Hyppää pääsisältöön

Uusi omistaja: pyydä valtakirja yhtiökokoukseen osallistumiseksi

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu uuden huoneistotietojärjestelmän tuomista ruuhkista ja Maanmittauslaitoksen ruuhkan vaikutuksista uuden omistajan mahdollisuuteen osallistua yhtiökokoukseen. Murrosvaiheessa ostajien, kiinteistönvälittäjien ja isännöitsijöiden kannattaa hyödyntää Maanmittauslaitoksen vinkit valtakirjan käyttöön ja poikkeustilanteessa oman hakemuksen käsittelyn kiirehtimiseen.

kerrostaloja
Kuva:
Riku Nikkilä

Maanmittauslaitoksessa asuntojen omistusten rekisteröinnit ovat pahasti ruuhkautuneet, kun asiakkaat ovat tulleet sankoin joukoin sähköistämään osakekirjojaan eivätkä Maanmittauslaitoksen lisärekrytoinnit ole vielä helpottaneet tilannetta.

Uusi omistaja: osallistu valtakirjalla yhtiökokoukseen

Jos asunto on juuri vaihtanut omistajaa, ei uusi omistaja ole vielä ehtinyt huoneistotietojärjestelmään – joko siksi, ettei uusi omistaja ole vielä hakenut rekisteröintiä tai siksi, että Maanmittauslaitoksessa omistuksenvaihtoa ei ruuhkan takia ole vielä ehditty käsitellä.

Kun kiinteistönvälittäjä, myyjä tai ostaja tilaavat asunnon tietoja isännöintiyritykseltä, kannattaa isännöintiyrityksen kehottaa osapuolia valtakirjan tekemiseen, jos taloyhtiön yhtiökokous lähestyy.

Valtakirja edelliseltä omistajalta uudelle omistajalle oikeuttaa osallistumaan taloyhtiön yhtiökokoukseen ja äänioikeuteen kokouksessa. Kauppakirja ei riitä oikeuttamaan yhtiökokoukseen osallistumista.

Uusi omistaja: poikkeustilanteessa edistä omistuksesi rekisteröintiä

Kun ostaa tai perii asunnon taloyhtiöstä, pitää ostajan tai perijän hakea asuntoon omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa.

Poikkeustilanteessa uusi omistaja voi myös kiirehtiä oman asiansa käsittelyä, jos omat oikeudet esimerkiksi remontin aloittamiseen tai yhtiökokoukseen osallistumiseen ovat vaarantumassa. Yksittäiset, perustelluista syistä kiirehdityt hakemukset ratkaistaan nopeimmillaan muutamassa päivässä. Käsittelyjärjestys perustuu eri asiakasryhmien oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Maanmittauslaitos pahoittelee ruuhkia ja kehottaa tulemaan myöhemmin

Maanmittauslaitos on lisännyt ja lisää edelleen kapasiteettia omistuksen rekisteröintiin. Asiakasmäärät syksyllä ja edelleen joulukuussa ovat yllättäneet Maanmittauslaitoksen. 

- Olemme pahoillamme asiakkaille ruuhkasta koituneesta harmista ja vaivasta. Tekninen kehitys tuo ajan saatossa helpotusta rekisteröinteihin, mutta nyt käsittely on vielä manuaalista, sanoo huoneistojen omistuksesta vastaava johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitos pyytääkin asunnonomistajia siirtämään osakekirjan sähköistämistä ainakin useammalla kuukaudella pahentuneen ruuhkan takia. Omistajilla on 10 vuotta aikaa sähköistää osakekirjansa.

Isolla osalla suomalaisista paperinen osakekirja on pankissa lainan vakuutena, ja heidän ei tällä hetkellä kannata tehdä mitään. Maanmittauslaitos selvittää pankkien ja lainsäätäjän kanssa mahdollisuuksia sähköistää pankeissa olevia osakekirjoja isoissa erissä.

- Asiakastyytyväisyytemme on pysynyt pitkistä jonoista ja käsittelyajoista huolimatta hyvällä tasolla. Asiakkaat ovat osanneet hyödyntää ns. kiirehtimiskaistaa silloin, kun oma tilanne on edellyttänyt omistuksen rekisteröintiä erityisen nopeasti, Murtoniemi kertoo. 

Taloyhtiöiden piti siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään viime vuoden loppuun mennessä, ja viime vuonna siirto oli vielä taloyhtiölle maksuton. Taloyhtiöistä yli 92 prosenttia on nyt huoneistotietojärjestelmässä.

Lue lisää

Uudelle omistajalle ja asunnonomistajalle: vinkit sujuvaan asiointiin

Oman omistuksen rekisteröintiä odottavalle: hakemusten käsittelyaikaennusteet

Uudelle omistajalle ja asunnonomistajalle: Tarkista omaan tilanteeseesi paras toimintatapa asiointiapurista

Taloyhtiöille: näin siirrät taloyhtiön osakeluettelon

Osakeluettelon siirron maksut

Lisätietoja

Johtaja Janne Murtoniemi, 040 710 8862, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Huoneistot
Huoneistotietojärjestelmä
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit