Näin hankit laserkeilausaineistoja

Maanmittauslaitos tarjoaa erilaisia laserkeilausaineistoja eri tarpeisiin. Selvitä ensin, mikä aineistoista soveltuu parhaiten käyttöösi.

Avoimet aineistot

  • Laserkeilausaineisto 0,5 p: Valtakunnallinen laserkeilausaineisto vuodesta 2020 alkaen. Se on harvennettu alkuperäisestä 5 pisteen tiheyden laserkeilausaineistosta 0,5 pisteen tiheyteen. Aineisto korvaa vähitellen vuosina 2008–2019 kerätyn valtakunnallisen aineiston. Lue lisää tuotekuvauksesta.
  • Laserkeilausaineisto 2008-2019: Valtakunnallinen laserkeilausaineisto, jota on tuotettu ennen kansallista laserkeilausohjelmaa. Aineiston alkuperäinen pistetiheys on 0,5 pistettä/m². Lue lisää tuotekuvauksesta.

Käyttöluvan vaativa aineisto

Näin saat avoimen aineiston käyttöösi

Laserkeilausaineisto 0,5 p ja Laserkeilausaineisto 2008-2019 ovat avointa aineistoa ja niitä voi käyttää maksutta Maanmittauslaitoksen avoimen datan lisenssillä (CC 4.0. Nimeä).

Voit ladata aineistoa Avoimien aineistojen tiedostopalvelusta

  • Valitse tuote: Laserkeilausaineisto: automaattiluokiteltu.
  • Aineisto kattaa koko maan. Palvelusta saat tuoreimman aineiston haluamaltasi alueelta.

Jos tarvitset toistuvasti suurempia määriä laserkeilausaineistoja, voit käyttää tiedostopalvelun hakemistokäyttöliittymää ja ladata tilaamasi aineistot sitä kautta. Katso ohjeet hakemistokäyttöliittymän käyttöönottoon. Palvelu on maksullinen.

Näin hankit aineiston käyttöluvan

Laserkeilausaineisto 5 p:n käyttö vaatii luvan. Käyttölupa (lisenssi) on maksullinen ja se myönnetään jokaiseen tuotantoalueeseen erikseen (yhden alueen koko noin 3000 km2).

Katso ensin näyteaineisto

Voit ladata aineistoa tutustumista varten Forssan, Nurmijärven, Nuuksion, Pieksämäen ja Suomutunturin alueilta. Yhden datapaketin koko noin 5 Gb.  Aineisto on LAZ-formaatissa ja pakattuna 1:5 000 karttalehdittäin zip-tiedostoihin. Lisätietoa saat alla olevan linkin takaa lue_minut.txt-tiedostosta.

Tutustu Laserkeilausaineisto 5p näyteaineistoon

Tutustu myös käyttöehtoihin

Perehdy aineiston käyttöehtoihin ennen tilauksen tekemistä. Käyttöehtojen mukaan aineistoa saa käyttää vapaasti organisaation sisällä. Aineistoa ei saa julkaista tai luovuttaa edelleen sellaisenaan tai vastaavassa tarkkuustasossa. Käyttöehdot on hyväksyttävä tilauksen yhteydessä.

Tutustu Laserkeilausaineisto 5 p käyttöehtoihin

Mitä aineiston käyttö maksaa?

Aineisto on maksutonta, mutta käyttölupa (lisenssi) on maksullinen. Luvan käsittelystä peritään tilaustehtävien hinnaston mukainen 1 tunnin työkustannus (hintaryhmä 2). Maksu on tuotantoaluekohtainen.

Tilaa aineisto käyttöösi

  1. Tilaa Laserkeilausaineisto 5 p täyttämällä tilauslomake ja hyväksymällä käyttöehdot.  
  2. Kerro tilauksen yhteydessä ladattavan aineiston tuotantoalueen nimi. Nimen näet Tilannekuvapalvelusta. Klikkaa aluetta kartalla ja katso tuotantoalueen nimi Kohteen tiedoista.
  3. Voit tilata samalla kertaa useamman tuotantoalueen käyttöluvan. Käsittelymaksu on tuotantoaluekohtainen.
  4. Saat sähköpostitse käyttöluvan (lisenssin) ja ohjeet aineiston lataamiseen.
  5. Aineisto toimitetaan tiedostoina, jotka ladataan Maanmittauslaitoksen palvelusta. Lataaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Jotta lataaminen onnistuu, palveluun on syötettävä lataajan henkilötunnus ennen tiedostojen lataamista.

Tilaustehtävien aikaveloitushinnat

Tuote Hinta € (ilman alv.) Hinta € (sis. alv.)
7801314000
Hintaryhmä 1: Toimitustuotannon tilaustehtävät, toimitusinsinöörin työ (€/h)
114,03 141,40
7801314001
Hintaryhmä 2: Tietopalvelun tilaustehtävät, toimitustuotannon valmistelijat (€/h)
92,02 114,10
7801314008
Hintaryhmä 3: Paikkatiedon tilaustehtävät ja muut asiantuntijapalvelut (€/h)
108,06 134,00

Minimiveloitusaika on 15 minuuttia.

Ota yhteyttä!

Lisätietoja aineistoista, aineiston käytöstä ja käyttölupahakemuksiin liittyvistä asioista: asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi.

Katso myös Usein kysytyt kysymykset.