Hyppää pääsisältöön

Varmat kevään merkit ilmassa: Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi

Tänä vuonna ilmakuvaus- ja laserkeilausvuorossa on suuria kaupunkeja. Kuvauskoneen voi nähdä lentävän taivaalla mm. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Maanmittauslaitoksen kuvauskone taivaalla.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Ensimmäisenä kuvauskoneet voi bongata Paraisten ja Helsingin alueilla. Kevätkauden kuvausten käynnistyminen edellyttää, että lumet ovat sulaneet. Siksi kuvaukset aloitetaan etelästä. Kaikki kuvauspaikat voi katsoa Tuotannon tilannekartasta.

Aineistoilla on monta käyttötarkoitusta

Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat ja sen keräämistä rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus. Ilmakuva-aineistoja hyödynnetään esimerkiksi EU-peltovalvonnassa.

Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti.

– Laserkeilausmenetelmällä saadaan kolmiuloitteinen pistepilvi, jonka avulla nähdään myös puiden oksien alle aluskasvillisuuteen. Pistepilvistä voidaan laskea muun muassa puiden korkeus. Näitä pistepilviä käytetään esimerkiksi metsäinventointiin ja tulvakartoitukseen, sanoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitokselta.

Uudet laitteet käytössä

Kuvauskausi jatkuu koko kesän. Ilmassa on Maanmittauslaitoksen omien koneiden lisäksi myös konsulttiyritysten koneita. Aikaisemmin konsultit tekivät kaikki laserkeilaukset. Tänä vuonna käyttöön on saatu Maanmittauslaitoksen oma laserkeilauslaitteisto, joita testattiin jo viime kaudella.

– Tänä vuonna tuotamme uudella laserkeilaimellamme testiaineistoa Heinäveden tuotantoalueesta. Aineiston avulla pystymme analysoimaan ja määrittelemään aineistotarpeemme vuonna 2026 alkavaa seuraavaa laserkeilausohjelmaa varten, sanoo kartastopäällikkö Juha Kareinen.

Uudella laitteistolla tuetaan kansallisen laserkeilausohjelman toteutumista. Valtionhallinnon oma laitteisto on tärkeä myös kansallisen varautumisen näkökulmasta.

Ilmakuvat julkaistaan avoimena aineistona

Kuvausten jälkeen aineistot käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä. Aineistoja voi katsella kuka tahansa Karttapaikalla. Karttapaikka on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi katsella karttoja ja ilmakuvia. Palvelussa voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita.

Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana. Alkuperäisessä pistetiheydessä aineisto on julkista, mutta edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen. Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.

Lisätietoja

Kartastopäällikkö Juha Kareinen, +358 40 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaiset kuvaus- ja keilausalueet

Laserkeilaus ja ilmakuvaus

Näin hankit laserkeilausaineistoja

Karttapaikka

Mediatiedote
Ilmakuvaus
Laserkeilaus

Uusimmat uutiset ja artikkelit