden vastuuhenkilöiden työtaakkaa.

Kuvassa neljä iloista ihmistä seisoo puutalon edessä.
Kuva:
Anriika Kauppi

Kaikkien ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden, joita on noin 90 000, on siirryttävä huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä. Syyskuun alkuun mennessä osakeluettelon siirron ovat tehneet 38 750 taloyhtiötä.

Aktiivisimman maakunnan titteliä pitää edelleen Etelä-Savo, jossa osakeluettelon siirtäneitä taloyhtiöitä on nyt 60,3 % maakunnan taloyhtiöistä. Isoista maakunnissa yli maan keskiarvojen on menty Pirkanmaalla 48,5 % ja Varsinais-Suomessa 45 %. Uudellamaalla ollaan hiukan jäljessä maan keskiarvoa, siirtoja on tehty 41,2 %. 

Kun siirron tekee vuoden loppuun mennessä, se on maksutonta. Maakunta- ja kuntakohtainen siirtotilasto löytyy osoitteesta osakehuoneistorekisteri.fi/-/siirretyt-osakeluettelot.

Osakeluettelon siirtämisestä on suuri hyöty taloyhtiölle

Osakeluettelon siirron jälkeen osakeluettelon ylläpito siirtyy Maanmittauslaitoksen vastuulle. Koska Maanmittauslaitos rekisteröi jatkossa omistukset, poistuu yhtiöltä vastuu omistusten selvittämisestä. Maanmittauslaitos ilmoittaa aina uuden omistuksen rekisteröinnistä taloyhtiölle.  

Siirron jälkeen taloyhtiö hakee Maanmittauslaitoksen järjestelmästä osakkaiden yhteystiedot. Tietopalvelusta voi olla paljon hyötyä varsinkin pienille taloyhtiöille, jotka ovat ylläpitäneet osakeluetteloa manuaalisesti.

Siirtoklinikoilta apua taloyhtiöille

Maanmittauslaitos antaa myös tukea osakeluetteloiden siirtoon. Valtakunnallinen siirtoklinikkakiertue käynnistyy Rovaniemeltä lokakuun alussa kiertäen suurimmat kaupungit. Klinikkakiertueella Maanmittauslaitoksen asiantuntijat tarjoavat konkreettista apua siirron tekoon taloyhtiöille, joilla ei ole ammatti-isännöitsijää. Kaupungit, päivämäärät ja ilmoittautumisohjeet löytyvät sivulta Tapahtumat - (osakehuoneistorekisteri.fi).

– Taloyhtiön tulee ennen osakeluettelon siirtoa tarkistaa, että osakeluettelon tiedot ovat ajan tasalla ja vastaavat yhtiöjärjestyksen tietoja. Apuna voi käyttää muistilistaamme taloyhtiölle, kertoo Suvi Väärälä Maanmittauslaitokselta.

Osakkeenomistajalla ei ole kiire

Yksittäisellä osakkeenomistajalla on 10 vuotta aikaa sähköistää oma asuntonsa tai autopaikkansa osakekirja sen jälkeen, kun taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä on siirtänyt taloyhtiön osakeluettelon Maanmittauslaitokselle. Tällä hetkellä nykyisellä osakkeenomistajalla ei ole siis kiire, mutta omistajan vaihtuessa uuden omistajan on haettava omistuksen rekisteröintiä 2 kuukauden kuluessa.

Jos omistuksen rekisteröinti on huoneiston omistajalle tärkeää juuri nyt, kannattaa omistuksen rekisteröintilomake täyttää kotona ennen yhteydenottoa Maanmittauslaitokseen.

Lue lisää

Omistuksen rekisteröinnistä

Tietoa isännöitsijälle ja taloyhtiön puheenjohtajalle

Lisätietoja

Palvelupäällikkö Suvi Väärälä, Maanmittauslaitos, 050 568 0990, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Huoneistotietojärjestelmä

Uusimmat uutiset ja artikkelit