Hyppää pääsisältöön

Maastotiedot ja niiden hankinta

Maanmittauslaitos ylläpitää maastotietoja ja tuottaa karttoja, ilmakuvia ja laserkeilausaineistoja koko Suomen alueelta.

Aineistot sisältävät muun muassa paikannimet, tiet, rakennukset, vedet, pellot, maaston kuviot ja korkeussuhteet sekä hallintorajat.

Maastotietoa on saatavilla erilaisina tuotteina:

Tietojen päivitystä varten tehdään ilmakuvauksia ja laserkeilauksia.

Lue lisää tiedon ylläpidosta

Maastotiedot ovat avointa dataa – poikkeuksena tarkka laserkeilausaineisto

Saat maastotiedot käyttöösi verkosta lataamalla, tekemällä tilauksen tai hakemalla ne suoraan rajapinnalta.

Maastotiedot ovat maksuttomia ja Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin alaisia. Tilauksista peritään käsittely- ja toimituskulut sekä rajapintakäytössä palvelun ylläpitokustannukset.

Poikkeuksena muihin maastotietoihin, tarkka laserkeilausaineisto (tiheys 5 pistettä/m2) on julkista, mutta käyttörajoitettua dataa.

Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta

Hae rajapinnalta

Voit tuoda maastotietoja omaan tietojärjestelmään rajapintapalveluiden kautta. Rajapintapalveluiden käyttöä varten tarvitset sovelluksen, joka pystyy tekemään tietohaut Maanmittauslaitoksen palvelimelle.

Rajapintapalvelujen käytöstä tehdään sopimus. Palvelun kautta saatavat aineistot ovat maksuttomia. Palvelun käytöstä peritään ylläpitomaksua, mutta niitä voi koekäyttää maksutta. Lisäksi osa rajapintapalveluista on avoimia ja maksuttomia.

Tutustu rajapintojen kautta tarjottaviin tietopalveluihin

Lataa verkosta

Karttapaikka-palvelun Lataa paikkatietoaineistoja -osiossa voit ladata maastotietoja tiedostopaketteina. Voit valita, mitä tietoja haluat, missä formaatissa ja miltä alueelta. Saat palvelusta verkko-osoitteen, josta pääset lataamaan valitsemasi aineistot. Palvelu on maksuton.

Siirry Karttapaikka-palveluun

Samoja tiedostoja on mahdollista ladata myös Paikkatiedon tiedostopalvelu (OGC API Processes) -rajapintapalvelun kautta.

Jos tarvitset vanhempia versioita ETRS-TM35FIN mukaisista aineistoista tai toistuvasti suurempia määriä laserkeilausaineistoja tai ortoilmakuvia, käytä tiedostopalvelun hakemistokäyttöliittymää. Sen kautta saat tiedostoina Maanmittauslaitoksen ladattavat maastotieto- ja kiinteistörekisterikarttatietotuotteet. Katso ohjeet hakemistokäyttöliittymän käyttöönottoon. Palvelu on maksullinen.  

Tee tilaus aineistosta

Sinun pitää tehdä erillinen tilaus, jos

  • aineistoa ei ole Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -osiossa
  • haluat aineiston CD:llä tai kovalevyllä
  • tarvitset suuria määriä aineistoa, kuten esimerkiksi ilmakuvat koko Suomen alueelta.

Tilauksista peritään aineiston käsittely- ja toimituskulut. Katso hinnasto

Tilaa aineistoja sähköpostilla

Kartat viranomaisten verkkopalveluihin

Suomi.fi-kartat-palvelussa voit luoda kartan ja julkaista sen omilla verkkosivuillasi.