Hyppää pääsisältöön

Koordinaattimuunnokset

Tässä osiossa kuvataan suomalaisten koordinaatti- ja korkeusjärjestelmien välisiä yhteyksiä sekä järjestelmien välisiä koordinaattimuunnoksia ja -konversioita. Osiossa on myös muunnoksiin tarvittavia lisätietoja, kuten parametreja tai hila-aineistoja, ja muita ohjeita.

Kuvassa on esitetty suomalaisten koordinaattijärjestelmien välisiä yhteyksiä. Kuvassa näkyvistä muunnospoluista huomataan, että varsinaisen koordinaattimuunnoksen (suuret nuolet) lisäksi tarvitaan yleensä joukko koordinaattikonversioita (ohuet yhtenäiset nuolet) ennen koordinaattimuunnoksen suorittamista. 

Muunnoksesta riippuen voi olla myös tarpeen koordinaattien ulottuvuuden muuttaminen (nuolet katkoviivoin) ennen koordinaattimuunnosta tai -konversiota.

 

Kuvassa on esitetty suomalaisten koordinaattijärjestelmien välisiä yhteyksiä.

Suomalaisten koordinaattijärjestelmien välisiä yhteyksiä. Kuvaa on täydennetty Julkishallinnon suosituksesta 197, jossa kuvataan pääosin Suomessa suositeltavat koordinaattimuunnokset ja -konversiot. Korkeusjärjestelmien väliset muunnokset on kuvattu Julkishallinnon suosituksessa 163.

Lisätietoa muunnoksista

Osa koordinaattimuunnoksista voi tehdä myös Paikkatietoikkunassa.

Koordinaattimuunnospalvelu

Koordinaattimuunnostoiminto löytyy Paikkatietoikkunan vasemman reunan valikosta nimellä "Koordinaattimuunnos".

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä.